Asztrológiai szösszenetek Szilágyi Katitól május 1-31.

A mottó: Feszültségek, hatalmi csatározások, természeti események: a pihentető április után május riadót fúj 

Fenyegető viharfelhők közelednek. Májusban fokozatosan nőnek a feszültségek, ahogy megyünk bele a hónapba. A kezdeti kommunikációs és egyéb viharok egyre nőnek, a feszültség kézzel fogható lesz, és egyértelműsíti a hatalmi játszmáinkat kicsiben és az emberiség szintjén. Széleskörű társadalmi események, összetűzések történhetnek. A magánéletünkben igen érzékenyek, sértődékenyek leszünk, és könnyen ítélkezve, könnyen szakítunk, könnyen felmondunk, mindig másokban látva a hibákat és az okokat. Május önismeretre, a játszmákból való kilépésre, világos határhúzásokra és önmérsékletre szólít mindannyiunkat.

BALJÓS ÁRNYAK

Kezdjünk zenével, hangolódjunk erre a nem könnyű májusra.  

Májusban tavaszünnepet szeretnének az emberek, vidáman énekelni, falalallala, ahogy Thomas Morley madrigáljában. Az idei május azonban ehelyett inkább drámai jelleget ölt,  több igen jelentős eseményeket hozó időszakkal, Liszt Ferenc romantikusan viharos módján,  ilyen hangulatban.

Mint azt a januári előrejelzésemben már előre beharangoztam, áprilisban kimaradt a havi rendes „eseményhorizont”, béke uralkodott -  helyette azonban májusban kettő is lesz, ami igazából össze is kötődik egymással.

Május elsején megfordul a Plútó az előrehaladásban, s visszafelé indul. Még egy darabig a Vízöntő jelében van, szélsőséges társadalmi és technológiai eseményeket előrejelezve. Szélsőséges, mert nagyhatalmak háborús fenyegetéseitől kezdve a katolikus egyházfő békeüzenetéig sok minden elhangzott; a chatGPT népszerűségétől kezdve a tudósok AI-aggodalmáig sokféle nézetet hallottunk. A  Plútó azonban idén még lassan, de biztosan visszamegy a Bak jegyébe, hogy ott elvégezze és befejezze a korábbi rendszerek, működési modelljeink lebontását. Ami már nem tud működni, számíthat a dózerolásra… magánéletben ugyanúgy, mint nagyban, oktatásban, patriarchális, hierarchikus működésben…

Egy napra rá a hátráló Merkúr eléri a Napot a Bika jegyében, majd a Vénusz fut bele a Neptunusz kvadrátjába – ekkor kiderülnek, hogy mely vágyaink voltak illúziók, mi az a része az életünknek, amit rózsaszín szemüvegen át néztünk. Melyek azok az illúzióink, vágyaink, amelyek most nem, vagy még nem teljesülnek.

Ezek a legelső napok inkább afféle kijózanodásnak tekinthetők a lazább és oldott április után. Készülődés, ugyanis május 5-én áll fel a telihold, ami erős feszültséget hoz az életünkbe, és innentől átmenetileg valóban megjelenhetnek a baljós árnyak, a hűvösödő hangulat hangulatban biztos, de elképzelhető, hogy hőmérsékletben is, a következő két- három hétben.

Haladjunk szépen, sorban.

Május 5-én telihold lesz, az éppen hátrálásban lévő Merkúrral és az Uránusszal laza együttállásban. Újszerű, meglepetésszerű, váratlan feszültségek jelentkezhetnek, elsősorban kommunikációs és érzelmi szinten. Például, hétköznapi szinten kiderülhet, hogy partnerünk mások iránt is érdeklődik…nagyhatalmi szinten durván elszálló megjegyzések, viták vehetik kezdetüket.

A természet is „megrázhatja” magát, lehetnek viharok, földrengések, égzengések (Merkúr-Uránusz-Nap fényszögek jelzik).

Két napra rá, 7-én  a Vénusz a Rák jegyébe lép, jóval érzékenyebb lesz mindenki, sok mindent a „lelkére vesz”, megsértődhet egy-egy rossz élű megjegyzésen, amikből sajnos sok lesz!

Május 10-én tovább mélyülnek az érzelmi megpróbáltatások, mert a Hold összeköti a Mars és a Plútó később pontossá váló szembenállását. Az érzelmi meglepődésekben ekkor már megjelenik a hatalmi harc is, fenyegetések, játszmázások várhatók.

Május közepétől, amikor a Mars és a Neptunusz egy trigont alkot és a Merkúr kilép a hátráló mozgásból, és ismét előre indul, megszólal a startpisztoly: az addig elsősorban kommunikációs és érzelmi játszmák eseményeket indítanak útjára.

Május 16-án a Jupiter, ami viszonylag lassabb haladású égitest, átlép a BIKA jegyébe. Ezzel a lépéssel egy kvadráttal, vagyis feszült fényszöggel összeköti a Mars és a Plútó szembenállását: nagyon nehéz időszakot jelez ez. Az elfogadás, a befogadás nem működik, mindenhol burjánzik és virágzik a harcias késztetés, a hatalomvágy és az ítélkezés.

