Asztrológiai szösszenetek 2022. január 1 – 31.

A négy hét fő fényszögei:  Szaturnusz-Uránusz kvadrát lassan oldódik; Nap-Uránusz trigon; Nap-Hold együttállás (újhold) ; Merkúr a Vízöntő jegyébe lép; Hold összeköti a Vénusz, Plútó, Merkúr, Szaturnusz együttállását; Nap-Vénusz együttállás; Nap-Neptunusz szextil; Vénusz, Nap, Plútó együttállás; Merkúr-Uránusz kvadrát; Merkúr visszafelé indul; Uránusz hátrálása megáll; Nap-Hold szembenállás (telihold) ; Nap a Vízöntő jegyébe lép; Uránusz előre indul; Nap-Merkúr együttállás; Mars a Bak jegyébe lép; Merkúr visszalép a Bak jegyébe (hátrálás közben); Vénusz hátrálása megáll; Merkúr-Plútó együttállás; Nap-Uránusz kvadrát; Vénusz előre indul 

A mottó:  Kicsit zombis január: fásult, de viszonylag nyugodt lesz a hónap, háttérmunkákkal – a háttér rendszerek kiépítése zajlik a belső és a külső világunkban egyaránt.     

Januárra leginkább a visszafogottság a jellemző: már mindenki nagyon óvatos abban, hogy terveket készítsen az előttünk álló évre. Összességében nem rossz hónap a január, a decemberi satu szorítása nagyon-nagyon apró lépésekkel ugyan, de oldódik. Kicsit jobban mozoghatunk, csak a magánykedvelésünk és a fásultságunk marad velünk ebben a hónapban is, és nemigen tudjuk, mit kezdjünk vele; a megvalósítás nehézkes. Tervek születnek, egyelőre az asztalfióknak, de azért január vége felé, néhány váratlan kommunikációs, közlekedési, időjárási vagy híresemény felráz bennünket a „spleen”, vagyis a fásult beletörődés állapotából.

JANUÁRI TERVEK ÉS KEDVETLENSÉG, A HÓNAP KÖZEPÉN ÉS VÉGÉN VÁRATLAN ESEMÉNYEKKEL

Boldog Újévet! A hosszú évszázadok alatt, amióta a jelenlegi naptárrendszert használjuk, belénk nevelődött, hogy január elsején érezzük az „új kezdet” hangulatot. Idén ez nehezen fog menni, mert a sok esemény, az eddig átélt nehézségek óvatossá tesznek mindenkit.

A január ugyanakkor nem ígérkezik nagyon durvának. A karácsonykor pontossá vált Szaturnusz-Uránusz kvadrát azért még fennáll, a vírus támadása erős, de mégis, lassan-lassan oldódik a satu, amibe beszorultunk – legalábbis őszig. 

Január 1-én jó ötleteink, meglátásaink érkezhetnek, és mivel egy napra rá van az újhold is, ezért érdemes lejegyezni bármilyen tervet, ami felmerül, a későbbiekre. Elindulunk ugyan a megvalósítások felé, de igazából nem nagyon lesz ehhez hangulatunk vagy erőnk: a Mars január 10-én kerül feszült fényszögbe a Neptunusszal, ez arra utal (és ez hetekig fennmarad), hogy az akaratunk, a cselekvési késztetésünk elbizonytalanodik – olyan érzés ez, mintha a kilőtt nyílvessző hirtelen felpuhulna, és lágy masszaként lassan hömpölyögne tovább – így nehéz a célba találni.

A cselekvésünket tovább nehezíti, hogy január 12-én a Merkúr az Uránusszal kerül nehéz fényszögbe, ahol meg is torpan, és visszafelé indul. Ez szimbolikusan jelzi, hogy a január első néhány napjában meghozott terveknek még nincs itt az idejük, még a megvalósítást arrébb kell tolnunk, hagyni kell „érni”, mint a jó bort.

