Asztrológiai szösszenetek 2021 január 1.– 31-ig Szilágyi Katitól

A négy hét fő fényszögei:  Jupiter-Szaturnusz együttállás lassan oldódik; Merkúr-Plútó együttállás; Mars a Bika jegyébe lép; Nap-Neptunusz szextil; Merkúr a Vízöntő jegyébe lép; Vénusz a Bak jegyébe lép; Merkúr-Mars kvadrát; Vénusz-Mars trigon; Merkúr-Szaturnusz együttállás; Mars-Szaturnusz kvadrát; Merkúr-Jupiter együttállás; Mars-Jupiter kvadrát; Nap-Hold együttállás (újhold); Nap-Plútó együttállás; Jupiter-Uránusz kvadrát; Mars-Uránusz együttállás; Uránusz előre indul; Nap a Vízöntő jegyébe lép; Nap-Szaturnusz együttállás, kvadrátban Mars-Uránusz együttállással; Nap-Jupiter együttállás, kvadrátban Mars-Uránusz együttállással; Vénusz-Jupiter szextil; Vénusz-Plútó együttállás; Nap-Hold szembenállás (telihold); Vénusz a Vízöntő jegyébe lép    

A mottó:  Boldog Újévet! Bár még tart az előző év – a HOLD évének utolsó három hónapos szakasza indul újra, eseményekkel, konfliktusokkal, kihívásokkal, történésekkel. 

(a kép forrása: Detail from Cars and Trucks and Things That Go © 1974 Richard Scarry Corporation)

Vége a várakozás feszültségének. A nagy együttállás megható karácsonyi jelzése után januárban felgyorsulnak az események, sok lesz a történés, a szétválasztott világ mindkét részében. Egyszerre zajlik majd rombolás és építkezés, nehezen megélhető és nem irányítható váratlan események, amelyekre megfelelő rugalmassággal, új válaszokat kell adnunk. Izgalmakban nem lesz hiány, őrizzük meg a HITET és a BIZALMAT, hogy mindezek az események a pozitív változásokat szolgálják. Csak a belső iránytűnkre támaszkodjunk, de legyünk visszafogottak abban, hogy másokat „meg kell győznünk”.  Az élet majd kiválogatja azokat a társakat, akikkel együtt tudunk haladni. 

MÉG AZÉRT A HOLD ÉVÉBEN VAGYUNK

Bár naptárilag megkezdtük a 2021-es évet, asztrológiai értelemben még a Hold évében vagyunk, hiszen a csillagok szempontjából az új esztendő majd a tavaszi napéjegyenlőség idején, március 20-án lesz. Ebből következik, hogy asztrológiailag még az előző év lecsengetése, az eredmények összegzése történik a 2021-es év elején is, a fellélegzés még egy kicsit arrébb tolódik.

Januárban még szükségünk lesz az erőnkre. A Jupiter és a Szaturnusz korszakváltó együttállása még tart, megmutatta az irányt, hogy merre kell mennünk, de csak most kezdjük érzékelni, hogy milyen új világ van itt születőben, és hogy a születés utolsó szakasza mindig felfokozott.

Az év első hete még az erőgyűjtés, pihenés ideje – bár egy kicsit józanabb, csendesebb volt az évváltás, azért az előző év feszültségeit ki kell engednünk, erre legalkalmasabb január első hat napja. Hacsak lehet, maradjunk még szabadságon, otthon, kiránduljunk, aludjunk sokat.

A változás Vízkereszt napjával, január 6-val kezdődik, amikor a Mars átlép a Bika jegyébe, ezzel kirángat bennünket az apátiából, és energiát, cselekvést visz az anyagi világunkba. Nem feltétlen jó energiát, mert a Mars a Bika jegyében inkább a konok, hajthatatlan nyomásgyakorlásokról híres. Születhetnek ez időben mindenféle kényszer-intézkedések a világban, egyre több lesz a „muszáj, mert kell”. Ezt enyhíti kicsit a Vénusszal alkotott kedvező kapcsolódás, amikor a Vénusz a Bak jegyébe lép: ez a kedvező kapcsolat arra utal, hogy párkapcsolati és baráti téren működik a szeretetáramlás: aki akarja, érezni fogja az összhangot.

