Barta András

4
Elérhetőség: 
Foglakozás: 

mindfulness meditáció-tanár

A tudatos jelenlét (mindfulness) végeredményben az élet művészete. A meditáció pedig annak a gyakorlása, hogy hogyan fedezhetnénk fel döntési szabadságunkat, és hogyan őrizhetnénk meg nyugalmunkat és őszinteségünket – még az olyan helyzetekben is, ahol látszólag nincs választásunk.

Egy súlyos betegség inspirált, hogy a meditáció felé forduljak. Többéves felfedező utam során először a tibeti buddhizmus, majd a vipasszana meditációs módszereiben mélyültem el. Azt tapasztaltam, hogy a figyelmem fejlődése mellett az életem is egyre teljesebbé és boldogabbá válik. Belülről egyre gazdagabbá válok, és úgy éreztem, ez olyan élmény, amelyet másoknak is szívesen átadnék, mivel ehhez foghatóval még sosem találkoztam.Így szereztem meditációtanári oklevelet a spanyolországi MindfulAcademyn.

A meditáció ugyanúgy megtanulható, mint az autóvezetés vagy egy idegen nyelv. Ehhez fontos segítség, hogy az elmúlt ötven év során számos észak-amerikai és nyugat-európai szakember kísérletezett azzal, hogy a nyugati ember számára milyen módszerekkel lehet igazán hatékonyan megtanítani a tudatos jelenlét technikáit. A folyton változó, alakuló tudásbázison kívül saját meditációs és tanári tapasztalataim is sokat segítenek a tanításban.

„Az nem élet, ha azt várjuk, mikor vonul már el végre a vihar. Az élet az, amikor táncolni tudunk az esőben.”

Mindfulness meditáció

„Az inger és a rá adott válasz között létezik egy tér. Ebben a térben hatalmunkban áll eldönteni, milyen választ adunk az ingerre – e válaszban benne van a fejlődésünk, benne van a szabadságunk.”

(Viktor Frankl pszichiáter, neurológus és holokauszttúlélő)

A mindfulness (tudatos jelenlét) meditációi főleg a buddhizmus többféle iskolájában alkalmazott vipasszanáraépülnek. Ennek középpontjában az a felismerés áll, hogy a jelen pillanathoz kapcsolódva megélhetjük létezésünk teljességét, miközben felfedezhetjük a múltból magunkkal hozott viselkedési mintázatainkat. Ezek a tapasztalati megismerésekaztán elvezethetnek minket azokhoz az állapotokhoz, amelyekben könnyebben elfogadjuk önmagunkat és a világot.

A nyolchetes mindfulness tanfolyamok első négy hetének főként az a célja, hogy megérkezzünk a testünkbe – a testbe, amely mindig a jelenhez kapcsol minket. Ezek után azzal foglalkozunk, hogyan élhetnénk békében tudatunk tartalmaival: a gondolatokkal, az érzésekkel, az érzelmekkel és a testi érzetekkel. Többféle meditációt is megtanulunk a tanfolyam során, amelynek a végén mindenki eldöntheti, az aktuális élethelyzetében melyik szolgálja a legjobban a saját, személyes fejlődését.