Hermész - a belső Közvetítő

Kedves Olvasónk!

A képen Hermészt, az istenek küldöttét láthatod, ahogy a Symbolon kártya ábrázolja.
Az Ikrek jegyének uralkodó bolygója a Merkúr, melynek latin neve a Mercurius szóból származik. A görög mitológiában Merkúrt Hermésznek hívják.

Az istenek küldötteként feladata jeléül szárnyas sisakot és szárnyas szandált kapott, melyek szélsebesen röpítették bárhová. Hádésztól pedig egy láthatatlanná tévő sapkát kapott, mely észrevétlenné varázsolta.  
Feladataihoz tartozik, hogy az istenek akaratát közvetítse az emberek felé és az emberek kéréseit eljuttassa az istenekhez. Hozzá tartozik a kereskedelem, a szerződések megkötése, minden út és utca - az egyenes és a görbe is.

Hermész soha nem alkalmaz erőszakot, hanem beszédkészségét, meggyőző erejét, cselt, jó ötleteket vagy varázslatot.
Ő a közvetítő az ellentétek, az ég és a föld között.
Jele a Hermész bot - a caduceus - amin két kígyó tekeredik felfelé, hogy a szárnyas bot felső részénél szembefordulva találkozzanak. Az alkímiában ez a jelkép az ellentétek egyesítésénke szimbóluma. 

A Lélekszíntéren az Ikrek havában a bennünk élő Közvetítővel foglalkozunk. Felfedezzük a belső Hermészt, hogy  segítsen felismerni a belső ellentmondásainkat. Tudást kell szereznünk ahhoz, hogy az ellentéteket összekapcsoljuk önmagunkon belül, hiszen tudjuk, hogy a külső nehézségeink mindig a belső feszültségek tükröződései.

A következő RituálTáncunk megelőlegezi és elkezdi a ráhangolódást erre az archetípusra, mégpedig a hozzá kapcsolódó őselem - a levegő elem - táncával. 
A levegő eleme a teremtés sorendjében a második az éter elem után. Ahogy a többi őselemnél is elmondható, ez sem pontosan a tudományos értelemben vett levegővel azonos, hiszen a fizikalitáson túl lelki és szellemi aspektusai is vannak. 
Lelki értelemben a levegő kitöltő, kiáradó jellegű. Egyik fő tulajdonsága a mozgás, mozgékonyság. A harmonikus, azaz a többi elemmel egyensúlyban lévő levegő elem az emberben a kötelességei teljesítéséhez szükséges aktivitást biztosítja, ugyanakkor a kontrollálatlan levegő értelmetlen cselekedetek sokaságához és kapkodáshoz, szétforgácsolódáshoz vezet.
Nagyon fontos tulajdonsága még a szabad önkifejezés, amely a mozgáson és a kommunikáción keresztül történik. Ha ez gátolva van valakinél, ha sokáig nem képes kifejezni önmagát, a vágyait, akkor előbb-utóbb a mozgékonysága is alábbhagy és eltunyul, bezárul. 
Az emberben a túl sok levegő elem mindig kettősséget okoz, hiszen a föld és a víz háttérbe szorulásával a megfontolatlan és hirtelen cselekvések, a bizalmatlanság lesz az úr. És ahol bizalmatlanság van, ott félelem és erőszak üti fel a fejét.
A levegő típusú embereknek óriási a szabadság vágya, emiatt nehéz lekötni a figyelmüket és nem tudnak elköteleződni sem. Azonban sokszor nem ismerik fel, hogy mi teheti valóban szabaddá őket, és hogy a szabadság, amit kergetnek, gyakran egy illúzió, sőt, menekülés a mélyebb érzelmek és intimitás elől.

Ez a néhány aspektus talán láttatja, hogy mennyire fontos az összes őselem egyensúlya a rendszerünkben. És erre törekedhetünk akkor is, ha érzékeljük az elbillenést magunkban. Hiszen mindannyiunkban van egy hozott és kialakult túlsúly az elemek szintjén is. Gondoljunk csak a különböző lélektani típusokra...
Fontos tehát, hogy tisztában legyünk a saját rendszerünk jelenlegi állapotával, hogy ebből kiindulva lépéseket tehessünk a belső harmónia megteremtése felé.

Várunk tehát a Levegő Táncára, mely tükröt mutathat neked erről az őselemről, és megismerheted, sőt megtapasztalhatod a hozzá kapcsolódó pozitív jellegeket!
RITUÁLTÁNC - KAPCSOLÓDÁS A LEVEGŐ ELEMMEL - május 27-én 18.30-kor a Magnet Ház Lótusz termében>>>

Ha úgy érzed, hogy szeretnél harmóniát teremteni magadban az elemek szintjén, akkor érdemes eljönnöd a nyári elvonulásunkra is, melyet Hvaron, Horvátországban tartunk júliusban.
Itt ugyanis már eleve adott az a tér, ahol tisztán érzékelhetjük ezeket a minőségeket. Ott a tenger, a szél és a kristályos sziklák. Már ettől garantáltan feltöltekezel. A téma pedig még hozzátesz ehhez, mert a BIZALOM VISSZASZERZÉSÉRŐL SZÓL.
Hogy állsz most ezzel? Mennyit mutat a bizalom skála a lelkedben?
Ha a belső mutatód nem jó helyen áll ez ügyben, akkor ideje tenni érte. Gyere és tarts velünk!
BIZALOM ELVONULÁS HORVÁTORSZÁGBAN, július 16-26-ig>>>

Reméljük, hogy a Közvetítő időszakában is sok érdekes felfedezés vár Rád!

Szeretettel,
a Lélekszíntér csapata