Asztrológiai szösszenetek 2020 szeptember 1 – 30-ig Szilágyi Katitól

A négy hét fő fényszögei:  Merkúr-Plútó trigon; Nap-Hold szembenállás (telihold); Vénusz-Szaturnusz szembenállás; Nap-Uránusz trigon; Merkúr-Szaturnusz trigon; Vénusz-Mars kvadrát; Merkúr-Vénusz szextil; Merkúr a Mérleg jegyébe lép; Vénusz az Oroszlán jegyébe lép; Mars előrehaladása megáll; Nap-Jupiter trigon; Nap-Neptunusz szembenállás; Mars visszafelé indul; Nap-Plútó trigon; Vénusz-Uránusz kvadrát; Jupiter előre indul; Merkúr-Jupiter kvadrát; Nap-Hold együttállás (újhold); Nap-Szaturnusz trigon; Merkúr-Plútó kvadrát; Nap a Mérleg jegyébe lép; Merkúr-Szaturnusz kvadrát; Merkúr-Mars szembenállás; Merkúr a Skorpió jegyébe lép; Mars-Vénusz trigon; Mars-Szaturnusz kvadrát; Szaturnusz előre indul

A mottó:  Szeptember érzelmileg nehezen, de egyébként lendületesen indul, majd néhány könnyedebb napon túljutva, a vége folyamatosan sötétedik. A hónap utolsó tíz napjában, és még október elején is, nehéz közlekedési helyzetek, vad időjárási jelenségek, összetűzések és indulatok jelenhetnek meg a világunkban. A belső világunkért azonban mi magunk felelünk – fontos, hogy megőrizzük a bizalmat, a pozitív fordulatok lehetőségét és a belső derűnket.

Sokféle arcát mutatja majd a szeptember, és bár lesznek nyugodtabb időszakok, mégis egyfajta elsötétülést élhetünk meg, annak ellenére, hogy egy ideig még akár egész lendületesen haladhatnak a dolgaink. A természetben továbbra is számíthatunk durva jelenségekre. Minden szabadidőnket arra érdemes felhasználni, hogy lelki egyensúlyunkat megőrizzük, az égiekben, a szeptemberben ünnepelt Szent Mihály arkangyal támogató erejében való bizalmunkat erősítsük, és folyamatosan fenntartsuk magunkban a pozitív változások forgatókönyvének lehetőségét.

HÚZD MEG – ERESZD MEG - HÚZD MEG

Szeptember hónap érzelmi nehézségekkel indul  -  mindjárt 2-án egy feszült telihold, és némi szomorúság jelei láthatók. De, ahogy ez egész szeptemberre igaz lesz, a nehézségek mellett mindig vannak segítő erők is – míg egyfelől jönnek az érzelmi nehézségek, a gyakorlati életben ugyanakkor jönnek a megvalósulásokat segítő ötletek, a lehetőségek, a felelősségteljes tervezés is. Tehát arra számíthatunk, hogy szeptember első hetében az érzelmi kérdéseink nem alakulnak fényesen, de minden egyéb halad. „Gyűrjük az életet” – így is lehet mondani, haladunk egyik lépésről a másikra. Az első hét végén van egy fordulat, két bolygóváltással (Merkúr a Mérlegbe, Vénusz az Oroszlánba lép), ezek kissé elsimítják, ellustítják az addig lendületesnek mondható haladásunkat. Azt tapasztaljuk, hogy a dolgainkban, az ügyinkben már lesznek kis csúszások, különösen 6-a után, amikor a Mars előrehaladása, lendülete megáll. Még nem vészes, csak kisebb nehezítések várhatók ebben az időszakban.

A következő nagy fordulat szeptember közepén várható, amikor a Mars irányt vált, és hátrálni kezd, a Jupiter pedig elindul előre. Ez a hét már nehezebbnek ígérkezik, érezni fogjuk, hogy „csikorognak” az ügyeink, hogy nem úgy alakul semmi, ahogy szeretnénk, és a kialakuló, különösen érzelmileg nehéz helyzetünket nemigen tudjuk elfogadni. A szeptember 17-én létrejövő újholdnál az lesz az érzésünk, hogy mindezt nagyon nehéz átélni, és nem sok erőnk van a cselekvéshez.

