Asztrológiai szösszenetek 2020. január 1 – 31-ig Szilágyi Katitól

A négy hét fő fényszögei:  Merkúr-Jupiter együttállás; Mars a Nyilas jegyébe lép; Nap-Neptunusz szextil; Merkúr-Neptunusz szextil; Nap-Hold szembenállás (telihold); Nap-Merkúr-Szaturnusz-Plútó együttállás; Uránusz előre indul; Vénusz a Halak jegyébe lép; Vénusz-Uránusz szextil; Merkúr a Vízöntő jegyébe lép; Merkúr-Uránusz kvadrát; Nap a Vízöntő jegyébe lép; Nap-Uránusz kvadrát; Vénusz-Jupiter szextil; Nap-Hold együttállás (újhold); Merkúr-Mars szextil; Vénusz-Mars kvadrát; Vénusz-Neptunusz együttállás; Mars-Neptunusz kvadrát 

A mottó: Boldog Új évet! 2020 a struktúrák lebontásának, és a női energiák felemelkedésének az ideje. Az idei jelentőségteljes égi állások egyike mindjárt januárban beköszönt: a változások behajtása elindul. Menjünk elébe, segítsük az Élet örömteli folyamatait, tegyük a felelősségvállalást örömmé!

A decemberben megindult fordulat lassan nyilvánvalóvá lesz a világunkban is. 2020 egyszerre hozza a különböző, megszilárdult rendszerek kétségbeesett kísérleteit a fennmaradásra (nem fog sikerülni), valamint a női energiák felemelkedését, bár ez utóbbi inkább majd a „valódi” csillagászati újévvel, március végével indul majd útjára. A hétköznapokat illetően az elején viszonylag zökkenőmentesnek, a közepétől zordnak ígérkezik a január. A sorsfeladatok lassan elérkeznek hozzánk, kinek-kinek a saját horoszkópja szerint (fontos, hogy a sorsfeladat lehet örömteli is!). Január eleje kellemesebb, január végén több lesz a zavarba ejtő és megoldandó helyzet és összezördülés.

ÉV ELEJI BOLYGÓEGYÜTTÁLLÁSOK AZ ISTENEK HÍRNÖKÉVEL

Új év indult, de csak a naptárban: a valóságban a csillagászati Újév majd március 21-től veszi kezdetét, addig még tart az előző, a Merkúr fennhatósága alatt álló évünk. A Merkúr valóban nagyon hangsúlyossá válik ebben a hónapban, hiszen több olyan együttállás részese, amely nemcsak önmagunkra vagy barátainkra van kihatással, hanem tágabb környezetünkre, saját planétánkra, a Földre.  Gyors járású égitestről van szó – szinte átrohan a Bak jegyén és a Vízöntő elején ebben a hónapban, és így most szinte az összes égitestet érinti.

A mitológiában Merkúr (Hermész) az istenek hírnöke, szárnyas sarujában lohol, hogy vigye a híreket, serkentse az emberek gondolkodását és problémamegoldását.  Merkúr a gondolati folyamatok támogatója, hozzá tartozik az ész, a kereskedelem, a gazdaság és a közlekedés is, vagyis minden olyan emberi, feltalált megoldás, amivel az ember igyekezett könnyebbé tenni földi létezését. Ha most a Merkúr hírvivő funkcióját és égi útját nézzük, akkor a Jupiterrel való együttállásából kapott isteni inspirációt közvetíti nekünk, hogy segítse a Nagy Változást, amit a hirtelen események megjelenése gyorsít (kvadrát Uránusz), hogy meg is tudjuk valósítani (szextil Mars). Magyarra fordítva: január elején figyeljünk oda, hogy milyen égi inspirációkat kapunk, akár ébren, akár álmunkban, és ezek önmagunkban, saját, közvetlen környezetünkben, saját életünkben milyen változásokat igényelnek. Engedjük be, fogadjuk el a változtatási igényeket, akkor is, ha először tiltakozást váltanak ki belőlünk. Január közepe után váratlan, hirtelen események felgyorsítják ezt a folyamatot, amit január végén már képesek leszünk tetté kovácsolni. Pontosan ez a dolgunk itt a földön: hogy ha felmerül bennünk/körülöttünk egy új helyzet, akkor azt „lehozzuk” ide, földi világunkba, és megvalósítsuk az ötleteinket. A Merkúr égi útja ebben a hónapban szépen leírja azt a folyamatot, ahogy egy égi sugallatból változás, és tettek lesznek. Bízzunk meg hát az év eleji ötleteinkben, és kövessük Hermész útmutatásait, mint egy Felhasználói Kézikönyvet.

Januárban, a Szaturnusz aktív működése és a Nap és Merkúr Uránusszal alkotott fényszögei jelzik, hogy hideg lesz, különösen 12-től, ez a közlekedésre is kihatással lesz 18-25 között, duplán figyeljünk, ha utazunk valahová. A Mars a Nyilas jegyében járva, melegével kicsit csökkenti a zord hatásokat, viszont a nagy lelkesedéstől hajtva hajlamosabbak leszünk a türelmetlenségre.

