Felszabadulás vagy elköteleződés? Melyik az én irányom a kapcsolataimban?

Kedves Lélekszíntér Olvasó!

Biztosan számodra is felmerült már ez a téma a párkapcsolatodban, vagy akár baráti vagy munkakapcsolatban is. Legtöbben olyannak képzeljük ezt, mint egy egyenes két végpontját, amelynek az egyik végén a totális felszabadulás - a másikon pedig a teljes elköteleződés áll. Ha jól belegondolsz, mindkettő álláspont nagyon szélsőségesnek tűnik. Lehet, hogy el is tudod helyezni magad ezen az egyenesen éppen most, és azt is felismerheted, hogy melyik irányba nézel...

Szabadság vagy elköteleződés - életünk olyan dilemmája ez, amit csak sok sok fájdalmas tapasztalat árán tanulhatunk meg? Vajon tényleg választanunk kell? Vagy talán a különböző életszakaszokban különféle választások, megélések érlelik meg bennünk az egyensúlyt?

Ebben a hónapban - a Mérleg jegyében utazva - ezekre a kérdésekre keressük a választ a Lélekszíntéren.

De mi lenne, ha a választás helyett a szintézisre törekednénk? Szabadság ÉS elköteleződés. Meg lehet-e mindkettőt valósítani egyszerre? Hogyan lehetek szabad egy elkötelezett kapcsolatban?

Peter Orban - a Symbolonkártyák megalkotója így ír erről a témáról:
"Minél jobban nyomaszt a felelősség tudata, annál jobban nő benned a vágy a szabadság után... Utad során el kell fogadnod, hogy lehetetlen választanod felelősség és szabadság között. Mindkettő fontos szerepet játszik az életedben. Ne a külvilágban, hanem magadban találj rá az igazi értelmükre."

Chuck Spezzano, párkapcsolati terapeuta is ezeket a kérdéseket járja körül - HA FÁJ, AZ NEM SZERELEM - c. könyvében. Munkásságának egyik célja, hogy megismertesse az emberekkel a függőségből a függetlenségen át a kölcsönös függésig zajló lélekutazást.

Részlet a könyvből:
"A jó hír a következő: csak az elkötelezettségben kaphatunk. Sokan, különösen a független emberek, úgy érzik, hogy nincs élet az elkötelezettség után. Amire ők gondolnak, az nem az elkötelezettség, hanem egyfajta görcs, áldozat, önmaguk visszatartása. Olyan időkre emlékeznek, amikor szerelmi rabszolgák voltak, és azért tettek mindent, hogy valaki helyeslését elnyerjék. Az ember annyira független, amennyire fél attól, nehogy újra áldozat legyen. Sem a függetlenségnek, sem az áldozatnak nincs köze az elkötelezettséghez. Az elkötelezettség az a döntésünk, hogy teljes önmagunkat adjuk az általunk ismert összes módon. Ha többet adunk önmagunkból, akkor többet is kapunk."

A RITUÁLTÁNCON - okt. 7-én - a kapcsolódás különféle lehetőségeit kutatjuk fel a táncon, mozgáson keresztül. Hozz magaddal egy párt (nemtől függetlenül). Kettőtöknek így most a 2x3000Ft helyett csak 5000Ft lesz a részvételi díj! 

A SzimbolonKörön is a bennünk élő TÁRSSAL vagy SZERELMESSEL találkozunk - okt. 12-én a Lélekszíntéren.

Gyakran azért döntünk a szakítás mellett, mert a társunk saját másságunkat tükrözi vissza. Olyan tulajdonságain akadhatunk fenn, amit magunkban sem tudunk elfogadni - de még meglátni sem! 

A novemberben induló RITUÁLTÁNC táncos önfelfedező utazás első állomása a TÁNC AZ ÁRNYÉKKAL. Ezen a találkozón belső másságunkat, árnyékban lévő részeinket ismerjük meg, hogy ezáltal is növekedhessen elfogadásunk önmagunk és mások felé is.  

Újítsuk meg tehát kapcsolati mintáinkat, hogy egyre harmónikusabban élhessük meg  a kapcsolódást önmagunkkal, párunkkal és minden létezővel!

Szeretettel,
Szofi