Mindezt fokozza, hogy a május 19-én esedékes újhold az Uránusszal való együttállásban jön létre.

A legnehezebb része ennek az uralkodásra törő időszaknak május 20-án, 21-én lesz, amikor a Mars is átlép az Oroszlán jegyébe, és az Oroszlán jegy által szimbolizált uralkodás tüze felfűti az eddig sem egyszerű hatalmi helyzeteket.

A Nap 21-én jegyet vált, és belép az Ikrekbe, ám itt lassan belefut a Szaturnusz kvadrátjába, vagyis a pozitív törekvések gátolva lesznek, és ez bizony fennmarad az egész hónapban.

A hónap legnehezebb, különös figyelmet igénylő napjai:

május 9-10, május 16-17, május 20-21 és május 27. Ezeken a napokon különösen figyeljünk oda, hogy ne keveredjünk szóbeli vagy tettleges csatározásokba.

A JÁTSZMÁKNAK VÉGE - MÁJUS AZ IDEI ESZTENDŐ EGYIK LEGNEHEZEBB HÓNAPJÁNAK ÍGÉRKEZIK

Mindezek alapján világos, hogy május egy fontos fordulatjelző szakasza ennek az évnek: ebben a hónapban megmutatkozik, hogy a szélsőségek közül tudjuk-e emberiség szinten a békét és a viták során kidolgozott együttműködést választani, vagy a hatalmi késztetések túlságosan erősek lesznek.

A természet is várhatóan közbeszól majd ebben a hónapban, különösen viharok, rengések, kitörések és napviharok formájában: ezekkel próbálja felhívni a figyelmet, hogy az emberiség bármennyire is úgy gondolja, hogy a sorsát önállóan a kezében tartja, ez csakis akkor lehet igaz, ha a nagyobb, univerzális törvényekkel összhangban működik. Amennyiben ezeket figyelmen kívül hagyja, és saját, apró napi érdekeit nézi, akkor nehézségek fogják keresztezni az útját.

Mit lehet tenni ezekben a nehéz időkben?

Abban a tévhitben szoktunk lenni, hogy a „gonosz nagyurak” döntenek a fejünk felett. Pedig ők csak tükrözik mindazt a békétlenséget, és hatalmi játszmákat, amelyeket kicsiben mi magunk is űzünk saját életünkben, bármennyire nem szeretjük ezt így látni.

Mivel a kollektív késztetések az egyéni lelkek és érzületek eredőjéből adódnak össze, ezért igenis tudunk tenni, ha a józanság, a mindenki által tapasztalható jóllét és fejlődés irányába szeretnénk fordítani a világ szekerét: önmagunkban is nyakon kell csípni a háborús, ítélkezős, vad késztetéseket.

Az asztrológiai előrejelzés célja, hogy felhívja a figyelmünket: ebben a hónapban mindannyiunkat próbára tesz a sors abban, hogy szembesüljünk saját hatalmi játszmáinkkal a környezetünkben. Vajon mennyire ítélkezünk mások felett? Melyik oldalon veszünk részt a hatalmi játszmákban: a „szegény én, engem mindig elnyomnak” (ÁLDOZAT) vagy a „haha, én leszek a nyerő, te csak szenvedj nyugodtan” (TETTES) oldalán? Az asztrológia kőkeményen az arcunkba vágja, hogy gyakorlatilag mindegy, melyik oldalon vagyunk, mindkét oldal a játszmát támogatja.

Az ÁLDOZATnak fontos látnia, hogy maga teszi lehetővé, hogy a TETTES működni tudjon, hiszen nem szab világos határokat. A TETTESnek is látnia kell, hogy hiába nyer, mert a játszmából nem szabadul, és a végén teljesen egyedül, elszigeteltségben marad.

Túl kell lépnünk a játszmákon, ha emberiségként együtt szeretnénk fejlődni.

Ehhez olvasmánynak mindenkinek ajánlom, aki még nem olvasta:

Eric Berne: Emberi játszmák, ugyancsak tőle a Sorskönyv c. műveket, illetve

James Redfield: A mennyei prófécia c. könyvét.  Mindhárom könyv szól a játszmáinkról, és arról is, miként hagyhatjuk magunk mögött a játszmákat.

FONTOS, HOGY EBBEN A HÓNAPBAN SEMMIKÉPP NE ILLESZKEDJÜNK BE A DROIDOK SEREGÉBE – válasszuk inkább a különc kívülmaradást és az összefogás lehetőségét hasonló különcökkel!

Szilágyi Katalin asztrológus írása

További információ és bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, +36 20 385 9483

Miben tud egy asztrológus segíteni? Személyes erőforrásaink, feladataink, kiaknázható, illetve fejlesztendő adottságaink felmérésében.  Új meglátásokat találni abban, hogy mi a dolgunk a világban. Elemezni az adott élethelyzeteket, az életünkben aktuálisan jelentkező feladatokat. Átlátni szövevényes kapcsolódásainkat másokkal, párkapcsolatban, munkahelyen. https://csillaglelek.hu/asztrologia/