Csillagjegyek, archetípusok a mindennapi életben

Január van. Ebben a hónapban az égbolton a bak csillagképe különösen erőteljesen hat ránk. Mit jelent ez? Ehhez a jegyhez tartozik egy őselv, a Mester archetípusa. Az archetípus olyan, mint lényünk egyik belső szereplője, a pszichológiában énrésznek nevezzük. Mind a 12 állatövi jegyhez kapcsolódó énrész megtalálható bennünk. Különböző életterületeinken, emberi kapcsolatainkban, magunkról, egymásról, és a világról kialakított képünkben megmutatkozik, hogy éppen melyik belső szereplőnkkel, énrészünkkel vagyunk jelen egy helyzetben. Vannak területek, amik harmonikusan működnek bennünk, és vannak, ahol érezzük, hogy jó lenne másképp. Az archetípusok rendszerének megismerése ehhez nyújt segítséget. 
Az adott hónapban az adott csillagjegyhez kapcsolódó archetípusra különösen erőteljesen van lehetőségünk ránézni, megfigyelni, megismerni magunkban, és szükség esetén az adott énrész negatív működését átalakítani. Így belső erőforrásaink mobilizálhatókká válnak.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Januárban a mesteri énrészünk dominál erőteljesebben. A Mester a kérlelhetetlen tanító bennünk. Abban segít vagy erőltet minket (attól függ, minek tulajdonítjuk az eseményeket, amik történnek velünk), hogy fókuszáljunk. A célokat, amiket megálmodtunk, kitűztünk magunk elé - pl. az új év elején - hogyan valósítsuk meg. A Mester bennünk nem engedi, hogy elméleti okfejtés, vagy bájos-színes-illatos fantazmagória szintjén maradjon a célunk. Az ő feladata, hogy az ideát megvalósítsa. A sokfelé ágazó álmainkat lecsupaszítja a lényegig. Nézzétek csak meg a fákat januárban. A többi hónapban százféle színben tündöklő fák most levelek nélkül, kopáran merednek az ég felé. De van ebben valami szépség: Lecsupaszodva, a megmaradt lényeget szimbolizálják. Ezt a lényeglátást is segíti bennünk mesteri részünk: Mi a fontos? Mi már nem? Minek van itt az ideje, és mi várhat? Mi az, ami ebből megvalósítható? Mit engednek a körülmények, és mire késztetne a belső hajtóerőnk? Tehát mit támogat most a sorsunk? És ha elkészült a számvetés, ez az énrész tervezi meg az egész kivitelezési folyamatot, legyen az bármi: Megmászni egy hegycsúcsot, előkészíteni egy utazást, megfaragni egy szobrot, elkészíteni egy családi ebédet, felépíteni és lemozogni egy edzést, házat építeni, kimunkálni egy új érzelmi mintázatot magunkban, stb.

Ha ez az énrész jól működik bennünk, tehát akadálytalanul hagyjuk, hogy "tegye a dolgát", akkor olyan tulajdonságokat fedezhetünk fel magunkban, mint kitartás, szívósság, ellenállóképesség, fókuszoltság, állhatatosság, szervezettség, strukturáltság, objektivitás, lényeglátás. 
Ha ez a belső szereplő el van bennünk nyomva, vagy túlműködik, azt vesszük észre magunkon, hogy merevek, kemények, túlkontrolláltak vagyunk, akár fizikailag (beáll a derekunk, a hátunk, meghúzódnak az inak és a szalagok a lábunkon, bőrünk nagyon kiszárad, kirepedezik), akár az érzelmeinkben és a gondolatainkban (nem tudunk elengedni egy berögzültséget, pl. 5x elmondja a barátod, barátnőd, társad, hogy nem akart megbántani, de te továbbra is meg vagy róla győződve, hogy nem igaz. A gyanakvás és a sérelmekbe való belemerevedés is idetartozik.)

Miben segít az archetípusokkal, énrészekkel való foglalkozás? 
Be tudjuk azonosítani, hogy hol működünk alul vagy túl, és meg tudjuk keresni azt az új formát, hozzáállását, érzelmi erőforrást, környezeti segítséget, amivel mi magunk tudunk tenni a jól-létünkért. Ez a lelki egészség alapja. Minden más csak ezután jön. :) 

Ha érdekel ez a téma, szeretettel várunk csoportunkra!

https://www.facebook.com/events/159244294711814/

Szép napot, sok örömet kívánok! :)

Kisida Borbála