Választásaink három szintje

Van, akinek könnyű, és van, akinek egy kínszenvedés döntéseket hozni, és választani az előtte feltáruló lehetőségek közül. És van, aki a hétköznapok természetes feladatának tekinti azt, belenyugodva, hogy hol könnyebb, hol nehezebb ez a művelet, hangulattól függően. Akár egyik, akár másik csoportba tartozol, a döntéseidet általában három szinten hozhatod meg.

Meglátni és megszeretni - a formák világa

Alapszint. Mindig minden választásban jelen van első lépésként. Talán akkor a legkönnyebb meghoznod a döntésedet, ha szemmel látható formában ott van előtted a választásod tárgya és alaposan szemügyre veheted. Talán tovább lépsz, és más szempontokat is figyelembe veszel. Figyeld meg ezt magadban.

 A szépet mindenki szereti. De hogy kinek mi a szép, egyéni ízlés dolga. A látáson túl, további érzékszerveidet is bevetheted ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb alternatíva kerüljön ki győztesen. Az illatok, az ízek, a legkülönfélébb érzetek mind hozzátesznek vagy elvesznek a mérleg serpenyőjének megfelelő oldalához. És ezzel, a formák világából el is kezdesz közelíteni a láthatón túli világba, a választások egy másik, következő szintjére.

Jó érzés – rossz érzés

Amikor elkezdesz a felszín mögé tekinteni, akkor már nem csak az esztétikai megjelenés van számításban. Hanem egyre inkább fontos az is, hogy benned milyen érzést vált ki az, amit látsz, tapintasz, az illatát érzed. Mert biztosan Te is tapasztaltad már, hogy odavonzott valamihez vagy valakihez a tekinteted, majd mikor közelebb kerültél váratlanul kellemetlen érzések borítottak el, és megmagyarázhatatlan megtorpanás lett belőle. A márvány is milyen gyönyörű, de milyen hideg.

Ez már egy kombináltabb és pontosabb döntési módszer. Az érzéseink figyelembevétele nagy segítség és csodálatos vezető tud lenni, ha nem csak a felszínes értékelés szintjén ragadunk le. „Hallgass a szívedre!” – hangzik az egyik leggyakrabban adott tanács. A szív pedig az érzéseink, érzelmeink központja, ami előbb vagy utóbb működésbe lép, bármilyen alapon is hozzuk meg döntéseinket. Ebben biztosak lehetünk. Így talán jobban járunk, ha már a kezdeteknél bevesszük érzéseinket is a választási folyamatba. De mi van akkor, ha éppen túláradó érzéseink miatt úgy érezzük, hogy nem tudjuk a döntést meghozni, vagy az nem biztos, hogy a legjobb számunkra?

Ehhez van még egy harmadik szint is, ami megoldást nyújthat.

Az előnyök és hátrányok

Volt már úgy, hogy tollat ragadtál és elkezdtél listát írni arról, hogy mi szól mellette vagy éppen ellene az előtted álló alternatíváknak? És amelyiknél több lett a sorban, jó esetben az lett végül a nyertes. Ha ezen a szinted hoztad meg a döntést. De előtte talán még felmerül a kérdés, hogy „jó, jó, de hol vannak így az érzések, meg a szív, ami kellene, hogy vezessen?” Ne aggódj, ha jól csinálod, akkor biztos nem marad ki. Hiszen a listában már ott kell lennie az előző két szint tapasztalásainak is. Hogy hogyan látod? Milyen érzést vált ki belőled? Ez mind oda kerül a pro vagy kontra oszlopba, a megfelelő helyre. Sőt, azzal is bővül itt már a lista, hogy milyen előnyre vagy hátrányra számíthatsz, milyen lemondás vagy áldozás szükséges, mik az eddigi tapasztalatok, amikről tudsz, és így tovább. A racionális elme is színre lép itt, hogy segítsen teljessé tenni a képet. Ezen a szinten így már nagyjából mindent figyelembe vettél, amit lehetett.

És hogy mi lesz a vége? Honnan tudod, hogy megszületett a döntés? Egy biztos jele biztosan vanJ Ha megnyugvást érzel, ha benned minden elcsendesedett az adott témával kapcsolatban, ha maximum egy kis jóleső bizsergést és izgalmat érzel, hogy „na, akkor ebből most mi lesz”, akkor már jó helyen vagy. A szíved, lelked áldását adta a minden szinten átlátott, átérzett és átgondolt választásodra.

Kívánok minél egyszerűbb, minél többszintűbb és minél szeretetteljesebb választásokat a számodra!

A következő RituálTánc mozgásmeditáción is ezt a témát járjuk körbe: Vonzások és választások>>>