Asztrológiai szösszenetek 2019. október 1 – 31.

A négy hét fő fényszögei:  Vénusz-Plútó kvadrát; Merkúr a Skorpió jegyébe lép; Plútó előre indul; Mars a Mérleg jegyébe lép; Nap-Szaturnusz kvadrát; Merkúr-Uránusz szembenállás; Vénusz a Skorpió jegyébe lép; Nap-Hold szembenállás (telihold); Vénusz-Uránusz szembenállás; Nap-Jupiter szextil; Nap-Plútó kvadrát; Merkúr-Szaturnusz szextil; Merkúr-Neptunusz trigon; Merkúr-Plútó szextil; Vénusz-Neptunusz trigon; Vénusz-Szaturnusz szextil; Nap a Skorpió jegyébe lép; Nap-Uránusz szembenállás; Mars-Szaturnusz kvadrát; Vénusz-Merkúr együttállás; Nap-Hold együttállás (újhold)  

A mottó: Munkás hétköznapok, nehéz hétvégék  – októberben egyértelműen a Merkúré lesz a főszerep. Munkát, történéseket és feladatokat hoz, főleg érzelmileg és a kommunikációban. Azért néha a Vénusznak is osztanak lapot, különösen, ha párkapcsolatról van szó. 

Egész szeptemberben tartott az augusztus végén elindult tevékenység és pörgésáradat. Októberben sem lesz ez nagyon másképp, de a feladatok között sok lesz a magánjellegű, érzelmi kommunikáció, és kevesebb az ügyintézés. Megérkezik a csapadék is. Néhány nehéz hétvégére és hétkezdetre számíthatunk, lesznek akarati konfrontációk. A kommunikáció gyakorlása és az indulatkezelés alapvető ebben a hónapban. Inkább csípős ízek, mint felpaprikázott hangulat.

AZ ASZTROLÓGUS VISSZATÉR - ARCCAL A MEGOLDANDÓ FELADATOK FELÉ

Szeptemberben átmenetileg eltűnt az asztrológus, és vele együtt az előrejelzés is – de most újult erővel, megújult látószögekkel tér vissza – ha nem is dzsediként, de gödiként (ugyanis Gödre költözött).  Sokról nem maradt le senki, a szeptember pörgős energiája az augusztus végi munkaterápia folytatását hozta: ügyintéznivalók, megoldandók, hétköznapi csip-csup ügyek, rendezni, elrendezni és takarítanivalók – ezek fogták keretbe az életünket. A Szűz jegyében járó Merkúr szárazságot, sokszor szelet hozott, csapadékot nem.

Két dolog jelezte korábban, hogy egy kicsit változni fognak az energiák: elindult a Szaturnusz előre szeptember 20-án, és a Nap a Mérleg jegyébe lépett szeptember 23-án. A Mérlegben mindenki joggal várhatná, hogy a dolgok a kisimulás, a rendeződés és az egyensúly irányába mennek; de ez csak akkor van így, ha előtte elvégeztük azt, amire a Szaturnusz felszólított: rendet, felelősséget vittünk az életünkben azokra a területekre is, ahol korábban nem volt (például önmagunk, saját önismeretünk irányában).  Szaturnusz a szeptember végi előre indulásával ismét beindul az ellenőrzés, és többé már nem torpan meg, hiszen ez a bolygó most már 2020 áprilisig akadálytalanul „rohan” végig a Bak jegyén, mint egy ötödik sebességbe kapcsolt auditor. Tán még a szeme is ugyanúgy forog, mint a környezetét vizsgáló Rémszemnek a Harry Potter-ből.

Úgyhogy a feladatokat ezúttal nem ússzuk meg, pihenkélésre, szórakozásra és harmóniára vágyó Mérleg Nap ide, Mérleg Nap oda. Annál is inkább, mert nem sokkal azután, hogy a Nap a Mérleg jegyébe lépett, több égitest is jegyet vált, a Merkúr a Skorpióba, majd rögtön utána a Mars a Mérlegbe lép október legelső napjaiban. Mindkettő felforrósítja az egyensúlyra törekvés levegőjét, és éles, csípős kommunikációt, konfrontálódási készséget hoz a világunkba.

Ezt fokozza a Vénusz-Plútó kvadrát, ami az érzelmek szélsőségességére utal, illetve az is, hogy a Plútó is előre indul a Bakban vezető útján, hogy végigvigye, amit 2008-ban elkezdett.

Az égi állások valahogy úgy alakulnak, hogy hét közben kapunk segítséget a tennivalóinkhoz, de a hétvégéket és a hétfőket nehéznek élhetjük meg, különösen a legelsőt, az október 5-6-7-i hétvégét, amikor a Hold ismét összeköti a Szaturnusz és a Plútó együttállását. Akaratunk korlátozva lesz, kommunikációnk heves és hirtelen – mindez érzelmi területen jelentkezik elsősorban, akár a munkahelyen, akár otthonunkban.

