Asztrológiai szösszenetek 2023. január 1 – 31.

A mottó: Boldog Új Évet mindenkinek! Január elején nyugalom, unott semmittevés, 20-a körül esemény-felszikrázás várható, az ügyek is csak január utolsó harmadában indulnak be rendesen, megtetézve egy üstökössel

BÚÉK! Ez egy hosszabb írás, mert a januári helyzet mellett egy összefoglaló áttekintést is ad az egész előttünk álló évről. Bár január elején kissé unatkozunk és tehetetlennek érezzük magunkat, 18-20 körül események sora pattog majd körülöttünk, ami egyszerre felráz, felcsigáz és ellát bennünket megoldandó feladatokkal. A decemberihez hasonló, ködös-nyúlós hideg idő várható, de az ehhez társítható bamba időszakot hirtelen megváltoztatják az erős érzelmeket kiváltó események, különösen az Ágnes napon (21-én) esedékes újhold idején. Január végén egy 50.000 éve nem látható üstökös is felbukkan.

NYÚLÓS KÖD ÉS PATTOGATOTT KUKORICA

Az Újév maga, vagyis január 1-e erős érzelmi fortyogással indul: a Vénusz a Plútóval, a Hold az Uránusszal áll együtt ezen a napon, vagyis az érzelmeinkre a szélsőségesség, az önállóság és a hirtelen fordulatok lesznek jellemzők. Ez növeli a veszekedési, szakítási késztetéseket ezen a napon: ha nem tervezünk kifejezetten ilyet, mint „megváltó, szabadító szakítást”, akkor fogjuk vissza hirtelen piszkálódásokra való vágyainkat.

Egyébként január első fele inkább fáradtan, nehézkesen, punnyadtan halad előre: a két gyors mozgásjelölő, a Mars és a Merkúr is hátrálásban van majdnem egész hónapban. Nem sok lényegi történés várható, minden áll, az emberek lassúnak és lustának tűnnek majd. Ez alól január 8-a üdítő kivétel, amikor legalább lehetnek újszerű gondolataink, felvillan végre egy ötlet. Addig csak nézünk magunk elé, hogy „ugyan, mit is kellene csinálni ilyen pocsék téli időben, nekem már nincs semmi gondolatom”.  A Halak Neptunusz továbbra is ránk telepedő köde (a szó szoros értelmében, vagyis az időjárásban is!) nem segíti a tenniakarást.

Unott, ködös-nyúlós, szürkés téli idő lesz, sem nagy hidegek, sem nagy havazás, sem komoly tavaszi melegek nem várhatók egyelőre; január első hete után már kiegyenlítődött a Jupiter Kosba lépésének melegfrontos hulláma.

Érdemes tehát a hónap elején tudomásul venni, hogy most viszonylagos béke és nyugalom van, egy kis flegma „mittudoménmilesz”-szel fűszerezve. Billie Eilish megénekelte már milyen érzés lesz január első fele:  https://www.youtube.com/watch?v=cnGW8NR-toE

Örüljünk annak, hogy ha unottan is, és „mindig valami jobbra várok” -hangulatban is telnek a napjaink, normál menetben intézhetjük a dolgainkat nagyjából három héten át!!

Az események igazából január 18 és 21 közötti négy napon indulnak be sorban, mint valami tűzijáték.

Január 18-án a Nap együttállásba kerül a Plútóval, 21-én pedig a Hold is csatlakozik ehhez az együttálláshoz. Vagyis újhold lesz, Plútóval való együttállásban: a következő hónap eseményeit tehát a szélsőséges érzelmek határozzák majd meg.

Ezt tovább fűszerezi, hogy mintegy varázsütésre minden feléled:

Január közepén elindul előre a Mars, hozza a lendületet és a harciasságot, 20-án a Nap jegyet vált, átlép a nem hagyományosságáról híres Vízöntő jegybe, majd egy napra rá, 21-én a Merkúr is elindul előre.

Január 20 körül tehát beindulnak az addig unott, szürke, nyúlós hétköznapok eseményei, és meglehetősen szélsőséges érzelmi kilengéseket, történések gyors egymásutánját hozzák.

Ezt fűszerezi, hogy egy héttel később még az eddig hátráló Uránusz is elindul előre, és végzi a maga munkáját tovább a Bikában: folyamatosan megrengeti a biztonságérzésünket így vagy úgy.

Persze vannak pozitív kapcsolódások is, amelyek elviselhetővé teszik a történések hirtelen, pattogatottkukorica-szerű kipattogását: a hónap vége felé elfogadóbbak, segítőkészebbek és kreatívabbak is leszünk, a pattogzás felráz minket az unalomból, és elkezdünk ötletelni.

Január utolsó napjaiban válik láthatóvá egy 50ezer éve nem látható üstökös – bár látványnak szép, a szabad szemmel látható üstökösök felbukkanása a középkori asztrológia szerint nem kedvező jelzés.

2023, a Fordulat Éve

Minden év január elején felfokozott érdeklődés kíséri az előrejelzéseket, ez most sincs másképpen. Minden évben érvényes ugyanakkor, hogy asztrológiailag az Új Év csak március 20-án indul majd, a tavaszi napéjegyenlőség idején, a nap Kos jegybe lépésével – addig még az előző év lezárása történik, nagyjából két és fél hónapon át.

Vagyis, bármennyire is január 1, még a Jupiter évében vagyunk márciusig, a Jupiter pedig jobbítani szeretne. Így a jelentkező események hátterében mindig azt kell megvizsgálnunk,  hogyan lehetne a dolgainkat jobban csinálni, jobban szervezni, más értékrendeket, más prioritásokat követni: erre sarkall a következő néhány hónap is.

A 2023-as év a Vízöntő-kor elején tapasztalható átmeneti időszakban a fordulat évének tekinthető, különösen március 20-át követően.

Ez az az év, amikor már egyértelmű, hogy hátrafelé nézni nem érdemes, összehasonlítgatni azzal, hogy milyen volt az életünk 2020 márciusa előtt, már nem visz előre, mert – Karinthy Frigyes szavaival - Minden Másképpen Van.

A legjobb, amit tehetünk, hogy nem viszonyítgatunk, nem várjuk vissza a régi életformánkat, hanem fókuszunkat az új, megváltozott keretek közötti kreatív teremtésre helyezzük: vagyis kitaláljuk magunknak, hogy ha már egyszer el kell végleg búcsúznunk egy fizikailag és anyagilag nagyjából kiszámítható, és az exponenciális növekedésre épülő világképtől, akkor mit is szeretnénk annak helyében látni.

Egy emberségesebb, segítőbb, nyugodtabb, kreatívabb, örömtelibb világot, például?

Nehéz feladat ez, mert azt igényli tőlünk, hogy NE támaszkodjunk az emlékeinkre, mert azok mind a régi keretrendszerből származnak. Ezek ma csak fájdalmas, nosztalgikus, de az elfogultság miatt hamis emlékeket idéznek fel, és a folytonos hátratekintgetéstől csak a nyakunk görcsöl be.

Támaszkodjunk ehelyett a spontán intuíciónkra, az most kifejezetten élesen működik.