A NAGY BEHAJTÓ

Ebben az évben lesz néhány „sosemvoltilyen” égi állás, amik mindenképpen jelentőséget kölcsönöznek a 2020-as évnek. Ezeknek egyik főszereplője a Plútó, amit 1930-ban fedeztek fel – az asztrológia szerint egy égitest igazából akkortól tudja kifejteni csak a hatását az életünkre, ha már „látjuk”, azaz, ha már felfedeztük, tehát 1930-tól. Azóta a Plútó még nem járt a Bak jegyében, hiszen lassan halad – felfedezése óta most éppen egy fél kört tett meg a pályáján (felfedezésekor a Rák jegyben járt, mutatva, hogy funkciója például a család, az otthon, a haza és a védettség, a hagyomány mint fogalom átalakítása – ez 1930 óta eléggé nyilvánvalóan, nagy ütemben zajlik.)  Most, december végétől a Plútó folyamatosan a Szaturnusszal áll együtt, amelyet 10-én a Telihold hangsúlyoz, végül pedig január 12-én lesz egészen pontos, amikor a Merkúr is csatlakozik ehhez az együttálláshoz.  Ennek két kihatása van: az egyik a saját, személyes életünkben – talán mindenkit ez érdekel inkább. A Plútó a Bakban mindenképpen változást jelöl – el kell engedni valamilyen régit, és hajlandónak kell lenni a megújulásra, mert ezt az újjászületést nyomja, préseli ki belőlünk a Szaturnusz. Mindenképpen – ha akarjuk, ha nem. Ahol a Plútó áll a saját horoszkópunkban, azon a területen – illetve, ahová a Bak jegye esik a horoszkópunkban, ott. Milyen régi struktúrákat cipelünk magunkkal? Miben kaptunk már ösztönzést eddig is a változtatásra? A Szaturnusz az eddig opcionális változást elkerülhetetlenné teszi.

Ha január első napjaiban még nem dolgozunk, akkor érdemes végignézni az életünkben azokat a területeket, ahol régóta halogatott változtatások esedékesek, és akciótervet kidolgozni arra, hogyan változzunk. Természetesen semmi nem kötelező – de a Szaturnusz találkozása a Plútóval arra utal, hogy valamilyen módon mindenképp behajtja rajtunk ezeket a változásokat.  Vegyünk egy példát: ha valakinek a változásról az jut az eszébe, hogy pihennie kellene, mert alig volt erre módja a jelenlegi, túlzottan megterhelő, túlhajtott munkája miatt, akkor MUSZÁJ terveket kidolgoznia arra, hogy miként fog sürgősen pihenést beiktatni. Ha erre nem hajlandó, akkor valamilyen módon kényszerpihenőre ítéli majd a „sors”, vagyis ő, saját magát. Vegyük ezt nagyon komolyan. A „nem érek rá”, csak a fejünkben létezik. MINDIG ráérünk arra, ami igazán fontos, csak magunkban kell pontosan tisztázni, hogy most mi is az igazán fontos. A pénzvadászat? A teljesítmény? Hogy mások előtt megőrizzük az „arcunkat”? A család erőn felüli „gondozása”? A mindenáron való biztonság megőrzése? Mindenkinél más. Most, január 12-én utalást kapunk arra, hogy tudatos döntéseket hozzunk a változtatást igénylő helyzetekben.

A másik szint, ahol ez a fényszög hat, a társadalmi, globális szint – hiszen a Szaturnusz is, a Plútó is inkább a társadalmi szintű események jelölői. Hogy mennyi mindenben van szüksége a világnak az átalakulásra, azt mindannyian tudjuk. Felelősségvállalás önmagunkért (nincs több „ezek miatt van az egész” hivatkozás és hatalmi harcok);  felelősség egymásért (nincs több „homokba dugom a fejem és nem látom, hogy a másiknak mindez mennyire rossz” hivatkozás); felelősség a környezetért (nincs több „ezt még eldobom az utcán, utána rendet tartok” hanyagság); felelősség a bolygóért (nincs több „homokba dugom a fejem és nem látom, hogy a pénz irányít engem és midenkit, nem az ÉLET”). Az irányítást átveszi most már az Élet. Ez az égi állás most azt jelzi, hogy az átalakulások, a változások „behajtása” megkezdődik ebben az évben. Saját felelősségkörünkben menjünk ennek elébe, támogassuk minden területen az Életet a Pénzzel és a Hatalommal szemben.

Nem kevesebbet kér tőlünk az égi állások által jelzett időminőség, mint gyökeres változást önmagunkban és rendszereinkben. Idén elkezdjük, ha tetszik, ha nem.

Szilágyi Katalin asztrológus írása
Bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, 20 385 9483

Ebben az időszakban a Mester archetípus van a fókuszban. Itt olvashatsz többet róla:
Mester archetípus>>>