Szaturnusz – az Idő Ura

Van időd elolvasni ezt a cikket? Ha igen, de jó, mert pont az időről elmélkedem a Mester archetípus kapcsán… 
Egy csepp asztrológia: a Bak jegyének uralkodó bolygója a Szaturnusz, akit megszemélyesítve az Idő Urának is szoktak nevezni. Egyik szimbóluma a homokóra, melyen kérlelhetetlenül peregnek a homokszemek, utalva a múló időre. A másik egy koponya, amely az élet végességére figyelmeztet.

Elég nyomasztó ez a kép. Ha valaki a terápián ezt húzza, előismerettől függetlenül tudja, hogy itt valami kemény dologra kell számítania a kérdése kapcsán.

Nézzünk rá most az idő vonatkozásában erre az archetípusra. Mit is jelent az idő?
Az időhöz való viszonyulás

Ez az első kérdés. Hogy neked mit jelent az idő éppen most az életedben? Milyen a viszonyod vele? Optimális esetben azt érezheted, hogy mindenre van épp elég időd. Ha ez így van, akkor harmóniában vagy ezzel az archetípussal. De lehet, hogy éppen azt tapasztalod, hogy futsz a dolgaid után, és sosincs elég időd, hogy utolérd magad? Ilyenkor nagyon rossz viszonyod alakulhat magával az idővel kapcsolatban, és ez eluralkodhat az életeden. Ennek tünetei az állandósuló sürgetettség érzés, egyfajta szorongás, a jövőre koncentrálás, ami megakadályozza, hogy megéld a pillanatot, elégedetlenség érzés, rossz alvás, stb…

Nézz rá most erre a következő kérdések alapján:
- Mi az, amire mindig van időd?
- Mi az, amire sosincs időd, pedig szeretnél?
- Van-e most határidős folyamat/projekt az életedben? Ha igen, hogy állsz vele? Mennyi időre lenne szükséged, hogy be tudd fejezni? Mi akadályozza vajon (külső/belső), hogy megadd ennek a szükséges időt?
- Milyen változásokra, vagy változtatásokra lenne szükséged az életedben, hogy ez javuljon?

Objektív idő

Az idő egyfajta ritmus. Magának a teremtési folyamatnak a ritmusa, ahogy az ötletek és gondolatok a fizikai síkon is megvalósulnak. Kitalálsz valamit, de ahhoz, hogy ez láthatóvá váljon, időre van szükség. Éppen annyi időre, amennyit ez az ötlet megkíván. Olyan ez, mint a beérés. Megvan az ideje, amíg a gyümölcs beérik. De ezt külső tényezők nagyban befolyásolják, az időjárás, a nap, az esővíz mennyisége, stb. Fontos tehát, hogy felismerjük, pontosítsuk, hogy az aktuális ötletünkhöz, tervünk megvalósításához mennyi időre van valóban szükség. Érdemes még rászámolnunk plusz időt a váratlanul (és szinte törvényszerűen) előforduló változékony külső tényezők miatt.

Megerősítések – Tudom, hogy ehhez pontosan mennyi időre van szükség. Rászánom a szükséges időt. Elég időm van rá.

Szubjektív idő

A ketyegő óra a bolygó minden szegletén ugyanabban a ritmusban ketyeg. Ez tehát objektív. De van szubjektív idő is. Ha voltál már életveszélyben, akkor te is megtapasztaltad, ahogy egy pillanat alatt lepereghetnek képek a múltból, vagy felismerések özöne zúdulhat rád bonyolult élménycsomagokból néhány perc leforgása alatt. Szokták is mondani, hogy „összeáll a kép”. Néha egy percet is óráknak élünk meg, ha valami fájdalom, vagy rossz érzés kapcsolódik hozzá. Gondolj csak a fogorvosra… Máskor egy óra is egy percnek tűnik, ha pl. a szerelmeddel bújsz össze. „Már ennyi az idő? Hogy elszállt” – mondjuk, ha valahol jól érezzük magunkat. Ez tehát az idő szubjektív jellege, ami a tevékenyéghez kapcsolódó érzelmi töltésre utal elsősorban.

Megerősítések – Átérzem. Jelen vagyok teljes figyelmemmel.

Minőségi idő

És végül egy utolsó topik, a non plus ultra – a minőség! Ez a fenti kettőnek az összekapcsolása és esszenciája. Tehát megismerem a folyamat idő igényét és rászánom. Valamint érzelmileg is teljesen odateszem magam és jelen vagyok benne. Ezzel olyan minőséget viszek bele a tevékenyégbe, ami hatványozza a dolog sikeres kimenetelét.
Sokat lehet hallani mostanában az én-időről. Nyilván ennek kihangsúlyozására azért van szükség, mert a civilizációnk elbillent a hihetetlenül felgyorsult életritmus miatt, és hogy felzárkózzunk, önmagunkat szorítottuk a háttérbe. Fordítsuk meg ezt a folyamatot a saját életünkben! Ez csakis rajtunk áll és a saját elhatározásunkra vár! De itt is a minőség számít. Érdemes megtalálni, megérezni, hogy mi az a minőséget visz az önmagunkkal való kapcsolódásba, ami valóban feltölt és örömöt okoz.
Amikor azt érezzük, ez a nap sem telt el hiába.

Megerősítés – Értékelem ezt az időt/pillanatot. Ezért érdemes.

Időtlenség

Mindennek van ellenpólusa az Univerzumban, hogy a kettősségek együttmozgásából harmónia születhessen. Így van ez az Idővel is, melynek „társa” az Időtlenség. (Álmodó archetípus)
Csak akkor tudjuk kifejleszteni a helyes időérzéket, és valóban jóban lenni az Idővel, ha – időről időre wink – kidugjuk a fejünket az Idő Kerekéből és megszellőztetjük az Időtlenség megnyugtató hűvösében. A bölcsek mondják: „Állítsd meg a Világot!”. Ez azt jelenti, hogy meditatívan elcsendesedve lehetőségünk van kibújni a résen, és kapcsolódni a végtelennel. Ez a végső kulcs az Idővel való kapcsolat teljes helyreállításához.

Megerősítés – Az Idő a végtelen gyermeke. Megpihenek és feltöltődöm az Időtlenség tágasságában.

Ezek a gondolatok segítsenek, hogy együttműködve Szaturnusz Mesterrel, mi is az Idő Uraivá (és ne a rabszolgáivá) váljunk!

Itt olvashatsz többet a Mester archetípusról>>>

Itt találod a hozzá kapcsolódó imaginációt>>>