Január 10-től azonban készüljünk egy nehezebb, akadályoztatottabb időszakra – ezt indítja el, hogy a Merkúr a Vízöntő jegyébe lépve feszültségbe kerül a Marssal. Ez mindenféle haragvó indulatot hozhat magával úgy az emberek között, mint a természet szintjén. Elmérgesedett kommunikáció,  konfliktusok kiéleződése várható ebben az időszakban, ami egyre mélyül január közebe felé, ahogy a Mars sorban negatívan kapcsolódik nemcsak a Merkúrral, hanem a Szaturnusszal és a Jupiterrel is.

Egy kiemelendő mélypontja a hónapnak az újhold időszaka, január 13 és 14-e. Erre a két napra lehetőleg semmit ne tervezzünk, és aki teheti, inkább otthon maradjon. Az égen felálló égitestek kapcsolódásai nehéz helyzetekre utalnak.

A Mars eléri az Uránuszt, együttállásuk jelezhet elektromos viharokat, számítógépes károkat, tüzeket, hirtelen, nagy erejű természeti megmozdulásokat (elsősorban mágneses viharok és tüzek formájában). De emellé még társul a Szaturnusszal, és a Jupiterrel alkotott nehéz kapcsolatuk, ami azt jelzi, hogy a nagy erejű változások (Mars, Uránusz) energiái falakba, ellenállásba ütköznek. Az újhold a Plútóval való együttállásban jön létre.

Összefoglalva ezeket az égi jelzéseket: még egyszer – talán ebben az évben utoljára – erősen felfuthat a vírusmegbetegedések száma, lehetnek további vulkánkitörések (Nap, Hold, Plútó), illetve, ahogy a nagy erejű új energiák a makacs régi ellenállásokkal találkoznak, földrengések, vagy földdel kapcsolatos változások jöhetnek, illetve az emberek, politikai nézetek, nemzetek között komoly nézeteltérések, akár lázadásos, háborús késztetések jelenhetnek meg a világban. (Mars-Uránusz kvadrátban Merkúr-Szaturnusz-Jupiter).

Január második felét azonban elsősorban ezek az energiák uralják majd, csak kevés enyhüléssel. Január 20-tól mindezekhez csatlakozik a Nap is a Vízöntő jegyében, tehát egészen január végéig többé-kevésbé fennmaradnak ezek a negatív hatások.

Tudom, ez ijesztően hangzik, azonban lélekben fel lehet készülni rá: fogadjuk az eseményeket nyugalommal, ne álljunk be a hőbörgésekbe, képviseljük a visszafogott, megnyugtató, szeretetteljes energiákat embertársaink felé, és figyeljük, hol tudjuk észrevétlenül segíteni az új születését.

MARS, URÁNUSZ EGYÜTTÁLLÁS A BIKÁBAN  –  AZ ESEMÉNYEK BEINDULNAK

A Jupiter és a Szaturnusz karácsonyi együttállása egyértelművé tette, hogy egy új korszak van születőben. A születés csodálatos esemény, de ha a szülés párhuzamát vesszük, nem fájdalommentes, és nem is mindig napsugaras – a hosszas vajúdás, a „nem történik semmi, csak egyre jobban fáj” érzése, és az ebből fakadó visszafogott feszültség volt velünk végig 2020-ban.  Rengeteg minden történt és mégis semmi sem – nagyon fájdalmasnak éreztük az évet, még akkor is, ha személy szerint valakit nem érintett nagyon negatívan. Ez a vajúdás vége. A Hold évében stílusosan a visszafogott, női energiák voltak jellemzőek, amit a cselekvéshez, szabados hatalomhoz szokott emberiség komoly kényszernek élt meg. Kollektíve megtapasztalhattuk azt a kényszerű „nem csinálhatok semmit, nem szólhatok bele, fejem felett történnek a dolgok és a döntések”-életérzést, ami nagyjából a nők osztályrésze volt az utóbbi öt-hatezer év során. Átélhettük, hogy nem mi irányítunk, hanem VALAMI, vagy valaki más, de ez nem teljesen megfogható. Ennek az elnyomott feszültségnek az elengedése és elfogadása a HOLD évéből maradt utolsó két és fél hónap feladata – vagyis maga a születés. Ha végig visszük ezt a párhuzamot, akkor a szülés legutolsó fázisába érünk most januárban, a kitolási szakaszba.

