Belső fényem keresése

Az adventről, a sötétségről, a fény születéséről, a karácsonyról és a szeretet erejéről írok most neked.
 

A téli napforduló ősidők óta a befelé fordulás, a belső fény keresése, az egyedül-lét, és a belső közösség - család - felé fordulás időszaka. 
A régi idők emberei sokkal nagyobb harmóniában éltek a természettel, nekik nem volt kérdés, hogy ez a lecsendesedés, a belső folyamatok ideje. 
Nekünk kissé nehezebb belehelyezkedni ebbe az érzésbe (talán ismerős a "karácsonyi lázban égek" kifejezés), és talán ezért érezzük úgy karácsony napján, hogy "de jó, minden oké, csak legyen már vége". Gyakorlatilag belül érzékeljük a sötétséget, hiszen kívül minden ünnepi fénybe öltözött.

Ha tudatosan keressük magunkban, és átéljük az advent 4 hetének mottóit - mértékletesség - igazságosság - bátorság - megfontoltság, bölcsesség - eljuthatunk a tágultság, befogadás, kiáramlás - a szeretet érzéséig. A szeretet kiáramlását ebben az időszakban az ajándékozás rítusával fejezzük ki. 
És itt most nem a "toronyórát lánccal" anyagba ragadt, minél drágább ajándékra gondolok, hanem a szeretet manifesztációjára.
Ez nagyon fontos élmény minden ember számára, a szeretek és szeretve vagyok élménye. Gondoljunk csak a gyerekekre: az izgatott várakozás, az öröm, a csillogó szemek, a mosolygó arcok - ne hagyjuk veszni ezt az érzést a felnőttek világában sem. Amikor engedem, hogy gyermeki énem előtérbe kerüljön, nagyon erős és mély érzések jönnek, öröm vagy szomorúság. 

A szeretet nyelvünk mindannyiunknak picit másféle.

Felfedezzük fel, mi az, amitől mi magunk szeretve érezzük magunkat, hiszen csak akkor leszünk valóban képesek mások felé nyílni, adni magunkból.
Az adás tehát megnyílás, odafordulás, a belső fényem megosztása a másikkal.
***

Ebben az évben úgy alakult, hogy a hétfő este – a rendszeres RituálTánc mozásmeditációs műhely ideje – dec. 23-ra és dec. 30-ra esik. Ezért az a jó hírem van, hogy NEM LESZ TÉLI SZÜNET A RITUÁLTÁNCOKON!!!

Várunk tehát a következő mozgásmeditációkra:

1. Dec. 23. – FÉNYSZÜLETÉS, 18.30-20,30, Magnet ház, Juhar terem>>>

"Dec. 22-én lesz a Téli napforduló, amikor a Napunk a Bak jegyébe lép át. A Lélekszíntér rendszerében a Mester archetípus időszaka kezdődik el.
https://ritualtanc.com/archetipusok/mester/

A Fény születését ünnepeljük ilyenkor, hiszen az egyre rövidülő nappalok és hosszabb sötét órák megteszik a hatásukat a pszichénkben.
Már várjuk a fordulatot, amikor nem a sötétedésre, hanem a világosodásra hangolódhatunk. Maga a Karácsony ünnepe is ezt jelképezi. A magasabb világokból áradó fény útmutató jellegét a betlehemi csillag szimbolizálja, melynek fénye elvezet Jézushoz, a később Krisztussá váló Felemelkedett Mesterhez.

De mit jelent mindez önmagunkon belül?

Bennünk is felébreszthető a mesteri tudatosság. De ehhez csak akkor férhetünk hozzá, ha mi magunk is átmegyünk egy olyan beavatási úton, melyet ő is mutatott az emberiségnek.
Mielőtt elhamarkodottan túl nagynak és távolinak ítélnéd ezt a célt, gondold végig azt, hogy minden út az Első Lépéssel kezdődik, bármilyen messzire is vezet. És archetípusos lélek utunkhoz mindenképpen hozzátartozik a Mesterré válás folyamata is.

