Mesterségem címere...

Kedves Lélekszíntér Olvasó!

A Mester archetípusa - így kimondva - olyan magasztosnak, elérhetetlennek tűnik. A nagy, felemelkedett Mesterekre gondolhatsz az elmúlt időkből, kiknek tanításai már csak könyvekben elérhetők. Vagy a mostani Mesterek, melyekhez már személyesen nem is lehet eljutni, max. egy egy előadáson teheted fel kérdésedet. Néhány kliensem külföldre utazik, hogy Mestere tanításait meghallgathassa...
Te hogy vagy ezzel? Van Mestered? Ki az, akit igazi Mesternek tartasz?

Mielőtt végképp elemelkednénk a talajtól, és Mestereinkre vetnénk áhitatos pillantásainkat, vegyük szemügyre ennek az archetípusnak a hétköznapi, egyszerűbb oldalát.
Ha egy kicsit visszanyúlunk az időben, láthatjuk az egyszeri mesteremberekek, akik valamilyen mesterségben egy magas szintet - a szakértői szintet - elérték. Legyen szó egy jó cipészről, szakácsról, varrónőről, lovászról, és még sorolhatnám... De hogyan is lett valaki a szakmája mestere? 
Hiszen nem elég megtanulni egy szakmát, hanem rengeteget kell gyakorolni ahhoz, hogy egy magas szintre juthassunk benne. Ki kell ismernünk a műhelytitkokat, azokat az apró fortényokat, amelyekkel lassan szinte tökélyre fejleszthetjük az adott tevékenységet. Ehhez sokszor egy élet munkája kell. Persze, a tehetség is sokat számít, hiszen enélkül valószínű sosem jutunk el magas szintre.

A mai társadalomban háttérbe szorultak a régi mesterségek. Már nem látjuk a régi mesterembereket, mert beolvadtak a nagy cégek gépezetébe, eltűntek a szem elől. Megváltozott a rendszer, de attól még a SZAKÉRTELEM és az erre való igény pontosan ugyanúgy jelen van. Most is szükség van arra, hogy tevékenységeinkben, munkánkban fejlődjünk, egyre jobbak legyünk.

Igen, mi magunk is Mesterek lehetünk a magunk szakterületén. Vegyük sorra tehát, mi is kell ehhez.

TEHETSÉG
Csak abban lehetünk kimagaslóan jók, amihez van tehetségünk. Ezért érdemes komolyan megvizsgálnunk képességeinket. Miben vagyunk igazán jók? Ha nem tudod pontosan, kérdezd meg a hozzád közel állóktól, pl. szüleid, tanáraid, barátaid. Gondolj vissza az iskola évekre. Mi az, ami jól ment, és szinte erőfeszítés nélkül jó voltál benne?

AMBÍCIÓ
Akarat nélkül nincs eredményes cselekvés. Ha nem akarod igazán megcsinálni, amit csinálsz, akkor biztosan nem lesz elég erőd véghezvinni a dolgot. Lehet kifogásokat gyártani, másra hárítani a felelősséget, ésatöbbi. De ha nem teszel érte és másra vársz, akkor nem jutsz el a célig.

KÉPZETTSÉG
Fontos, hogy a legjobbaktól tanuljunk! Keresd meg a lehető legjobb képzést, tanárt, tanfolyamot. Szánj rá annyi időt, amennyi kell, hogy azt érezd, megértetted és elsajátítottad a tudást. Sokan túl hamar abbahagyják a tanulást, mert nem találták meg a megfelelő iskolát, a megfelelő tanárt. Ne add fel! Keress tovább! Ha viszont azt érzed, hogy nem a megfelelő képzésen vagy és csak szenvedsz, akkor menj tovább. Ne vesztegesd hiába az idődet. Meg fogod érezni, ha jó helyen vagy.

SZORGALOM ÉS KITARTÁS
Ezek nagyon fontos erények. Nélkülük nem jutsz el a csúcsra. Nem hiába mondják: "Gyakorlat teszi a mestert." Minél többet gyakorlod az adott tevékenységet, annál profibb leszel benne. Ezt végképp nem lehet lespórolni. Találd meg a megfelelő gyakorló terepet. A szorgalom és a kitartás fejleszhető. Találd ki, mi segít neked, hogy kitartóbb legyél. Ha elég időt hagysz, adsz magadnak az adott dologra és eleget gyakorolsz, biztos lehetsz a sikerben.

