Asztrológiai szösszenetek 2020 május 1 – 31-ig Szilágyi Katitól

A négy hét fő fényszögei:  Merkúr-Uránusz együttállás, kvadrátban Szaturnusszal; Vénusz-Neptunusz kvadrát; Nap-Merkúr együttállás; Merkúr-Neptunusz szextil;  Nap-Hold szembenállás (Telihold) ;  Vénusz előrehaladása megáll;  Merkúr-Plútó trigon; Vénusz-Jupiter trigon; Nap-Neptunusz szextil; Szaturnusz előrehaladása megáll; Merkúr-Mars kvadrát; Merkúr az Ikrek jegyébe lép; Jupiter előrehaladása megáll; Merkúr-Szaturnusz trigon; Mars a Halak jegyébe lép; Szaturnusz, Jupiter, Vénusz hátrafelé indulnak; Nap-Jupiter trigon; Nap az Ikrek jegyébe lép; Vénusz-Neptunusz kvadrát ismét kialakul; Merkúr-Vénusz együttállás; Nap-Szaturnusz trigon; Merkúr-Neptunusz kvadrát; Nap-Hold együttállás (újhold); Mars-Uránusz szextil; Merkúr a Rák jegyébe lép

A mottó: Május első hetét még laposkúszásban töltjük, de utána az égi állások szerint enyhülés jön, az életünk kap egy kis támogatást. Könnyebbség, lágy, tavaszi, balzsamos szellő, de még semmi konkrét terv és tennivaló.    

A május kellemes hónapnak ígérkezik. Könnyedség, felszabadultság költözik – apránként – az életünkbe. Azért még kótyagos mindenki a sokkhatástól, és más szemmel nézi, akár fel sem ismeri a korábban megszokott környezetet. Mindenképpen élvezzük a friss levegőt, a mást, a kicsit megváltozott tudattal való nézelődést! Ez még nem a végleges szabadság, ez még csak, a hadseregben szokásos kifejezéssel, „eltáv”. Visszafogott, bekorlátozott, de örömteli. Szokjuk a mást.

MÁJUSBAN NÉMI LÁGY SZELLŐ LENGEDEZ

Egy másik Univerzumba, vagy inkább két világ közé, kerültünk – a régi életünk már olyan messze, hogy néha képesek vagyunk nagyon szépnek látni, és akár visszavágyunk a mókuskerékbe. Május elsején a Merkúr-Uránusz együttállásával még váratlan, meglepő hírek érkezhetnek hozzánk, amik átmenetileg növelik az érzelmi bizonytalanságot és a végnélküli agyalást, töprengést. De az a fajta befagyott, megfagyott helyzet, ami az egész áprilist jellemezte, május első hetében oldódni kezd. A május 7-én létrejövő teliholdig kell igazán kihúznunk, utána végre kellemesebb időszak jön – május második hétvégéje, a 8-9-10 kifejezetten kellemesnek ígérkezik! Talán végre valóban belevághatunk az igazi tavaszba, találkozókba, kirándulásba. A vírus visszahúzódik; a Plútó (ami a vírus jelölője is) ebben a hónapban ugyanis nem nagyon kap szerepet, mivel hátráló mozgásban van. Úgy kell tekinteni, hogy „hátrament valamiért a raktárba, amit még ott felejtett” és szeptember végéig ott keresgél. Időt kapunk, időt nyerünk tehát. Kérdés, hogy mire használjuk?

Május 11-én, hétfőn a Merkúr nehéz fényszöge a Marssal arra utal, hogy durván nekilódulunk végre az ügyeinknek – ez némi közlekedési durvulást, rendkívüli, és hirtelen felgyorsulást is jelent (különösen, hogy a Merkúr az Ikrek jegyébe kerül). Óvatosan ezzel, mert a túlerőltetés balesetveszélyes – mintha régen nem használt izmainkat egyből száz fekvőtámasszal támadnánk! Nem kell egy hét alatt mindent behozni, ami a munkában, az ügyekben elmaradt, bár sokan erre fognak törekedni. Ha óvatosan is, de valóban nekiláthatunk, mert május 20-tól, amikor a Nap az Ikrek jegyébe lép, ismét tudunk majd gondolkodni egy kicsit. A Merkúr, természetéhez illően, igyekszik is ösztökélni bennünket, hogy azonnali, furfangos megoldásokat találjunk nehéz helyzetünkre, de még mindig nagyon fontos a türelem! Ne higgyünk most a nagy, mindent megoldó programokban – főleg nem azokban, amelyek célzottan a régi visszaépítésére fókuszálnak. Gondolatainkat ugyanis nehézzé, kicsit zavarossá teszi a Neptunusz kvadrátja a Vénuszhoz, Merkúrhoz: a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság még velünk marad, ami jelentősen nehezíti a tervezést. Úgyhogy május hónapra inkább az ajánlható, hogy nagy tervek nélkül, csak örüljünk a szabadabb életvitelünknek. Csináljuk azt a munkát örömmel, ami ebben az időszakban megtalál bennünket, de ne most akarjuk megoldani az életünket a következő tíz évre…. Mivel a Szaturnusz hátrál, a tervkovácsolás még nem érkezett el. Ez az időszak hagyományosan a nyári nyaralás tervezésének ideje – de mivel tervezni nehéz lesz, nem érdemes nagyszabású úticélokban gondolkodni, inkább a környéken töltődjünk fel. Néhány üzleti út azonban már megvalósulhat május végén.

