Ébredő erő – de milyen?

Álmaink, vágyaink, képességeink megéléséhez és kibontakoztatásához tűzre, erőre, lelkesedésre, bátorságra, akaratra és elszántságra van szükségünk. Arra, hogy ha kell, akkor tűzön-vízen át képviseljük azt, amit legbelül a szívünkben a magunkénak érzünk. Milyen szépen és lelkesítően, felszabadítóan hangzik mindez… És mégis, milyen kevesen éljük valóban így az életünket. Miért? Te tudod a választ? Veled mi a helyzet?

Kezdetnek álljon itt néhány azok közül az okok közül, ami miatt lehet, hogy Te sem mered felvállalni a benned lévő eredendő erődet.

Gyermekkori tilalomfák

„Nem szabad!” „Ne így csináld!” „Ne kiabálj!” „Ne rosszalkodj!” „Ne feleselj!” Ne…! Ne…! Ne…! Helyettesítsd csak be, amik az eszedbe jutnak. Biztos vagyok benne, hogy kapásból tudsz Te is mondani jó pár ilyen tiltó felszólítást, amire gyerekként a szocializálódás érdekében megtanítottak. Lehetsz akár szófogadó hozzáállású vagy azóta is örök lázadó, mindegy, hogy melyik oldalról közelítesz. A lényeg, hogy a viszonyítási pontjaid ezek lesznek. Nem a saját belső indíttatásodból cselekszel, hanem valami miatt vagy valami ellen. Természetes vitalitásod nem áramlik szabadon, ezeknek a tilalomlistáknak az erdejében bolyong, akkor is, ha szépen óvatosan kerülgeted őket és akkor is, ha szélmalomharcot folytatsz velük. A fókusz rajtuk van, és nem a Te belső indíttatásodon.

A fiúk nem sírnak, a lányok nem erősek

Egy másik alapvető félreértelmezés lehet ez is. Férfiak oldaláról megfelelni annak az elvárásnak, hogy az az igazi férfiasság, ha erős, kemény, hajlíthatatlan, megállíthatatlan, sérthetetlen vagy. És ha Te éppen szellemiekben vagy erősebb? Vagy férfi létedre netán sokkal inkább az intuitív, beleérző oldalad van kifejlődve? Elásod magad egy életre? Női oldalról pedig eleget hallottuk, hogy nem szép és nem jó, ha egy nő erős, független, önálló. Egyből tudjuk is rá a ma is még oly divatos jelzőt: feminista. És mi van, ha Te nőként tudsz embereket vezetni vállalatok élén? Eredményesen tárgyalni üzleti megbeszéléseken? Sikeresen megteremteni, és nem is akármilyen színvonalon, a saját megélhetésedet, életviteledet? Te is eláshatod magad egy életre, férfias nőként leírva?

Megbélyegzések: agresszív, lelketlen, törtető

Sikeresebb vagy, mint a többség? Általában eléred, amit akarsz, és amit célul tűzöl ki magad elé? Nem az a fő szempontod, hogy mások mit fognak szólni, ha ezt vagy azt meg mered tenni? Nem is kell, hogy túlságosan jó legyél ezekben, és máris biztos lehetsz benne, hogy többen összesúgnak a hátad mögött elítélve és megkritizálva azt, amit teszel és ahogyan teszed.

Biztosan van még egy-két ilyen terület, ahol igazából visszafogjuk magunkat, csak hogy ne lógjunk ki a sorból, hogy ne mondhassanak ránk negatív ítéletet. Mindegy, hogy az irigységből vagy félelemből fakad a másikban. Én inkább a társadalmilag elfogadott „jó”-nak akarok megfelelni, még ha ez a képességeim, lehetőségeim és vágyaim megvalósításának eltemetését és megtagadását eredményezi. És persze, lehet, hogy épp a másik oldalon áll valaki. Vagyis valóban érzéketlen, mindenkin átgázoló, agresszív önérvényesítő, a rosszindulatú versengés csak úgy süt belőle. Egyik esetben sem a valódi erő megélését látjuk.

Milyen a valódi erő?

Szerintem egy belülről fakadó késztetés, amely állandó energiaáramlásban tart. A valódi erő keresztülvisz a félelmeinken és kételyeinken, és ebből az önmagunk leküzdéséből és határaink átlépéséből, árnyékainkkal való szembenézésből csak egyre több és több energiát nyer, egyre nő. Nem kifelé akar megfelelni, hanem belső meggyőződésből fakad és összhangban van magasabbrendű céljaiddal és az Univerzum működésével.

Ettől az erőtől általában félni szoktunk, mert – a jó értelemben véve - nem ismer határokat, nem ismer lehetetlent, nem kiszámítható és megalkuvó, nem kényelemre és biztonságra törekszik. Hanem kiáradásra, természetes megnyilvánulásra. Az életöröm, az életkedv, az elevenség és a lelkesítő szeretet érdekében. Ez az erő hoz minket igazán összhangba és harmóniába önmagunkkal és az Univerzummal. Ha merjük megélni. Ha merjük engedni, hogy lépésről-lépésre megmutassa magát, és kibontakozzon az életünkben.

Minden új évkör a Harcos tüzes, energikus, eleven erejével indul. Minden új évkörben ott a lehetőség számunkra, hogy felvegyük a kapcsolatot igazi, mélyen belülről, a szívünkből fakadó erőnkkel. Te készen állsz rá?

Következő RituálTánc mozgásmeditáción ezzel a belső erővel ismerkedünk: Erő ébredés - Tánc a zölddel és a vörössel>>>