Van az életedben intenzitás?

A Mágus archetípus megfeszítő, árnyékkal szembesítő oldaláról készült már írás (Tánc az árnyékainkkal), és ez most ismét teljesen aktuális. Már az is egyre köztudottabb, hogy árnyékoldalaink mögött találjuk rejtett erőink és adottságaink gazdag tárházát, ha elmerészkedünk értük. Ehhez kapcsolódóan, és mégis egy teljesen más szemszögből fedezzük most fel ennek az archetípusnak egy másik, szintén hatásos és hatékony minőségét: az intenzitást.

Ahhoz, hogy felfedezzük árnyékaink mögé eldugott rejtett kincseinket, nem csak bátorságot kell gyűjtenünk magunkban, hogy szembenézzünk félelmetes sötét oldalainkkal, de kell az intenzitás is. Kell az az intenzív erő, amely segít, hogy mindazt, ami már nem szolgál bennünket, ami már csak akadály a további utunkon, átalakítsuk, feloldjuk, áttranszformáljuk. Talán először meg is rémiszt ez az intenzív erő, de ne hátráljunk meg, mert éppen erre van szükségünk ahhoz, hogy végre átforduljon az, ami segít továbblépni az utunkon.

Hogyan tud bennünket támogatni az intenzitás?

Képzeld el, hogy valamit nagyon el akarsz érni. Képzeld el, ahogy lényed minden erejével fókuszálsz rá, teljes figyelmeddel beleállsz és csinálod, minden porcikáddal jelen vagy. Érzed és tudod, hogy nem fogod feladni, bármi is történik, vagy akar eltéríteni a szándékodtól. Újra és újra nekifutsz, folytatod ott, ahol éppen abbahagytad egy kis időre, kitartóan veszed fel a fonalat addig, ameddig el nem éred a kitűzött célodat. Érzéseid és akaratod erejét fókuszálva  biztosan haladsz előre.

Ez az alkímiai tűz…

… ez az intenzitás az, ami kell ahhoz, hogy a merev ellenállást vagy bármi egyéb akadályt áttörj. Ha ez az intenzitás nincs, ha ez az alkímiai tűz nem elég erőteljes, akkor lehet, hogy abbahagyod az első felbukkanó nehézségnél. Lehet, hogy megelégedsz egy félmegoldással. Lehet, megalkuszol valami kevesebbel. De ne tedd! Ősi bölcsesség, hogy nem gyullad benned vágy olyasmi után, amihez ne lenne erőd és képességed megvalósítani. Mindenkiben, tehát benned is, ott van az intenzitás szikrája, amire arra vár, hogy akaratoddal feléleszd és a célod irányába fordítsd.

Keresd meg! Éleszd fel!

Az intenzitás is többféle lehet. Van, akinek az akarat; van, akinek a türelem; és van, akinek a szorgalom az erőssége. Mindegyikünknek van legalább egy kulcsa, ami segít ezt az intenzitást megélni, hogy tudjunk bizonyos dolgok felé fordulni. Te tudod, hogy neked mi ez a támogató képességed?

Figyelj a felerősödő érzéseidre, mert ők lehetnek a legjobb vezetőid. Annyira vágysz valami után, hogy szinte másra sem tudsz gondolni? Olyan düh ébred benned valami iránt, hogy nem ismersz magadra? Ne az érzésbe elmerülve süllyedj el a célod felé tartó úton, hanem nézd meg, hogy merre húz, merre hív, mit akar jelezni neked. Használd az érzés intenzitását segítőként! Hagyd, hogy vezessen és mutassa az utat a változáshoz!

Elsőre talán olyan egyértelműnek tűnik

De olyan sokan nem tudnak mégsem élni ezzel, csak azt érzik, hogy nincs erejük ilyen intenzíven átélni az érzéseiket, lagymatagok, vagy egyszerűen nem tudják, hogy ezt hogyan lehetne használni, hogy kezdjék el behívni, mire figyeljenek. Gyerekkorban megtanult viselkedés-minták fojtják el az érzések, és főleg az intenzív érzések természetes megnyilvánulásának formáit. Éppen ezért, amikor ébred és aktívvá válik benned ez az intenzitás, ne figyelj a betanult, megrögzült, de már csak akadályozó tiltó „tábláidra”. „Ne hangoskodl!”, „Fogd vissza magad!”, „Maradj nyugton!” , „Ne sírj!”, „Ne kiabálj!”, „Ne hisztizz!”, és így tovább.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden gátlás nélkül üvöltsd le bárki fejét, aki éppen ott van veled, vagy „üsd-vágd-nem apád!” módon, ész nélkül vagdalkozz és hadakozz mindennel és mindenkivel, hiszen benned most tombol a saját igazságod.

Merj intenzív lenni!

Valamit intenzívvé tenni magunkban és hagyni, hogy megélje magát általunk, azt jelenti, hogy teljes mértékben tudatában vagyunk erőteljes érzéseinknek, tisztában vagyunk érzelmeink intenzitásával. Ez a lényeg! Tudatában lenni és megérezni az energiáját ezeknek az intenzív érzéseknek, majd ezt az energiát kreatívan felhasználni. Harag, szomorúság, fájdalom, de például az öröm és elégedettség is ugyanolyan erőteljesen, intenzíven tudnak segíteni bennünket átalakítani, átfordítani azt, ami már nem jó nekünk, és merni továbblépni az utunkon.

Merjünk hát (újra) intenzívek lenni! Ez az időszak talán épp ezt mozdítja most benned is. De akár most, akár a későbbiek során bukkan fel az életedben, az intenzitás, mint segítő minőséget érdemes a szolgálatodba állítanod és felhasználnod erőteljes átalakító tüzét céljaid elérése érdekében.

Nézd meg, ehhez milyen témával várunk téged a követlező RituálTánc mozgásmeditáción: Szörnyek keringője>>>