Új gondolatok, új gondolkodásmódok érkezhetnek el hozzánk az Uránusszal, ezeket érdemes nyitottan fogadni! Érzelmi szinten nagy összeborulások még nem lesznek, hiszen a Vénusz is hátrál.  A háttérben még tart a hibernáció sokkhatása, még nem tudunk igazán felszabadulni. Az áprilisi mélyaltatásból ugyan már kikerültünk, most könnyű szendergésben vagyunk, időnként álmodunk (nem is keveset, mert a Neptunusz határozott szerepet kap ebben a hónapban, több égitesttel is találkozik! Érdemes írni az álmainkat).

Összefoglalva a május hónapot, sokkal könnyedebb, levegősebb és pörgősebb lesz, de a tevékenységek jó része még inkább afféle „látszatcselekvés”.

MIÉRT ÉS HOVÁ HÁTRÁLUNK?

A május hónapnak asztrológiailag talán a legfontosabb jellegzetessége, hogy egyszerre három égitest május közepén mintegy varázsütésre megáll az égen, majd hátrálni kezd. A Plútó már eleve hátrált, így összesen négy hátráló égitest látszik. Természetesen, nem hátrálnak valóban a pályájukon, de a Földről nézve úgy tűnik, ezért szimbolikus szempontból fontos. A Vénusz, a Jupiter, a Szaturnusz, és a Plútó… A Jupiter, Szaturnusz, Plútó korábbi együttállása hozta el számunkra a Nagy Vírusfordulatot. Ezek lassú mozgású égitestek, így a hátrálásuk lassan, de biztosan előrevetíti, hogy egyszer még ismét találkozni fognak – mégpedig október legelején. Tehát nagyon valószínű, hogy ugyanaz a csapás, ami márciusban ért minket, októberben-novemberben ismét beinteget nekünk valamilyen formában. Ennek megfelelően, még nem lehet abban gondolkodni, hogy „mihez kezdünk, ha a vírushelyzet véget ér”, mert még nem ér véget. Sajnos, még mindig csak úton vagyunk a hetedhét országon túlra.

Ez a hátráló mozgás kb. öt hónap időt nyer nekünk. Öt hónapnyi időt kapunk arra, hogy ne kelljen konkrétan az akut félelemben és a leállás okozta depresszióban léteznünk, de azért vissza sem térhetünk teljesen a korábbihoz. A Vénusz viszonylag ritkán szokott hátrálni, most azonban másfél hónapig (egészen júliusig!) ezt teszi. Az öröm, az érintés, az egymáshoz való fizikai szeretetben kapcsolódás tehát még nehezítve van ebben az időben. Bár már kint lófrálhatunk, ügyintézhetünk, még nem tarthatunk ölelésfesztiválokat. Bár tavasz van és nyárelő, a randik is furcsán alakulnak egy hátráló Vénusszal.

Mire jó ez az egész?

A Plútó, Jupiter és Szaturnusz hátrálása arra hívja fel a figyelmet, hogy a probléma, amivel egyénileg kell megbirkózzunk, valójában nem egyéni, hanem kollektív, erkölcsi és rendszerszintű. A Vénusz csatlakozása a hátráló égitestekhez azt mutatja, hogy bármennyire is „nyálas” vagy „ciki”, a valódi szeretetnek köze van a rendszerszintű problémához.

