Művész - Mágus fordulópont

Talán Te is azt érzed mostanában, hogy nincs könnyű időszak. Mintha minden feszítene, húzna lefelé vagy visszafelé, mintha szélmalom-harcot vívnál, és amikor egy valamivel megküzdöttél, egyből jelentkezik is a következő „helyzet”.

Az archetípusok szimbolikájára lefordítva mindezt, elérkeztünk a Művész és a Mágus találkozásához, vagyis a Művész jellemezte időszakból fordulunk át a Mágus által uralt hetekbe. Mit hozhat ez számunkra, miért ilyen szétfeszítő ez az átmenet?

 A Művészt alapvetően a konfliktusok elkerülése jellemzi, nem szereti a veszekedéseket, a kellemetlen helyzeteket, az elegancia jegyében inkább a diplomatikus, finomabb megoldásokat keresi. Nehezen hoz döntést, és ha meg is teszi, akkor is gyakran kérdőjel marad benne, hogy vajon minden lehetséges szempontot figyelembe vett-e. Hiszen mindig olyan megoldásokra törekszik, ahol minden érintett fél elégedett lehet. Másfelől pedig az egyensúly kialakítása és megtartása is a fő mozgatórugója. Alapvető irányultsága, hogy az életünkben megjelenő kettősségeket, ellentmondásokat kiegyensúlyozza, mindkettőt a figyelemben tartsa. Mennyire tartható ez a hétköznapokban? Hiszen ha feszültségek, ellentmondások, széthúzó minőségek bukkannak a felszínre bennünk vagy körülöttünk, akkor igencsak embert próbáló a belső középpontunkban tartani magunkat folyamatosan.  Márpedig a Művész erre hív…

És most bejön a képbe a Mágus mindehhez. Akinek a mottója: Mindent vagy semmit!

Nem a kompromisszumos, diplomatikus megoldásokról szól. Hanem éppen ezeket a széthúzó, megfeszítő minőségeket erősíti még jobban. Mert dűlőre akarja vinni bennünk a problémás helyzeteket. Ő tudja, mit akar, megvan a magasabb szintű célkitűzése, és azért hajlandó tűzön-vízen keresztül átküzdeni magát, szembenézni száz veszéllyel és életének, céljainak, eszméinek védelme érdekében a leghősiesebb harcot megvívni.

Most akkor talán már van egy kis elképzelésünk arról, hogy mit érezhet az a művészi archetípus bennünk, akinek az ajtajánál ez a Mágus kopogtat. Ezért lehet számodra is nehezebb talán ez az időszak. Mert az egyensúlyt, a harmóniát kereső részed nehezen megy bele abba, hogy szembenézzen a kevésbé fényes jellemvonásokkal, a kevésbé békés témákkal. Hogyan lehet mégis ezt a félelmet feloldani?

Ha elfogadod, megadod magad neki, nagy levegőt veszel és bátorságot gyűjtve elkezdesz szembenézni mindazzal, amiben vagy, ami előtted tornyosul. Bármilyen ijesztő is elsőre ez az oldala, de a Mágus éppen ebben tud segíteni. Hogy bátran megismerd a mérleg mindkét oldalát. A szépet, és a kevésbé fényeset is. Hogy el tudd fogadni a hibáidat, a még nem jól működő, kellemetlen oldalaidat is. Hogy meglásd, mindkét oldalon van jó és rossz is, egyik sem létezik a másik nélkül. És így megismerve mindkét oldal minden részletét, tudj dönteni és elköteleződni egyik vagy másik irányban.

A Mágus archetípus erőteljesen bemozdítja bennünk az árnyékainkkal való szembenézés témáját is. Nem az elkerülés időszaka jön most, hanem a bizalommal és bátorsággal való megismerésé. Ha védeni akarod magad, az a legjobb stratégia, ha most nem védekezel. Mit tegyél mégis?

Az a legelőrevezetőbb, hogyha egyszerűen elfogadod „aha, ez is én vagyok”, „ok, ez is bennem van”. Akkor jársz a legjobban, ha belemész, mögé nézel és együttműködsz a legijesztőbb, legfélelmetesebb árnyék részeiddel. Még ha úgy tűnik, az adott helyzetben teljes vesztésre állsz, akkor is. Nagyon meghálálja magát egy-egy ilyen lépésed, hiszen minden árnyékrész mögött hatalmas erő és energia vár rád, amelyet a magasabbrendű céljaid, eszméid szolgálatába állíthatsz innentől kezdve.

Hiszen a Mágus a magasabbrendű eszmék elkötelezett szolgálója. Ezért feszíti a húrt - helyenként - ilyen fájdalmasan. Mert szintet lépni a fejlődés útján nem lehet kompromisszumokkal és konfliktuskerülő üzemmódban. A Művész levegős, intellektuális eleme felkészít erre bennünket azzal, hogy a különböző eszmék, emberek megismerésének és a velük való kapcsolódásnak ad teret. De a Mágus vezet el oda, hogy mely eszmék és emberek maradnak majd tartósan az életünkben azután is, hogy a megfeszítettség állapotán keresztül megmutatkozó döntési helyzetet megoldottuk.

Kívánok erőt, bátorságot, hitet, kitartást és szeretetteljes felszabadulást az előttünk álló Mágus megéléséhez!

A Mágus archetípusról és a hozzá kapcsolódó Lélekszíntér programokról itt találsz részletes leírást: MÁGUS>>>