Ez is egy olyan tapasztalás, amikor megérezzük, hogy nem a mi irányításunk alatt vannak a dolgok, hanem egy rajtunk kívül eső, nálunk nagyobb erő az, ami a történéseket a sok fájdalom után beindítja. Félelmetes és felemelően boldogító érzés ez egyszerre, ami megosztja az embereket. Ha a félelem és az ellenállás, a feszültségből fakadó harag győz, akkor ez a folyamat elakadhat, vagy túl hirtelen lesz, túl „odacsapós”, sebeket okoz.

Ha a felemelően boldogító érzés eléri azt, hogy saját akaratunkat, kontrollunkat ÖRÖMMEL és BIZALOMMAL helyezzük a nagyobb erő kezébe, akkor azt élhetjük át, hogy velünk, rajtunk keresztül zajlik egy folyamat, és hálásak lehetünk, hogy részt vehetünk benne, és hisszük, hogy a végén minden jól alakul.

A kulcs tehát itt a BIZALOM és a HIT – ez lesz a nagy vízválasztója az embereknek. Minél inkább akarjuk kétségbeesetten visszaszerezni a kontrollt, az irányítást, minél inkább érezzük, hogy „nem így kellene, hanem úgy”, minél hangosabban megyünk szembe és állunk ellen az eseményeknek, és próbálunk győzködni másokat – annál nagyobbak lesznek a sérülések.

Minél inkább tudunk BÍZNI abban, hogy a látszólag romboló dolgok végül építőkké válnak, minél nagyobb hittel tudunk eszközül ajánlkozni a folyamathoz („vezetés” és „uralás” helyett), annál könnyedebben történik. A szülés, Churchill háborús szavaihoz nyúlva, vérrel, verítékkel és könnyekkel együtt jár, mégis felemelő.

Akkor tudjuk leginkább átadni magunkat 2021 első két hónapjának, ha hagyjuk, hogy valóban minden menjen, ami régi. Ne vágyjunk vissza abba, ami volt, ne azt várjuk, hogy mikor tér vissza. Úgy és az soha nem fog visszatérni – a kívülre, anyagiakba, kormányba, más emberekbe helyezett bizalmunkat, a szórakozásba és utazásba helyezett örömünket vissza kell vennünk önmagunkba: KIZÁRÓLAG önmagunkban, belső önvalónkban és az égi csatornákhoz fűződő élő kapcsolatunkban bízhatunk – ahogy Noé vagy Gilgames tette. Nem mi fogjuk megtervezni most a következő évet, ezt nyugodtan elengedhetjük. De a vágyott világ képét, a világét, amiben élni szeretnénk, ahol a FÖLD, az összes többi ember és mi magunk is méltó és szeretetteljes, önmagát kifejező életet él – nos, ezt a képet ne engedjük el, mert ez lesz a születés eredménye, és ez az a kép, ami végig visz bennünket a születés kínjain és csodáján.

Szilágyi Katalin asztrológus írása
Bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, 20 385 9483

Ebben az időszakban a MESTER archetípus van a fókuszban. Itt olvashatsz többet róla:
MESTER ARCHETÍPUS>>>

A hozzá kapcsolódó hanganyagot most kedvezménnyel vásárolhatod meg itt:
IMAGINÁCIÓS UTAZÁS A MESTER ARCHETÍPUSSAL>>>