Archetípusok

Az archetípusok olyan valóságformáló erők, amelyek a természetben és bennünk is megtalálhatók és jól elkülöníthető tulajdonságokat és minőségeket foglalnak magukban.
A 12 őstípus minden kultúrában jelen volt és van valamilyen formában. Régebben istenségekként tekintettek rájuk, de ma már inkább én-részeknek, vagy belső szerepmodelleknek nevezik őket.

A 12 archetípus a - HarcosSzeretőKözvetítőAnyaKirálySzolgálóMűvészMágusPapMesterSzabadítóés az Álmodó
Személyiségünket tulajdonképpen ezeknek a belső szereplőknek egy speciális rendszere alkotja.

Az archetípusok megismerése révén átfogó és teljes képet kapunk a különböző emberi tudatállapotokról, képességekről és erőkről. Ráébredünk hasonlóságainkra, de emellett felismerjük saját lényünk egyediségét és különlegességét is. Ezt a rendszert használva egyre mélyebben megértjük viselkedésünket és motivációinkat, de ezzel együtt empátiás készségünk és együttérzésünk is növekedni kezd.

Minden archetípusnak vannak árnyékai, amelyek különböző negatív tulajdonságok és rossz szokások képében jelennek meg életünkben és sok szenvedést okoznak. Az archetípusokkal való belső munka során pontosítjuk ezeket a problémás mintázatokat és megtanuljuk, hogyan engedjük el, vagy transzformáljuk át egy magasabb minőséggé, képességé azokat. Így lényünk egy átalakuláson és kiteljesedési folyamaton megy át, aminek hatására kiegyensúlyozottabb és örömtelibb életet élhetünk.

A tizenkét archetípusról bővebben az alábbi linkekre kattintva olvashatsz.