A márciusi nagy együttállás azt mondta: MEGÁLLJ! Lefagytunk, leálltunk. Most van nagyjából öt hónap időnk arra, hogy MEGLÁSSUK a válaszutat. Hogy kitisztuljon a kép, hogy melyik az a két út, ahol most, mint a népmesékben, döntenünk kell: egy olyan világ felé indulunk, ahol az Ember és a Minőségi Élet számít, vagy egy olyan világ felé, ahol a Pénz, a Biztonság és Mennyiség (Élethossz) számít. Ezt a döntést mindannyiunknak, egyénileg, önmagában kell meghozni. 

Egy közös születési folyamatban vagyunk. Civilizációnk számára március óta világossá vált, hogy eddigi anyaméhünk, a „játszóterünk”, a „grund” tarthatatlanná válik ebben a formában. A folyamaton mindenképp végig kell menni, a szülés beindult. Kinőttük a kereteinket – vajon vélt biztonságunk, előjogaink féltése miatt próbáljuk-e magunkat visszapréselni a keretekbe? Ebben az esetben civilizációnk halva születik és a teljes kontroll, a totális ellenőrzés és önzés, valamint egymás, és a Föld hatékony, de kötődés és szeretet nélküli kizsákmányolásába torkollik. Amiről számos ijesztő sci-fi szól, a Brazil, az 1984, vagy akár a Szép új világ (a Szaturnusz, ami egyben a keretek jelölője is, negatív megvalósulása ez)

Vagy változtatunk a gondolkodásunkon és úgy döntünk, hogy bár ismeretlen tájra lépünk, a célunk mégis az, hogy megéljük a valódi egységet, az összekapcsoltságot, fizikailag és spirituálisan is. Betagozódunk az Univerzum Rendjébe, ahol a Vénusz, a szeretet a vezérlő csillag (nem véletlenül a legfényesebben ragyogó égitest az égen. Most szokatlanul fényes).

Szabad akaratunk van dönteni, októberig, amikor az egyéni döntések közös vektora megmutatja, hogy az akkori együttállás melyik forgatókönyvet indítja be.

Márciusi előrejelzésemben a Titanic-katasztrófához hasonlítottam ezt a helyzetet: ez az időszak az, amíg a megmentő hajóra várakozunk. Van, aki a vízben, közel a megfagyáshoz, és vannak szerencsések, akik mentőcsónakban. De mindannyian, együtt várakozunk a Nagy Döntésre. A régi életünk gyászfolyamatában most az Alku része jön: ha megígérem, hogy betartok minden szabályt, akkor visszakapom a régit? Úgyhogy rendkívül nagy a felelőssége most, ebben az öt hónapban, minden egyes embernek! Hogy belül, egyénileg, hogyan dönt. Látszólag egyszerű a döntés, minden spiritualitás iránt érdeklődő ember rögtön rávágja, hogy nyilván, az összekapcsoltságot választja. De vajon tényleg? El mered-e te, személyesen, engedni a régi kereteket? Amik korábban biztonságosnak látszottak, még, ha morgolódtál is? Mered-e választani a most illúziónak látszó Mást? Rá mersz-e hagyatkozni a születés nehéz folyamatára, elkötelezted-e magad a Bizalom mellett (ezt képviseli a Jupiter az együttállásban) és készen állsz-e arra, hogy a most még bátran és nagy hangon „utáltakkal” együtt kell majd felépíteni az újat, ami nagyon más lesz? Hogy nem hibáztatni fogsz, nem harcolni fogsz velük, hanem együttműködni? Ki mered-e mondani, a mesehősökkel együtt: „egy életem, egy halálom, én bizony megpróbálom?” Valójában, ezért vagyunk most ilyen sokan a Földön. Hogy ebben a döntésben legyen erő, hogy mindenki, együtt tudjon dönteni – önmagában - erről.

Azzal nem kell egyelőre foglalkozni, hogy „de hogyan?” – ez az öt hónap csak a belső döntés meghozására vonatkozik, addig visszafogottan bár, de működik tovább a világ, bicegve. A hogyan-t, majd a decemberi Jupiter-Szaturnusz együttállás tudja megmutatni a Vízöntőben.

Szilágyi Katalin asztrológus írása
Bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, 20 385 9483

Ebben az időszakban a Szerető archetípus van a fókuszban. Itt olvashatsz többet róla:
SZERETŐ ARCHETÍPUS>>>

A hozzá kapcsolódó hanganyag ebben a hónapban KEDVEZMÉNYESEN vásárolható meg. Fedezd fel te is, mit üzen most a benned is élő Szerető archetípus!
LETÖLTHETŐ IMAGINÁCIÓ A SZERETŐ ARCHETÍPUSSAL - MOST KEDVEZMÉNYESEN>>>