Érzelmi nagytakarítás

Ha jóban vagyunk önmagunkkal, akkor kerek a világ. Ha jóban vagyunk önmagunkkal, akkor úgy élünk, hogy minden szinte magától működik. Azt tapasztaljuk, hogy szinte csak kívánnunk kell, és minden elkezd gördülékenyen megvalósulni, nyílnak azok a bizonyos ajtók, érkeznek az életünkbe a segítő lehetőségek, emberek, dolgok. Így lenne jó élni! Erre vágyunk, ezért hajtunk.

Miért nem tudjuk tartósítani ezt a mindennapjainkban? Hogyan tudnánk újra, egyre inkább önmagunkat elfogadva és szeretve élni?

Hogy ezekre a kérdésekre válaszolni tudjunk, a jól bevált és mindig működő módszerhez kell nyúlnunk: elindulni önmagunk belső világának feltérképezésére és megtisztítására. A kulcs az „érzelmi nagytakarítás”, érzelmi méregtelenítés.

Mit is jelent ez? Nézzük meg a fizikai szintű nagytakarítás analógiájában gondolkodva. Amikor elkezdenek felgyűlni a dolgok körülötted, amikor a lakásban túl sok minden van már körülötted elővéve, otthagyva; egy ideje már nincs kisöpörve, portalanítva, elmosogatva, elpakolva, kimosva, akkor lehet, hogy zseniként még büszkén uralod a saját káoszodat, de előbb-utóbb be kell lásd, hogy a kosz és zűrzavar nem a legideálisabb állapot a tartósan kellemes jólléthez. Nem ez az alap állapot, amiben jól érezzük magunkat. Folyton átlépve valamin, helyet keresve a szétdobált cuccok között, nem figyelembe véve a port és piszkot… Lehet, hogy nem érzékeled tudatosan, de nem tudsz így azon a szinten és minőségben élni, mint hogyha rend és tisztaság és átláthatóság lenne körülötted.

Ugyanígy van ez benned is. Az energiáid szabad áramlását folyton megakasztja egy tudatosan vagy tudattalanul elfojtott, elnyomott érzés; kerülgetni kell az érzelmi blokkokat, sőt az is lehet, hogy egy-egy fontos területre el sem jut az energiád, mert az el van teljesen zárva az áramlás útjából. Hétköznapi szinten csak azt veszed észre, hogy újra és újra próbálkozol, de sosem sikerül előrébb jutni egy adott témában. Vagy már nem is próbálkozol, egyszerűen csak beletörődve bólintasz, hogy „ez nekem nem megy”, „ez nálam nem működik”, „ez van és kész, ilyen vagyok, ezzel kell élnem”. És most nem a valódi önelfogadásról beszélünk, hanem az elkerülés alattomos csapdájáról.

Visszatérve a fizikai szintre, mit teszel, ha már eleged van a rendetlenségből? Kitakarítasz, lomtalanítasz, rendet raksz. A legtöbbünknek szerencsére ez teljesen természetes és rendszeres tevékenység. De megteszed ezt vajon belül is, önmagadban?

A lényeg ugyanaz: mérd fel a helyzetet, teremts időt a rendrakásra és aztán csináld is meg, amit a helyzet kíván. Bár a módszer ugyanaz, az érzelmi világunk rendbe tétele valószínűleg fájdalmasabb, nehezebb és hosszabb időtartamú lesz. Sokkal nagyobb elszántságot, akaratot, bátorságot és kitartást igényel. De ha szeretnél felszabadultabb és teljesebb életet, akkor elkerülhetetlen az, hogy belső világodat is rendbe tedd. Kitakarítsd a – talán évek óta – felgyűlt érzelmi „szutykokat”, és kidobd, elengedd az utadban álló felesleges, akadályozó érzéseket.

És a végén, mint egy alapos nagytakarítás után, kényelmesen és a jól végzett munka eredményének tudatával dőlhetsz hátra és várhatod kíváncsian, hogy ebbe az új helyzetbe mi érkezik, azaz mi bontakozik ki belőled a szabad, tiszta térbe. Milyen új érzésekkel gazdagodsz? Milyen új irányt vet az életed? Milyen minőségben éled meg mindezt így?

Ez a tavaszi időszak kiváló a külső-belső nagytakarításra. Így van ez már ősidők óta. Miért pont mi ne élnénk vele?

Kívánok mindehhez neked is erőt, bátorságot és kitartást!

Ha pedig úgy érzed, hogy nem egyedül szeretnéd mindezt megtenni, ihletre és támogatásra van szükséged, akkor talán számodra is nagy segítséget és felejthetetlen élményeket nyújthat ez az érzelmeket felszabadító és gyógyító tavaszi elvonulás: GYÓGYÍTÓ ÉRZELMEK – FELSZABADÍTÓ HÉTVÉGE>>>