Pedig szeptember végével fokozatosan csúszunk csak bele az egyre nehezebbnek mutatkozó helyzetekbe. Az őszi napéjegyenlőség idején (kicsit előtte) áll fel a Merkúr-Plútó kvadrátja az égen, ami azt jelzi, hogy a közlekedés megint felfordul, nehéz közlekedési események, váratlan természeti csapások jelentkezhetnek ekkor, amik szinte ellehetetlenítik a mozgásunkat és a kommunikációt is. Talán az internetszolgáltatásra is vonatkozhatnak ezek a nehézségek, átélhetjük, hogy „nem megyünk sehová és mindentől el vagyunk vágva, csak magunk maradunk magunknak”. Az ősz talán legnehezebb időszaka szeptember vége, október eleje. Bár a Nap ekkor a Mérleg jegyébe, a szüreti, ünneplős időszakba lép, ezt az őszt most nem a lassan hulló falevelek, vagy az érett szőlőszemek szépségéről fogjuk megjegyezni.

Szeptember 29-e kiemelt jelentőségű nap – Szent Mihály napja, ami a szocializmusban a Fegyveres Erők napja volt. Most mindkét jelentését hozhatja – mivel ekkoriban indul előre a Szaturnusz, és pár nappal később a Plútó is, elindíthatnak olyan folyamatokat, amelyek zavargásokhoz, összetűzésekhez vezetnek. Ebben az időszakban lesz a leglényegesebb, hogy Szent Mihályhoz fordulva, a fizikai erő helyett a szellemi erő használatában bízzunk, hogy az ekkor megjelenő negatív, indulatos helyzetekből egymást támogatva, egy jobb irányba léphessünk.

SZORONGÁSKEZELÉS

Valahol belül mindenki érzi, hogy nagy változások közelednek. Megszaporodnak a furcsa álmaink, és az emberek között, az utcán, átlag helyzetben is érezhető a nyugtalanság, szinte tapintható a feszültség, még akkor is, amikor konkrét esemény nem történik. A nyugtalanító várakozás szorongása érezhető szeptemberben egyre jobban, megjelenhet álmainkban, az életérzésünkben – szeptemberben leginkább a bennünk élő várakozó szorongással kell elboldogulnunk.

Az egyre több ember számára nyilvánvaló, hogy a világ abszurddá vált körülöttünk – mintha egy filmben élnénk, ami egyszerre katasztrófafilm, sci-fi, bűnügyi, háborús és családi dráma. Hogy éppen kinél melyiket vetítik, az attól függ, éppen hol tartózkodik és hány éves…a romkomokat kicsit félretehetjük smiley

Abszurd az időjárás – egyszerre vannak tűzorkánok és hurrikán okozta áradások, sosem látott villámok és felhők – lenyűgözők, szépek és félelmetesek egyszerre.

Abszurdak a találmányok és az emberek elszigetelődése – mindenki a képernyőt nézve, maszkban, a másiktól távol maradva igyekszik lekötni magát, miközben már az aggyal összekötött számítógépek világa is itt van.

Abszurdak a pattanásig feszült, összecsapásba torkolló politikai helyzetek szerte a világon, és abszurd, hogy iskola szinte nem létezik, családok alig léteznek, a magánéleti szféra széthullik a tizennégy-tizenhat órás rabszolgamunkától, vagy épp a tevékenység hiányától. Abszurd az új, és egymásnak ellentmondó információk tengere, amit be kellene fogadjunk.

Ezek a helyzetek a homo sapiens számára kezelhetetlenek, ezt be kell látnunk – a homo sapiens arra lett kitalálva, hogy a szűk környezetét ügyesen manipulálva, úgy érezze, hogy életét a kezében tartja. A 3. csakra szülötte a homo sapiens – az akaratérvényesítésé, a manipulációé, a kis minikirályságok uralásáé. A feltételek, környezet, értékek évezredek óta azonosak, így nagyjából kiszámíthatók, vagy hasonló lefutásúak voltak – a környezet, a szabályok általánosan elfogadottak, még, ha nem is mindig tartották be azokat.

