Asztrológiai szösszenetek 2020. október 1 – 31-ig Szilágyi Katitól

A négy hét fő fényszögei:  Szaturnusz előre indul; Nap-Hold szembenállás (telihold); Vénusz a Szűz jegyébe lép; Plútó elindul előre; Merkúr-Uránusz szembenállás; Mars-Plútó kvadrát; Merkúr előrehaladása megáll; Vénusz-Uránusz trigon; Nap-Jupiter kvadrát; Jupiter-Neptunusz szextil; Merkúr-Vénusz szextil; Nap-Mars szembenállás; Nap-Plútó kvadrát; Nap-Hold együttállás (újhold); Merkúr hátrafelé indul; Nap-Szaturnusz kvadrát; Vénusz-Neptunusz szembenállás; Merkúr-Jupiter kvadrát; Vénusz-Jupiter trigon; Merkúr-Uránusz szembenállás; Vénusz-Plútó trigon; Nap a Skorpió jegyébe lép; Vénusz-Szaturnusz trigon; Nap-Merkúr együttállás; Merkúr a Mérleg jegyébe hátrál; Vénusz a Mérleg jegyébe lép; Nap-Hold szembenállás (második telihold, „kék hold”); Nap-Uránusz szembenállás; Merkúr-Szaturnusz kvadrát

A mottó:  „Teher alatt nő a pálma” - október az idei év kétségkívül legnehezebb hónapja – nagy szükség van most az önuralmunkra és a türelmünkre.  Bízzunk abban, hogy ez a feszült, visszafogott, a normálishoz képest felfüggesztett állapot meghozza a várva várt fordulatot a gondolkodásunkban.  

Most vagyunk a sűrűjében. Fejreállt, felfüggesztett állapotban rohan velünk tovább a világhullámvasút – lehet visítozni, kiengedni a gőzt, feszültséget, de kiszállni, visszafordulni most nem igazán lehet. Megoldandó feladatból kapunk most bőven, és ez a feszültségeket, összetűzések erejét csak növeli. Semmi nincs véletlenül, a nehézségek sem – a tűz elem megtisztító hatása érvényesül októberben. 

NEHÉZ IZGALMAK, IZGALMAS NEHÉZSÉGEK

Október különleges hónap, leginkább azért, mert ebben a hónapban kétszer is van telihold, az égiek tehát igencsak kijelölték a 2020-as nehéz évből éppen ezt a hónapot. Szeptember utolsó napjaival, különösen Szent Mihály napjával indult el az az időszak, ami igazán próbára tesz bennünket, és a világot is. Október 1 mindjárt igen jelentőségteljes: telihold lesz, és egyben a Szaturnusz is elindul, hosszú hátrálás után, előre. Ez arra utal, hogy megindulnak az események is – a Szaturnusz tevékenysége mindig leginkább egy adóbehajtóéra hasonlít: jön, átvizsgál, begyűjti, amivel tartozunk – ha mindent rendben talál nálunk, akkor csendben tovább megy, vállveregetés nélkül. De ha nálunk rendben is van minden, azért a „cégnél” (ami esetünkben a Föld bolygó) nyilván lehet néhány stiklit, esetleg komolyabb csalást is találni, ezért a feszültséget mindenki érzi.

Ezt a „munkahelyi” feszültséget fokozza 2-án, hogy a Vénusz a Szűz jegyébe lép: innentől kezdve a „szép” helyét átveszi a „hasznos”. Tehát minden olyan dologra figyeljünk oda, ami hasznos, csináltassuk meg a régóta esedékes javításokat, készüljünk az „átvizsgálásra”, ellenőriztessük a kazánunkat, autónkat, fogainkat, anyajegyeinket stb. A Vénusz hasznos energiája támogatóan velünk marad egész hónapban – ez nem kevés, szóval akár szerethetünk is.

Nehogy már kimaradjunk az izgalmakból: 3-án a Plútó bolygó is elindul előre, miután hosszas hátráló matatás után megtalálta, amit keresett. Hogy mit keresett, az ettől kezdve eléggé világos lesz, október 7 és 11 közötti időszakban egyértelműen kiderül. Közlekedési, kommunikációs nehézségek, indulatok, háborús késztetések, összetűzések lesznek szerte a világban. A Merkúr október 10-én megáll az előrehaladásban, innentől kezdve az ügyintézés nagyon nehézzé válik, egész hónapban – lehetőleg ne októbert válasszuk fontos szerződések megkötésére, mert ez az időszak inkább olyan szerződési kötelezettségeket hoz, mint amit Faust kötött az ördöggel… várjunk tehát, ne rohanjunk, fogadjuk el, hogy most korlátozva vagyunk, minden szerződés ráér még később is.

