Testünk karbantartása

Most, hogy az idő pont olyan, amilyennek ősszel lennie kell, vizes, szeles, locs-pocs, sár; kinek van kedve kimozdulni egyáltalán a lakásból? Ilyenkor aztán tényleg ránk telepszik az, ami kint van, nagy kihívás bármilyen örömteli cselekvés kigondolása, végzése, egyáltalán valamilyen motiváció kicsomagolása a negatív érzelmi burokból, ami ebben az időszakban ránk szakad.

Tisztelet a kivételnek! Mindig csodáltam azokat az embereket, akik ősszel találnak magukra - de ilyen is van.

Azon gondolkoztam, mit tehetek azért, hogy ne boruljak annyira be, mint amennyire ilyenkor be szoktam, és eszembe jutott valami, amit pont most lehet hatékonyan elvégezni, és mindenkinek csak jót hozhat. Ez pedig - tratratratá - a csodálatos májtisztítás!

Sok olyan ismerősöm van, akik már beépítették az életükbe, most azokhoz szólok, akik még nem hallottak róla, ill. hallottak már, el is tervezték, hogy megcsinálják, de mindig közbejön valami fontosabb, mert az élet rohan mellettünk, és csatlakozni akarunk hozzá. Én hajlamos vagyok magamat mindig az utolsó helyre tenni, de már rájöttem, hogy ez nem jó politika. Ha a magammal való foglalkozást elhanyagolom, akkor szép lassan bedől körülöttem minden. Mostanában már látom - visszanézve -, hogy hol volt az a pont... Na, ezt a pontot szeretném most előlről megtapasztalni.

Ez a májtisztítás az én "heppem" ugyanis, mondom fűnek-fának, mindenkinek, de igazából nem látom azt, hogy rácuppannának. Ez olyan nem-szeretem dolog, a belekkel (fúj) van kapcsolatban, meg a végtermékkel, bélsárral (fúúúj), nem szeretünk erről beszélgetni. Beszélgessünk inkább a magasabb dimenziókról, a szellem, a szív, az akarat egységéről, a szeretetről, a bennünk élő isteniről, érzelmekről, okos gondolatokról. Ami tök jó, én is szeretem ezeket a beszélgetéseket, sokat tanulok belőlük. Az életem, a kapcsolataim elképzelhetetlenül sokat javultak ezek hatására. De azt is megtapasztaltam, hogy ha fáj a fejem, vagy fel vagyok puffadva, akkor nem igazán tudok ráfókuszálni a témára. (Maslow-féle piramis!)

Amikor tanultam anatómiát és élettant - legalább 3-4 különféle iskolában -, mindig rácsodálkoztam, hogy kívül keressük az istent. Hiszen itt van bennünk. A sejtjeink, a szerveink olyan különleges harmóniában léteznek, hogy azt nem tudom máshogy értelmezni, mint a bennünk élő istenivel. És ezt direkt írom kisbetűvel, mert számomra ez a sok-sok kis isten testesíti meg a mindenséget. Nem egy nagy. Na ennyit az én hitvallásomról.

Szinte látom magam előtt azt a képet, amikor egy tudományosan magasan képzett szakember (pl. egy orvos a régi iskolából) a fejét csóválja gúnyos mosollyal erre a témára. Merthogy az emberi test úgy van összerakva - mondja -, hogy a salakanyagok eltávolítására megvan a rendszer, ez a rendszer működik minden pillanatban, nem kell ebbe belenyúlni. Foglalkozzunk inkább a betegségekkel. Csakhogy ez a rendszer az evolúció során nem lett felkészítve arra a rengeteg negatív hatásra, amivel a mostani embereknek kell szembenézni. Kezdve az elektroszmoggal, folytatva az élelmiszerekkel. Nem véletlenül hívják élelmiszeriparnak, ez egy iparág, az összes hatásával együtt. Folytatva továbbá a társadalmi szerkezet változásával, ami bizonytalanságot, negatív érzelmi manipulációkat hoz magával.