Január 16-a a hónap egyik igen jelentős napja, mert sok mozgás történik ekkor az égen: a Merkúr hátrálni kezd, a Nap együtt áll a Plútóval, az Uránusz hátrálása megáll és hamarosan  előre indul, illetve készülődik a január 17-én pontossá váló telihold (Nap-Hold szembenállás) is.

Ez egy feszültségekkel terhelt nap tehát, valahogy úgy, ahogy a váltófutásban a váltás ideje: nagyon kell koncentrálni minden szereplőnek, hogy mit is adnak tovább, mit, és hogyan kell továbbvinni. Az Uránusz előre haladása felfokozza a váratlan események megjelenését, a hátráló Merkúr pedig nehezíti az ügyintézést és a kommunikációt. Az időjárás is megtréfálhat bennünket ekkor, lehet extrém vihar és hideg is.

Mivel ez részben hétvégére esik, nagyon figyeljünk a közlekedésre, váratlan és nehezített, tömeges helyzetekben találhatjuk magunkat, olyanokban, mint néhány évvel ezelőtt, a húsvéti hóviharban. A mobilszolgáltatásokat, az elektromosságot és az elektronikát is érhetik ekkor negatív események, januárban külön ügyeljünk arra, hogy mindent mentsünk le folyamatosan, ne váljon egy hirtelen eseménnyel semmivé a munkánk.

A Nap Vízöntőbe lépésével kicsit lazulunk, de nem nagyon, hiszen január 20. után sem tör még ránk a báli hangulat, beleszoktunk a távolságtartásba. Azért az Uránusz előre indulása 22-én hoz egy is friss fuvallatot, még ha nem várt eseményekkel is. Kicsit más leosztásban, de hasonló helyzetre készülhetünk január végén, 29-31 között, ezekre a napokra tehát lehetőleg ne tervezzünk hosszabb utazást, sok résztvevővel zajló online eseményeket.

Érzelmileg a január, hiába „évkezdő” lendületes hónap, mégis inkább fásultsággal jellemezhető. A Vénusz egész hónap során hátrafelé megy, ráadásul a Bak jegyében, ahol nehezebben tudja hozni simulékony, örömteli önmagát, sokkal visszafogottabb és józanabb annál. Mivel a Vénusz szinte folyamatosan együtt áll a Plútóval is, az érzelmi szélsőséges hullámvasutazás szinte megszokott lesz smiley

Most inkább a nagy rózsaszín tervek és fogadalmak helyett egyfajta józan állapotfelmérés történik majd egész hónapban. Az elején készülnek tervek, amik ugyan késlekedést szenvedhetnek, de alapjában nem készülnek hiába: a későbbiekben lesz hozzá lelkesedésünk is, és milyen jó lesz akkor, hogy már készen vannak!

TESSZÜK A DOLGUNKAT, AMIT LEHET – MINDENNEK GYÜMÖLCSE A HÁTTÉRBEN ÉRIK

Januárról leginkább a „háttértár” fogalma juthat az eszünkbe. Normál esetben nem is tudjuk, hogy van, hiszen a „rövid” memóriában tárol a gépünk mindent (ahogy az agyunk is), ugyanakkor a fontos dolgok mind ott gyűlnek a háttérben, a háttértárban, amik majd segítenek bennünket a cselekvésben.

Az új esztendő asztrológiailag csak márciusban indul el, a tavaszi napéjegyenlőséggel, így a munka és a felelősség évét csak akkor fogjuk tudni átfordítani. Ebben a hátralévő szűk három hónapban ezt a fordulatot készítjük elő – a következő a Jupiter éve lesz, erről bővebben majd a márciusi előrejelzésben írok.

Addig még tesszük a dolgunkat, a feladatainkat, visszafogottan és rövid távra készítünk terveket, és még zajlik az is, hogy beleszokunk a folyamatos változás üzemmódjába. Mivel ez az időszak a Föld szempontjából is egy változtató időszak, nemcsak az időjárás által kreált folyamatos furcsaságokkal, hanem saját változó társadalmunkkal is állandóan küzdünk.