Most a Homo Sapiens világa szétzuhanóban van, illetve már szét is zuhant. Ennek a gyásza, szorongása mindannyiunk lelkében ott van – tudjuk, hogy a régi már nem visszaállítható, de ennek elfogadása még nem megy. A gyászmunka fázisai (tagadás, düh, alku, depresszió és elfogadás) közül talán már az alkun is túljutottunk a nyáron. A nyáron még alkudoztunk, még elhittük, hogy „ha jók leszünk”, akkor nem változik tovább a világ, akkor visszaállítható a megszokott, amit azért, valljuk be, kevesen szerettek igazán. Ha ezt a párhuzamot vesszük, akkor az előttünk álló két-három hónapban a gyász fázisának negyedik, lehangolt szakasza vár mindannyiunkra, hogy utána megtörténhessen az elfogadás, az elengedés, és megszülethessen az ÚJ – ahogy a nagysikerű összegző könyvek filozófus szerzője, Yuvel Noah Harari (akinek nem minden következtetésével értek egyet, de az elnevezéssel igen) elnevezte: a Homo Sapiens helyett a Homo Deus. Aki a saját környezetén való uralkodásnál tovább, feljebb, előrébb néz, térben és időben egyaránt – aki képes túllépni a saját rövidtávú érdekein, és összefogni másokkal; meglátni, hogy a szűk környezetén kívül egy nagyobb szervezetbe illeszkedik, amelynek működését eddig észre sem vette. A Homo Deus a 4. csakra embere, a szívcsakráé, az együttérzésé, a kitágultságé, a kiáradásé.

Most először, a régi világunk lehangolt elengedésének szakaszában nézhetünk körül, hogy miben is vagyunk? Hogy kerültünk ide? Idáig öntudatlanul tettük a dolgunkat, de most rá kell ébredjünk, hogy egy Nagyobb Egészet szolgálunk – és ezt el is kell fogadjuk.

Vajon sikerül? Hogy ez megtörténhessen ahhoz, mindannyiunknak, egyénileg is tudomásul kell ezt venni. Mindannyiunknak fel kell néznie a saját „kis életéből”, és meg kell látnia valami nagyobbat. Olyasmi történik ezekben a hónapokban, mint amikor nyáron, elengedett állapotban, éjszaka felnézünk a csillagos égboltra, és rájövünk, hogy milyen parányiak vagyunk – ám ez mégsem félelemmel, hanem valahogy megnyugvással és örömmel tölt el bennünket. Most ez történik. Egyénenként felnézünk a munkánkból, aggodalmainkból, bajainkból, bánatunkból – és meglátunk valami nagyobbat, ami nem összeszűkíti a mellkasunkat a félelemtől, hanem ellenkezőleg, kitágítja, befogadóvá tesz. A Kapcsolat c. filmből az űrutazási jelenet végére hasonlít ez: a vége felé az utas elengedi a kapaszkodókat, és csak az „álmaiba”, a neki fontos dologba kapaszkodik – így válik befogadóvá. Talán a film speciális effektjei már idejétmúltak, de az üzenete nem  https://www.youtube.com/watch?v=scBY3cVyeyA

Ezen a szakaszon mindenkinek egyénileg kell átjutnia. Egy új születésében a tágulási szakasz végén járunk szeptemberben és októberben is - az asszonyok jól ismerik, ez a legfájdalmasabb rész – de ugyanakkor belép valahonnan valami nálunk nagyobb erő, ami elindítja a tolófájásokat, ami szinte „magától” működik, csak együtt kell vele működni.

Tehát, mit tehetünk a szorongást keltő, elsötétedő világban? Mivel úgyis sötétedik, csukjuk be a szemünket, és idézzük fel magunkban, hogy merre tartunk. Lélegezzünk. Álmodjunk. Merjünk bízni abban, hogy akárhogy is néz ki, jófelé megyünk. Engedjük el az eddig minden fókuszunkat lekötő gondjainkat, és főleg, mások hibáztatását – nem számítanak. Őrizzük meg magunkban a bizalmat, a biztos tudást arról, hogy fontos dolog történik, és a reményt, hogy ha ezen átjutunk, ott világos van és örömmel ünnepelnek.

Szilágyi Katalin asztrológus írása
Bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, 20 385 9483

Ebben az időszakban a Szolgáló archetípus van a fókuszban. Itt olvashatsz többet róla:
SZOLGÁLÓ ARCHETÍPUS>>>