Október 23-a nemcsak nemzeti ünnepünket, hanem a Nap Skorpió jegybe lépését is elhozza. Ekkor a Hold éppen újra összeköti a Bak jegyben lévő három nagy bolygót, és a velük konfrontálódó helyzetben lévő Marsot is. Javaslom, hogy inkább otthon ünnepeljünk, vagy magunkban egy szép temetőben, Mindszentek előtt, tömegek nélkül.

Ugyancsak javaslom, hogy idén az Amerikából hozzánk beáramlott Halloweent egy az egyben felejtsük el, és azt tartsuk meg helyette, amire az elnevezése utal: a Szent Éjszakát. Ez az időszak, október 31, valóban egy átjárót nyit meg, ekkor van ugyanis a második telihold a hónapban, az úgynevezett „Kék Hold” (Blue Moon). Felejtkezzünk el most az asztrálvilágról, „szellemekről”, zombikról, ijesztő lényekről, eltorzult vidámságról – használjuk ki ezt a második teliholdat arra, hogy az asztrál lényeknél néhány szinttel feljebb, a tisztán szellemi világgal teremtsünk kapcsolatot, meditációban, akár másokkal együtt, békében, csendben, ijesztgetések és hangzavar, félelem és őrjöngés nélkül. Alapvetően szükséges lehet ez ahhoz, hogy megérkezzen hozzánk az a szellemi útmutatás, ami a világunk (és emberi gondolkodásunk) pozitív irányba állítását szolgálja. Ez mindannyiunk érdeke.

Egész októbert érdemes úgy tekinteni, mint amikor – egy kiváló asztrológustársam szavait idézve – radar alatt kell elhaladnunk. Ne csapjunk zajt, ne vállaljunk sokat, legyünk triplán óvatosak mindennel, ne utáljunk másokat, ne hőbörögjünk, ne rázzuk az öklünket, ne most fitogtassuk az erőnket. Csak figyeljünk. Elsősorban befelé.

ÉLET VERSENGÉS NÉLKÜL?

Szinte unalomig ismert már, hogy a három jelentős bolygó együttállása a Bak jegyben jelentős fordulatot, változást hoz.

A Jupiter az erkölcs, a jog, az isteni morál képviselője. A Szaturnusz a felelősségé, a szigorú rendé és az univerzum törvényéé. A Plútó az átalakulásé, a tűz általi tisztulásé és az ezzel járó fájdalmaké. Ennek ötvözete működik most a világban, ezért áll – sok helyen – lángokban.

Minden embernek hatalmas feladata, hogy isteni eredetű lelkünket, amelybe bele van kódolva, hogyan néz ki egy tökéletes világ, össze kell egyeztetnünk a duális (egyszerre jót és rosszat ismerő) természeti világgal. Az egyik szabálya a Minden és Mindenki Egy. A másik szabálya: csak a legerősebb, legjobb maradhat fenn. A versengést a természet világából hoztuk magunkkal – mégis elérkezik egy pont, amikor meg kell haladni azt, hogy a lelkünk ideálját, az együttműködést és a közös kreativitást megvalósítsuk.

A Vízöntő kor fordulata ez a fordulat. A versengés eljuttatott bennünket oda, hogy a nagy versenyben elfelejtődött a lényeg, az értelmes és élhető élet. Ahogy a sportban is, lassan már fénysebességgel kell futni a százméteren, hogy valaki nyerjen, úgy nőtt a versengés szorítása mindenben. Nyolcmilliárd ember esetében már nem kivitelezhető, hogy négymilliárd ember küzdjön a másik négymilliárddal a „nyerésért”, mert a nagy tapodásban mindannyian, beleértve az összevissza taposott földet is, veszítünk. Ahol mindenki veszít, hogy látszólag egy nyerjen, ott valójában az az egy is vesztett – ez az a pont, ahol a verseny értelmetlenné válik. Eljutottunk erre a pontra. Végletesen és végzetesen kettéváló világunkban fontos ez a felismerés: ha az utolsó erdőt is felgyújtjuk, hogy a másiknak ne legyen tűzifája, nekünk is meg kell birkózni a hamuval. Képletesen, és a valóságban is, nekünk kell sétálni az égő erdőben.

A versengés most ér véget, és mindannyian, mint idomított cirkuszi gladiátorok rájöhetünk, hogy elég, ha letesszük a kardot is és a pajzsot is. A „kenyeret és cirkuszt” követelésből bőven elég, ha a csodálatos kenyérszaporítást megvalósítjuk. Ehhez minden eszközünk megvan.

Szilágyi Katalin asztrológus írása
Bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, 20 385 9483

Ebben az időszakban a Művész archetípus van a fókuszban. Itt olvashatsz többet róla:
MŰVÉSZ ARCHETÍPUS>>>

A hozzá kapcsolódó imaginációs utazást most kedvezménnyel töltheted le itt:
IMAGINÁCIÓS UTAZÁS A MŰVÉSZ ARCHETÍPUSSAL>>>