SZÍVBŐL, SZERETETTEL
Végül, de nem utolsó sorban, keresd a szív útját ebben is. Ha olyan tevékenyéget gyakorolsz, melyet valaki rád erőltetett, vagy megfelelésből csinálod, akor sosem leszel benne mester. Eljuthatsz magas szintre persze, de belül érzeni fogod, hogy valami hiányzik. Nincs hozzá kedved, vagy úgy érzed, elvesztegetted az idődet, az életedet. Profi lehetsz, de belül kiszáradsz. Nem éri meg! Ha kezded elveszíteni magad, vedd fel a kapcsolatot újra a szíveddel és kérj tőle tanácsot! Ne félj, lehet, hogy nem az egész rossz, csak egy kicsit kell változtatnod ahhoz, hogy visszatalálj önmagadhoz.
De ha szíved azt súgja, hogy nem ez az - akkor lépj tovább... sosem késő.

Most még 2 csodás programot szeretnék ajánlani, hogy a benned élő Mesterhez közelebb érezd magad:
1. RITUÁLTÁNC - KRISTÁLY TEMPLOM - jan. 21. hétfő, 18.30-20.30, MagNet Ház>>>
KÉRÜNK, HOGY HOZD MAGADDAL KEDVENC KRISTÁLYODAT IS!
"A Mester archetípussal való utazásunk utolsó mozgásmeditációja következik. Ezt az archetípust a testünk színpadán főleg a csontok, ízületek, tehát a test tartó szerkezete – váza - képviseli. Talán kevesen gondolnak arra, hogy ez a formaalkotó, szerkezetképző és strukturáló energia máshol is megmutatkozik, mégpedig éppen a folyékony közegeinkben.
Testünk 70%-a víz.
Amit mi a földi szemeinkkel folyadéknak látunk, belül szintén csodálatos formákba rendeződik. A víz molekuláinak szerkezete azonban nem állandó, hanem attól függ, milyen információkat vesz fel. Ma már bizonyított tény, hogy a víz kristályos szerkezete attól függ, milyen szándékok vezetnek minket és mire gondolunk. Ebben a táncmeditációban először testünk szerkezetét vesszük szemügyre. Utána a különböző testrészek közötti kapcsolatokra, a mozgás áramlásának lehetőségeire hangolódunk. Egyre tudatosabbá válunk az emberi test mozgásának lehetőségeire és határaira. Azután befelé, a belső világunkra hangolódva kapcsolódunk a kristályok világával és megkeressük azt, ami most számunkra a legnagyobb gyógyító rezgést hordozza. A táncmeditáció végén közös kristály-teret építünk fel önmagunkból és egymásból. Egy folyékony kristálytemplomban élünk.
Vegyük észre ennek óriási jelentőségét és ügyeljünk a bennünk felmerülő gondolatokra! Választhatunk, hogy melyiket tartjuk meg lényünk folyékony kristályszerkezetében
."

2. SZIMBOLONSZÍNHÁZ - jan. 25. péntek, 17.00-21.30, Lélekszíntér>>>
Te miben lehetsz Mester? Vajon mi akadályozza, hogy kibontakoztasd magadban tehetségedet, képességedet?
A Peter Orbán féle Symbolon kártyák minden archetípushoz - így a Mesterhez is - speciális kulcsokat adnak a kezünkbe. Azért érdemes eljönni a havi SzimbolonSzínházakba, hogy a helyzeteinken való töprengés helyett egyfajta kulcsot, kódot kapjunk. A családállításhoz hasonló foglalkozáson a témánkra, kérdésünkre kihúzott Symbolon kártya képét állítjuk fel. A kibontakozó jelenetet figyelve megdöbbenhetünk az életünkben rejlő párhuzamokon, hasonlóságokon, mégis sokkal többet kapunk. Egy szimbolikus helyzet bontakozik ki, mely jellemző dinamikát rejt magában. Rólunk szól. És nem csak az állítóról, hanem mindenkiről, aki részt vesz a jelenetben. Segítőkén is megkapjuk a magunk felismerését, hiszen ezek az élethelyzetek archetipikusak. A legjobb az egészben, hogy miközben belemerülünk a "játékba", fel is oldódnak, kisimulnak a feszültségek, miközben mély önismereti élményre teszünk szert.
Gyere, játssz velünk pénteken, van még néhány segítői helyünk!

Szeretettel,
Berkes Szofi Judit