Amit ilyenkor leginkább a „háttértárba” kell tennünk, az a biztonság iránti igényünk. Kollektíve azt tanuljuk, hogy hogyan érezzük magunkat biztonságban a bizonytalanságban és a kiszámíthatatlan események áradatában. Hogyan toljuk félre és módosítsuk eredeti terveinket. Lassan előhorgásszuk, és rozsdátlanítjuk a háttértárból a Vízöntő nyitottságát az újra, a kalandokra – ha lelki szinten nézzük, ez a Szaturnusz évéből hátramaradt három hónapunk valódi feladata!

A „Vízöntőséget” tanuljuk kollektív szinten – nyilván a Vízöntőknek ismerősebb lesz, mint a többi jegy szülötteinek. A máról holnapra élést, az újdonságok és technikai vívmányok iránti nyitottságot, a folyamatos tanulást, a hierarchiák átalakulását és lebontódását, a teljes nyitottságot és átjárhatóságot, a hirtelen változásokat, az új társadalmi helyzeteket, és még sorolhatnám.

Nagyon nagy feladat ez egyénileg és az egész emberiségnek is. Eddig mindig úgy zajlott a „túlélési” folyamat, hogy ha történt valami, akkor azt előbb-utóbb megszoktuk, abba belerázódtunk, és igyekeztünk más módon folytatni ugyanazt, amit korábban csináltunk.

A „Vízöntőségnek” ez kevés lesz. Nem lehet álöltözetekben folytatni ugyanazt tovább. Nem ehet maszkban úgy tenni, mintha semmit sem változtatna az életünkön az, hogy mindenki maszkot hord (egyébként a maszk is a Vízöntő jeléhez tartozik, azévnek ebben az időszakban rendezik a maszkabálokat, amikor mindenki másnak mutathatja magát, mint amilyen). Most ez kollektíven zajlik: egyikünk sem tudja, hogy a másik ember mosolyog vagy vicsorog a maszk mögött (mondjuk Magyarországon általánosságban a vicsorgás valószínűbb ). Rákényszerít bennünket a maszkhordás arra is, hogy magunkba forduljunk, és önmagunkon munkálkodjunk, ne kifelé nézelődjünk, hiszen úgysem látunk semmit. Mindezt azért, hogy, ha egyszer már levehetjük majd a maszkokat, a tényleges arcunkat, és ne egy álarcot, a társadalom által elvárt arcot mutassuk.

De tudjuk-e, hogy mi az igazi arcunk? Nem a Facebook, nem az Instagram, nem a LinkedIn vagy a Reddit profilunk, hanem az Igazi? Sokszor önmagunk előtt is rejtély, mert legtöbbször magunkat a szerepeinkkel (anya/apa/nagymama/nagypapa vagyok, jó munkaerő vagyok, kedves barát stb. vagyok) azonosítjuk.

Márpedig, hogyan kezdenénk el bármit megvalósítani, ha azt sem tudjuk, mik vagyunk, kik vagyunk az álarcaink, álprofiljaink és a szerepeink nélkül?

A január hónap különösen alkalmas lesz arra, hogy ezen elgondolkodjunk, és tudatosan dolgozni kezdjünk önmagunk kiásásán, a társadalom-neveltetés-elvárások által ráhordott földrétegek alól. A kiásás hosszú és munkaigényes folyamat, bőven túlmutat egyetlen hónapon, tehát nem mostanra várható a vége. De nélkülözhetetlen ahhoz, hogy szabad levegőhöz jussunk. Ha megtörténik, és elegen kiássuk magunkat, akkor majd lekerülnek a maszkok is végre, és vehetünk egy közös, nagy levegőt!

Szilágyi Katalin asztrológus írása
Bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, 20 385 9483

Ebben az időszakban a Mester archetípus van a fókuszban. Itt olvashatsz többet róla:
MESTER ARCHETÍPUS>>>

A hozzá kapcsolódó hanganyagot itt vásárolhatod meg:
IMAGINÁCIÓS UTAZÁS A MESTER ARCHETÍPUSSAL>>>