A mi generációnknak nem tanították meg, hogyan kell egészségesen élni, melyek az egészséges ételek (bár én most is nosztalgiával gondolok vissza a menzai borsófőzelékre, amiben megállt a kanál, imádtam, jó sós volt), mit tehetünk a testünkért, hogyan védhetjük meg a lelkünket, az érzelmeinket, hogyan tehetjük szabaddá és függetlenné magunkat a negatív hatásoktól. Most ez változóban van. Nekünk kell megtisztítani az utat a következő generációnak.

Még egy gondolat a másik végletről, amit a bioboltos időszakomban tapasztaltam meg. Amikor túlságosan a belső tisztítás van a fókuszban, az nagyon sok időt és energiát vesz el az embertől. Akkor meg nem marad idő igazán élni. Sok törzsvendégünk volt, akik finnyásan végigkérdezték az összes kajáról, hogy mi van benne, végül gondosan megrágva (legalább 30x) egy szál biorépát, sápadtan és kielégületlenül mentek tovább. Aztán sokáig nem mutatkoztak. Csak remélni tudom, hogy rátaláltak a szomszédos húsboltra, és finom sült kolbászt ropogtatva hozták egyensúlyba az életüket.

Erről van egy viccem: a cukrászdában kérdezi az egészségtudatos vevő: - Mit tud ajánlani, amiben nincs se cukor, se liszt? - Szalvétát. (tényleg, teszem hozzá, abban legalább van egy csomó rost.)

Most akkor jöjjön a lényeg. Van egy könyvem, A csodálatos máj- és epehólyag tisztítás a címe, ebből osztanék meg pár mondatot. Aztán következik maga a tisztítás leírása.

"Végkövetkeztetések

A májtisztítás már régóta létezik. Minden korábbi kultúra és civilizáció tudatában volt a tiszta máj fontosságának. Sokféle tisztítási módszer létezik, melyet generációról generációra, az ősök tanítása alapján vagy tradicionális gyógyítók által örökítettek tovább. Noha a bevált technikák pontos lefolyása nem volt olyan ismert, mint ma, (a tudományos kutatások módszerei révén), ezek a módszerek nem kevésbé érvényesek, tudományosak és hatékonyak, mint minden már elismert modern terápia. Az orvostudománynak el kell fogadnia, hogy sok gyógyítási módszer létezik, amely sok éven át emberek milliói számára volt hatékony, és ugyanakkor rendkívül fontos lehetőséget jelent a modern civilizáció legszörnyűbb betegségeinek kezelésében. (...)

Az agyon kívül egyetlen szervünk sem olyan komplex, és semelyik nem lát el olyan életfontosságú funkciókat, mint éppen a máj. Naponta megmossuk a fogunkat, lemossuk a bőrünket, mert tudjuk, hogy az élelmiszerek, a levegő, a vegyi anyagok, stb. nyomot hagynak a bőrünkön, s ez számunkra kellemetlen és piszkos érzetet ad. De nem sok ember van, aki a tisztításnak ezeket az elveit a belső szervek kapcsán is gyakorolja. A tüdők, a bőr, a belek és a máj a belső képződésű salakanyagok nagy mennyiségével küzdenek, míg biztosítják számunkra a légzést, az emésztést és az anyagcserét.

Normális körülmények között a test képes birkózni a naponta felgyülemlő anyagcsere-hulladékokkal, amennyiben kitisztíthatja a rendszerből. A normális körülmények tápanyagdús, biotermesztésű ételeket, tiszta környezetet, sok mozgást és kiegyensúlyozott, örömteli életmódot jelentenének. De vajon közülünk hányan mondhatnak ilyet magukénak? Mi történik, ha a táplálékunk, az életmódunk és környezetünk már nem elég kiegyensúlyozott ahhoz, hogy megfeleljen testünk energia, táplálék és az egészséges vérkeringés iránti igényének?  A máj a túlzott terhelésnek kitett szervek egyike, amelyik a leginkább szenved a mérgektől, a rossz ételektől és a mozgáshiánytól. Ezért mindenkinek, akinek fontos az egészsége, elkerülhetetlenül törődnie kell májának tisztításával, hogy az elzáródásoktól és gyenge pontoktól mentes legyen.