Ezen a mozgásmeditáción úgy kapcsolódunk ehhez a témához, hogy először is megkeressük azokat az ügyeinket, céljainkat, elindított dolgainkat, amelyek már csak terhet jelentenek nekünk. Ez azért van, mert lidércfényeket követünk ilyenkor. Lelkünk állít béklyót, így próbálva jelezni, hogy rossz az útirány.
De mi gyakran nem hallgatunk a belső hangra. Sokszor cipelünk a hátunkon olyan súlyokat, amiket egyszerűen csak le kéne tennünk, de meg se kérdőjelezzük őket. Talán megszoktuk, talán furcsa lenne a könnyűség, talán nem tudjuk elképzelni, hogy kik lennénk ezek nélkül… És közben megterhelve botladozunk életösvényünkön.

Oltsuk el ezeket a hamis fényeket! Merjünk belenézni a belső sötétségbe, mert csak akkor válunk képessé érzékelni a láthatatlan világból származó Tiszta Fényt!

Táncoljunk együtt, hogy közös terünk segítse ezt az új Fényszületést!"

KÉRJÜK, HOGY FEHÉR RUHÁBAN VEGYÉL RÉSZT A TÁNCON!
*****

2. Dec. 30 - ÓRIÁSUGRÁS A TEREMTŐ JELENBE, 18.00-22.00, Magnet Ház, Juhar terem>>>

"Közeledik az év vége. Szeretnénk ezt egy ELŐSZILVESZTEI, 4 ÓRÁS EXKLUZÍV RITUÁLTÁNCCAL is megünnepelni, együtt készülni veletek az új évbe való átlépésre.

Ilyenkor megjelenhetnek bennünk a számvetés gondolatai, valahogy így:
Mi is történt velem ebben az évben? Mit hozott és mit vett/vitt el ez az időszak?

Életünk egy egy év-fordulópontján, mint például a születésnapunkon is, természetesek ezek a kérdések, gondolatok. Nem érdemes elhessegetni őket, mert tudatunknak egy fontos archetipikus képességéből fakadnak. A bennünk ébredő válaszok, felismerések segítenek abban, hogy egyre objektívebben tudjuk szemlélni magunkat és az életet.
Egyfajta tudati fejlődés ez, amiben egyre teljesebb képet látunk, érzékelünk.
Belső bölcsességre teszünk szert ezáltal, mert megértjük életünk szimbolikáját, a történéseinkbe rejtett üzeneteket.

Az év végén nagyon fontos az is, hogy ne ragadjunk bele az esetleges „negatív mérlegbe”, hogy – jaj, de szar volt ez az év is… ez se sikerült… és az ebből fakadó enyhén hisztérikus fogadalmakba – most már aztán tényleg… na de majd jövőre más lesz… ennél már csak jobb lehet… Ezek azok a mondatok, amit január 10-én már el is felejtünk.

Vajon mitől lesz más egy új év? Mi segíthet abban, hogy valamit megváltoztassunk az életünkben?
Alkossuk meg ennek a terét ezen az együttléten!

Táncoljuk el az elmúlt év történéseit, ami segít abban, hogy lezárjuk ezt a ciklust. És mielőtt felületes ígéretekbe bocsátkoznánk, inkább emelkedjünk az extázis transzába a dobok ritmusára! Ragadjuk meg azt a különleges Pillanatot a maga teljességében, amikor már nem vagyunk a múltban, de még nem mozdultunk előre a vágyott jövő felé…

Ugorjunk bele ebbe az intenzív Jelenlétbe, ahol minden mozdulat, érintés és kép életre kel közösen életre hívott, teremtő táncterünkben!

Ez a találkozó sok gyönyörű zenével, tánccal, de ezen felül kiscsoportos folyamatokkal, tápláló érintésekkel és a végén egy bensőséges beszélgetéssel méltóképpen készít fel a másnapi Szilveszterre."

Szeretettel,
Berkes Szofi Judit