Októberrel beköszönt a csapadék is, ahogy a Merkúr (az időjárás egyik fő jelölője) kilép a levegős-szeles Mérlegből, át a nedves Skorpióba (ez október 3-án várható), számíthatunk tehát sok, néha viharos mennyiségű csapadékra (Merkúr-Uránusz szembenállás).  A közlekedésben ezen a hétvégén különösen érdemes odafigyelni.

SKORPIÓS FELADATOK

Bár a nap majd csak október utolsó harmadában, október 23-án lép a Skorpió jegyébe, egész októberünket a „skorpiós” feladatok jellemzik. Milyenek ezek?

Mélységek: Nem lehet megúszni tovább a dolgok szőnyeg alá söprését, őszintén és mélyre kell nézni önmagunkban és kapcsolatainkban.

Konfliktusok: Határozottabban és bátrabban fogjuk vállalni a konfliktust, de mivel mások is, számíthatunk arra, hogy környezetünkben találkozni fogunk olyanokkal, akik felkavarnak bennünket, vagy az állóvizet (Vénusz a Skorpióban, szemben az Uránusszal). Különösen október második hétvégéje lesz érzelmileg nehezített, a telihold körül. Nem meglepő módon, az önkormányzati választások éppen erre a hétvégére esnek – figyeljünk oda arra, hogy ne engedjük szabadjára indulatainkat mások felé, mert a Szaturnusz most olyan fényszöget alkot, amelyben senki nem nyer, viszont minden törik. (Nap, majd Mars-Szaturnusz kvadrát). Próbáljunk ki hatékony indulatkezelési stratégiákat. 
https://www.youtube.com/watch?v=x5wQeBLQ194

Szex: Sokat fogunk foglalkozni a szexualitásunkkal, mert a Skorpióban járó Vénusz „beindul”, a nők szenvedélyesebbek lesznek. Sajnos a Mars a Mérleg jegyében, más bolygóval alkotott fényszög nélkül sínylődik a hónap nagy részében, ezért inkább csak beszélni fogunk sokat róla. De az is előbbre vihet bennünket a kiteljesedésben.

Átváltozás: A Skorpióhoz tartozik a transzformáció is, és a frissen előre indult Plútó is ezt támogatja. Minden, amit radikálisan megváltoztatunk magunkban, pozitív módon megjelenik a külvilágunkban is. Erre egy nagyon hétköznapi példa: sokáig halogattam a fűnyírást a ház előtt, rengeteg más elfoglaltság miatt. Közben nőtt-növekedett a bűntudatom, ezzel együtt a haragom is, amit emberi módon a külvilágba vetítettem („miért nem csinálnak meg mások más dolgokat” – miközben én sem csináltam meg a saját feladatomat). Aztán egy napon végül kezembe vettem a fűnyírót, két csíkot lenyírtam, mire a fűnyíró kapcsolója elfüstölt – a gépek ugyanis ugyanazt teszik, mint a gazdájuk, füstölögnek. Beláttam ezt az összefüggést, és elhatároztam, hogy egy nyugodtabb időben, a fűnyírót megjavíttatva folytatom majd a munkát, és más dolgom után néztem. Mire délután hazaértem, csodák csodájára, minden le volt nyírva, gyönyörűen, még a bokrok is formára vágva – mintha angyalkák jártak volna az utcában, megköszönve, hogy abbahagytam a morgolódást. Mint kiderült, az angyalka a szomszédban lakó nyugdíjas úriember képében érkezett, aki az ablakból látva reggeli kínlódásomat és „füstölgésemet”, erre a napra időzítette a jócselekedeteit, és mindent megcsinált helyettem. Ha aprócska, ez is egy transzformáció volt nekem, a fűnyírónak, és a szomszédnak is, a bokrokról nem is beszélve…

A kulcs tehát az, hogy figyeljük magunkat. Ne hagyjuk, hogy az indulatok magukkal húzzanak minket a mélyebb energiabugyrokba, illetve, ha mégis megtörténik, a mélybe érve rúgjuk magunkat felszínre. Így jobban átvészelhetjük az október 6-7, október 13-14 és október 27-28-án létrejövő nehéz állásokat.

Ez a hónap kétségkívül a Merkúré. A kommunikáción nagyon sok múlik tehát! Gyakoroljuk, finomítsuk, beszéljünk mindenről és bármiről, amiről eddig még nem. A nyelvünk csípősségét viszont vegyük vissza – inkább egy jalapenós-chilis pizza, mint két szúrós megjegyzés.

Szilágyi Katalin asztrológus írása
Bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, 20 385 9483

Ebben az időszakban a Művész archetípus van a fókuszban. Itt olvashatsz többet róla:
Művész archetípus>>>