A májtisztítást mindenkinek magának kell elvégeznie, azt senki sem teheti meg a másik helyett. Ez egy olyan önsegítő módszer, melyhez szükséges az önmagunkért vállalt felelősség elkötelezettsége és a test természetes és veleszületett bölcsességébe vetett bizalom. Mindenki csak akkor fog a májtisztítással foglalkozni, ha a lelke mélyén meg van győződve arról, hogy feltétlenül el kell végeznie. Ha ezt nem érzi, akkor talán jobb, ha félreteszi ezt a könyvet, és vár még egy kicsit. Amikor megérett rá az idő, egyértelműen vágyni fogja, hogy megtisztítsa a máját. (...)

Sok ember számára a májtisztítás "hihetetlen" tapasztalatot jelentett, és kellő okot ahhoz, hogy mindazokkal megossza, akik készek önmagukon segíteni."

A leírás (egyszerűbb módszer):

A következő májtisztító kúra egy 2 000 éves kínai recepten alapul.

Hozzávalók:

-          Keserűsó 4 evőkanál

-          Olíva olaj 1,2 dl

-          Kb. 2 dl piros grapefruit-lé

-          Literes üveg kupakkal, 8 dl víz

Menete:

-          Lehetőleg szombaton kezd a májtisztítást, hogy tudj egy napot pihenni utána

-          Teljesen zsírmentes reggelit és ebédet fogyassz. Kását gyümölccsel, gyümölcslével, lekváros vagy mézes pirítóst vaj nélkül, sütőben sült burgonyát vagy nyers zöldségeket. Ne igyál tejet sem.

14:00

Mostantól ne egyél és ne igyál semmit. Ha ezt a szabályt nem tartod be, később rosszul érezheted magad.

18:00

Készítsd el a keserűsó oldatot. 8 dl vízbe tegyél  4 evőkanál keserűsót. Igyál meg belőle 2 dl-t. Ízesítheted egy kis C-vitamin porral. Tedd  ki a grapefruit-lét és az olíva olajat melegedni.

20:00

Igyál meg még 2 dl keserűsót. Délután két óra óta nem ettél, de nem fogsz éhséget érezni. A siker érdekében rendkívül fontos az időpontok betartása.

21:45

Öntsd az olíva olajat egy jól záródó edénybe és tedd hozzá a grapefruit levet. Zárd le és rázd jól össze, amíg vízszerű folyadékot nem kapsz.

22:00

Idd meg az elkészített italt az ágy mellett állva, lassan, kb. 5 perc alatt. Utána azonnal feküdj le, minél hamarabb lefekszel, annál több kő fog ürülni. A fejed alá több párnát tegyél és legalább 20 percig nem mozdulj meg. Odakészített meleg vizes palackot tehetsz a májtájékra. Koncentrálj arra, ami a májban történik. Ezt érezni is fogod (fájdalom nélkül), mert a keserűsó megnyitja az epecsatornákat. Gyorsan aludj el. Ha szükséges készíts oda az ágy mellé valamilyen növényi hatóanyagú altatót.

06:00

Idd meg a harmadik adag keserűsós vizet. Feküdj vissza.

08:00

Idd meg a negyedik (utolsó) keserűsós vizet. Feküdj vissza nyugodtan pihenni.

10:00

Elkezdhetsz enni. Először egy kis gyümölcslevet igyál, fél óra múlva kis gyümölcsöt is fogyaszthatsz. Egy órával később már ehetsz rendesen, de ne túl nehezet. Vacsorára már teljesen rendben leszel. Vizsgáljuk meg a székletet, legalább 2000 zöld színű epekőtől fogunk megszabadulni. A teljes siker érdekében tanácsos a kúrát egy hónap múlva megismételni. Soha ne végezd akkor, ha valamilyen betegségben szenvedsz. Néha az epecsatornák tele vannak koleszterinkristályokkal, melyek még nem formálódtak kövekké. Ezek úgy néznek ki, mint a pelyva, a WC-ben levő folyadék tetején úszkálnak. Barnás színűek lehetnek, a belsejükben koleszterinkristályok millióival. Ezektől is éppolyan fontos megszabadulni, mint a kövektől.

Használjátok az egészségetek érdekében évente kétszer legalább! Tavasszal és ősszel. A kedélyállapotra is hihetetlenül jó hatással van!

Éva