Szabadon - de hogyan?

Talán Te is gondolkodsz azon, vajon mi is a szabadság. Hiszen olyan sokféle módon érthetjük ezt, mint ahogy az előző hírlevélben is írtam róla. Mindannyiunknak van egy belső hívása a felszabadulásra.

Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem – írta nagy költőnk, Petőfi Sándor.
Csodás ideák ezek, melyek megdobogtatják a szívünket. Azonnal indulni akarunk, ledobva a biztonságot jelentő köntöst és papucsot, kalandra éhesen, izgalommal telve… De sokszor nem sikerül megélnünk a várva várt Nagy Élményt, vagy éppen csalódunk benne. Miért?

Gyakran ebben is azok a kollektív és csalóka reklámképek akadályoznak meg minket, melyek minden archetípushoz „készen kaphatók”. Könnyű odanyúlni a világ által kínált „ideális” megoldáshoz.

De mi is ez a kínálat?
Ilyen például az, hogy szabadságra megyünk. Első utunk egy utazási irodába vezet, és befizetünk valami jó, meleg helyre, all inclusive, csak jó drága legyen és minél messzebb – akkor garantált a szabadság, igaz?
Vagy meg kell vennünk azonnal egy új ruhát, egy új autót. Nem is, inkább frizurát csináltatunk. Ááá, egyszerűbb egy új bestseller, de jöhet egy új, izgalmas sorozat… Mi legyen?
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a fentieket ne csináljuk. Hiszen minden változtatás, kimozdulás tényleg jól esik. Inkább csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem mindig a könnyű, instant megoldás az igazi. Ne spóroljuk le a belső vizsgálódást sem.

Itt ehhez egy nagyon fontos kérdés: Számodra mi okozhatna felszabadulást?
Erre a kérdésre akkor tudsz válaszolni, ha magadba nézel és megkeresed azt a helyzetet, ahol kötve érzed magad.

Csukd be a szemed, csak figyelj egy kicsit befelé és találd meg...
Aztán képzeld el, hogy távolabb lépsz ettől a szituációtól, akár úgy is, mintha felemelkednél. Így nagyobb rálátásod lesz a helyzetre, a kép kitágul. 
Azután próbáld meg megfogalmazni, hogy pontosan mi is zavar benne. Találj egy olyan momentumot, amit könnyedén meg tudsz változtatni. Lehet, hogy csak egy apróság, de megtehető.
Végül képzeld el, hogy ezzel az esetleg csekély kis változtatással is egy átalakulás kezdődik...
Engedd a megkönnyebbülést, az örömöt a lelkedbe, mert ezt te csináltad, teszed, a belső Szabadító inspirációjának segítségével.

… és nézzük, hogy mit ír a témáról Wilfried Shütz, az Emberi játszmák című könyv írója:
"Az autoritások és a társadalmi kötöttségek gyakran korlátozzák a szabadságunkat, struktúrákkal és sablonokkal akadályozzák, hogy a bennünk rejlő adottságokat és képességeket kifejleszthessük. Azok a határok, amelyekkel korlátoznak bennünket, valójában a tudattalanul bennünk hordott határok kivetülései. Ezek úgy hatnak, hogy ne tudjuk megvalósítani azt a víziót, amelyért inkarnálódtunk. 
Sőt, még csak nem is tudatos ez a vízió. 
Ezért a tudatosítás csak úgy történhet meg, ha a jó és a rossz közötti ítéletből származó határokat illúzióként felismerjük, és meg is szabadulunk tőlük.
Az ítélkezéstől való megszabadulás lehetőséget ad ÖNVALÓNKNAK, hogy kifejlődhessen az, amivel rendelkezünk
."

A Lélekszíntér következő programján is ezt a témát járjuk, vagy inkább táncoljuk körül. Ha érdekel, gyere el:
RituálTánc – Szárnyalás – febr. 4-én 18.30-kor a Magnet Házban>>>

"Biztosan álmodtad már, hogy repülsz. Fel tudod idézni, milyen érzés volt? Mindenkinek vannak emlékei a repülés érzéséről…
Nem kell nagyon messzire mennünk, ha szeretnénk felszabadultabbak lenni. Egyszerű és természetes módja, ha veszünk néhány mély lélegzetet.
Tedd meg itt és most – sóhajts egy nagyon és figyeld meg, mi változik benned.
A légzésed tudatosításával és felszabadításával átélheted, ahogy a mellkasod megnyílik és a szívedben valami megmozdul.
A szívünkben hordozzuk Lélekmadarunkat, azt a bennünk élő valódi Identitást, aki csak a szabadság levegőjében tud szárnyra kelni.
Gyere, és ébreszd fel mély álmából, vagy szabadítsd ki a kalitkájából a benned lévő Szárnyalót, Lelked madarát! Hadd repüljön egyre magasabbra, hogy szárnyai megerősödjenek, és képes legyen kiállni a vihar próbáját!
Madár-lényeddel kapcsolódva felébredhet benned az a képesség, hogy magasabb nézőpontból tudd látni az életedet, és megláthatod, hogy a tágas horizont milyen új utakat és lehetőségeket tartogat számodra."

Szeretettel,
Berkes Szofi Judit