Új évkör – Új kezdet

A jelen időszakot még mindig egyaránt áthatja a lezárás és egyúttal az elindulás energiája is. Te hogy állsz velük? Mi a könnyebb a számodra: valamit elindítani vagy valamit lezárni, elengedni?

Minden vég egyben valaminek a kezdete

A lezárást sokszor nem szeretjük, mert az elbúcsúzás és a hiány fájdalmát társítjuk hozzá. Pedig vannak azok az esetek és helyzetek, amikor éppen ebből a lezárásból, elengedésből születik meg valami új, bontakozik ki valami más. Valami, amire lehet, hogy már régóta vártál, vagy éppen hogy el sem tudtad képzelni, csak azt érezted, hogy jó lenne valami változás. Fontos, hogy hogyan tudunk lezárni dolgokat, helyzeteket és hogyan tudunk elengedni görcsös ragaszkodásokat, kapaszkodásokat emberekhez.

És ugyanolyan fontos az is, hogy hogyan nyílunk meg az új kezdeteknek. Ami legtöbbször változással, átalakulással jár.

Tavaszi napéjegyenlőség - kozmikus újév

Ennek az elengedésnek és újrakezdésnek egy meghatározó időszaka a tavaszi napéjegyenlőséggel érkező új évkör, az asztrológiai szempontból ilyenkor induló új év. Érdemes ilyenkor (is) egy kicsit megállni és időt szánni arra, hogy átgondold, hogy hogyan telt az elmúlt évköröd. Mit hozott a számodra? MI volt a legemlékezetesebb kellemes pillanata és mi a legfájdalmasabb, legnehezebb?

És érdemes arra is időt szánnod, hogy mi az, amit a következő évkörben el szeretnél érni. Merre indulsz? Folytatsz valamit, ami éppen zajlik benned és körülötted, vagy valami teljesen új hív? Mik azok az erőid és képességeid, amelyek segíteni fognak; és melyek azok, amelyeknek búcsút kellene mondanod, de legalábbis rendezned a hozzájuk fűződő viszonyodat?

Archetípusok – lelkünk „szószólói”

Az 12 archetípus vezetése ebben nagy segítség lehet. „Mégis hogyan?” - kérdezheted, ha esetleg nem volt még tapasztalásod a velük való önismereti munkában. Kicsit járjuk ezt körbe.

Biztosan, voltál már Te is úgy, hogy valakivel folyton konfliktusba keveredtél vagy iszonyúan zavart valami a személyében, ami miatt nem kedvelted őt. Mígnem egyszer csak ráeszméltél, hogy éppen azért van ez a kellemetlen szituáció, mert az a tulajdonság, viselkedés, hozzáállás, ami a másikban nem tetszik, az benned is ott van. Csak annyira elzárkózol előle, annyira elutasítod, hogy magadban képtelen vagy észrevenni, így hát kívülről kapod meg azt a segítséget, hogy egy másik ember „tükröt tart” neked. Azért nagy segítség ez a részéről, mert így előbb-utóbb kénytelen vagy kezdeni valamit ezzel a minőséggel, és ezáltal benned is a helyére kerül.

Szerencsére ennek a fordítottja is előfordulhat, vagyis, hogy a valakiben olyan nagyon csodált tulajdonság, képesség, erősség, benned is ott van. Bár ez kellemesebb helyzet, akkor is ugyanolyan nehéz, ha nem még nehezebb, önmagunkban is felfedezni, csakúgy, mint a negatív megfelelőjét.

A lényeg egy és ugyanaz mind a két esetben: azért tudod felismerni a másikban, mert benned is ott van ez az energia, ez a minőség. Dolgod van vele. Rezonálsz rá. Ezért reagálsz oly érzékenyen, mikor a másikban is felfedezed.

Így van ez az archetípusokkal is. A nagy különbség abban rejlik, hogy ha az archetípusok segítségével mélyíted önismereted és rendezed magadban az adott minőséggel való feladatodat, akkor azt nem kell éles helyzetben, hétköznapi emberi kapcsolataidon keresztül „megküzdened”. Nem kell minden konfliktust, viszályt, és egyéb kellemetlen szituációkat élesben lejátszanod. Ahogyan Eckhart Tolle spirituális tanító csodásan összefoglalja: „Ha belső világodat rendbe teszed, a külső is egyenesbe kerül”.

Ezért csodálatos lehetőség az, amit az archetípusok egyetemes minőségei közvetítenek számunkra. Egyfajta mankók ők az önismereti utunkon járva, hogy lehetőleg ne egymás hegyén-hátán botladozva és egymást megsértve kelljen végigjárnunk azt a fejlődési utat, amit a sorsunk, a lelkünk nekünk szán.

Ha nem volt még tapasztalatod az önismeretnek ezen a területén, vagy ha már archetípus-függő  vagy (kizárólag a jó értelemben!smiley), kívánok Neked is csodás következő évet az archetípusok szeretetteljes és rendkívül segítő erejében! Persze Nélküled semmi sem működne, mert a középpont, minden változás elindítója és végrehajtója mindig Te magad vagy!