Asztrológiai előrejelzés május 1-15-ig Szilágyi Katitól

A két hét fő fényszögei:  Nap-Neptunusz szextil; Merkúr-Plútó kvadrát; Vénusz-Neptunusz kvadrát; Nap-Jupiter szembenállás;  Merkúr-Uránusz együttállás; Nap-Plútó trigon; Merkúr a Bika jegyébe lép; Uránusz-Hold-Merkúr együttállás kvadrátban Marssal; Nap- Hold együttállás (újhold); Uránusz a Bika jegyébe lép; Mars a Vízöntő jegyébe lép,; Uránusz-Mars kvadrát  

A mottó:  Kis szusszanás az előző Plútó-Mars együttállás jelezte megrendülés óta, de továbbra is nyomasztó légkör. A szusszanás után indul a megállíthatatlan változások sora, az első látványos, megrendítő akcióval, az Uránusz Bikába lépésével. A Hold érzelmi társtettesként összeköti a régebbi fényszögeket az újabbakkal.

Május eleje egy lélegzetvétellel kevésbé harciasan indul, mint április vége volt, de ez inkább egyfajta lassú kijózanodás kivattázott nyugalma.  Ebből a fásult, kataton állapotból az Uránusz Bikába lépése mozdít ki május 15-én. A csöpögős illúziókról lemondva addigra álljunk készen saját terveinkkel, hogy milyen konkrétumokat lendítsen előre a felpörgés.

FESZÜLTSÉGTELI NAPOK

Továbbra is feszültséget érezhetünk, bizonytalanságot, melyet néha emésztési problémák is kísérhetnek – május eleje az előző hónapról „maradt” Telihold energiájával, és a Merkúr-Plútó kvadráttal indít. A közlekedésben és a hírekben most olyan hatások mutatkoznak, amelyekről leginkább az juthat eszünkbe: most jön föl a szennyvíz a mélyből. Ez a fizikai és az érzelmi világunkban egyaránt megjelenik: fizikailag úgy, hogy konkrét útlezárások, beázások, dugulások történhetnek, az érzelmi világunkban pedig úgy, hogy környezetünkben szembesülünk olyan dolgokkal, amelyeket eddig nem akartunk meglátni, vagy nem akartunk elhinni.

A Mars-Plútó együttállás április végén jelezte, hogy a szembesülési folyamatok elindultak. Önmagunkban is megláthatunk olyan dolgokat, amelyektől eddig inkább megijedtünk. Észrevehetjük, hogy nem mindig vagyunk a szilárd jellem és a grál lovag (vagy tündér) mintaképei. Néha zsigeri ellenállások, dühök, sértettségek támadnak bennünk, amitől megriadhatunk. Érdemes hagyni most feljönni ezeket az érzéseket a mélyből, és csak kívülről ránézni – ez egy tisztulási folyamat. Olyan érzésünk van, mintha folyamatosan a „Nemtetszik” gombot akarnánk nyomogatni, egyre nehezebb elfogadni azt, ami a külvilágból érkezik hozzánk. Mindemellett még érzelmileg is elbizonytalanodunk (Vénusz-Neptunusz kvadrát), hogy „akkor most mi a teendő” – mert nagyon nehéz elfogadni azt, hogy ezek a folyamatok most természetes módon történnek, és nem tudunk, de nem is kell ellene tenni semmit. A Hold az első májusi hétvégén gyors mozgásával ismét összeköti a Szaturnusz, a Plútó és a Mars égitestet, ahogy végighalad a Bak jegyén, tehát a szembesülés-akadály-letargia-tisztulás-tehetetlenség érzése május első tíz napjában is velünk marad. A tisztulás konkrét formában, emésztési problémákban is megnyilvánulhat – üdvözöljük örömmel, ha ilyet tapasztalunk. smiley

Ebből a mocsaras-szembesülés állásból a felrázást május közepe hozza, legelső jelzésként a május 13-án pontos Merkúr-Uránusz együttállás. Szél támadhat, hirtelen viharokkal ezekben a napokban, és külső eseményekben is hirtelen változások jelentkezhetnek, jelezve, hogy május közepe ismét egy fontos mérföldkő a Nagy Transzformációban.  

TRANSZFORMÁCIÓS MÉRFÖLDKŐ NO.2:  URÁNUSZ A BIKA JEGYÉBE LÉP

Hiányoltuk eddig a konkrét eseményeket – az Uránusz a Bika jegyébe lépésével ezek is eljönnek. Életünk anyagi keretei (testünk, a természet, pénzügyek, ingatlanok) hirtelen változni kezdenek. Az ingatlanok értéke szélsőségek között ingadozhat. A tőzsdéken hirtelen események történhetnek, újabb lufik pukkanhatnak ki. A biztonságosnak vélt terepek és állások, pozíciók hirtelen fordulatot mutatnak.  A BIKA jegye ugyanis életünk azon részét jelöli, amely a biztonságunkhoz kötődik: minden, amit eddig megszoktunk. Megszoktuk, hogy ezt és ezt kell enni vagy inni ahhoz, hogy jól legyünk. Megszoktuk, hogy ennyi és ennyi alvásra van szükségünk. Megszoktuk, hogy a föld szilárdan áll a lábunk alatt. Megszoktuk, hogy nyáron meleg van, télen hideg, hogy a virágok tavasszal nyílnak. Megszoktuk, hogy a fennmaradásunkhoz pénz kell. Megszoktuk, hogy ha nincs pénzünk, állást kell vállalnunk. Megszoktuk, hogy ha van pénzünk, azt a bankba tesszük… és így tovább. Ezek is hit-, és hiedelemrendszerek, amiknek változnia kell a Nagy Transzformáció idején. Sok közülük már eddig is felbolydulni látszott. Miért?

Mert ki akar Változást? Mindenki. De ki akar változni? Senki.

Az Uránusz a hirtelen változások, megszakadások, a radikális fordulatok, a villámcsapások és az isteni megvilágosodás szimbóluma is. Amikor hirtelen minden látszik egyetlen vakuvillanásban – és onnantól kezdve már semmi nem a régi. Az Uránusz a Bika jegyében nem forradalmi hevületet és harcokat hoz, mint a Kosban tette az elmúlt nyolc évben. Hanem az alapvető biztonságérzetünket veszi célba, ebben hoz megrendülést, hogy a következő nyolc évben nyugalmunkból és fásultságunkból kimozdítva bennünket, elérje a változásokat a megszokásainkban.

Az Uránusz a francia forradalom idején felfedezett bolygó, következésképp a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség jelszavak is hozzá tartoznak. Azóta már kétszer tartózkodott a BIKA jegyében, 1850 – 58 között, és 1934 -42 között. Mindkét időszakban gazdasági váltásokat hozott, előkészítette az átmenetet a régiből az újba – először a feudalizmusból a polgárosodásba, utána a családi cégeknél dolgozókból a globális nagyvállalatok alkalmazottjaként élő rétegekbe. Mindezt hipergazdag elit réteggel, nagy feltörekvő mozgásokkal, identitásváltozással (magyar vagyok, de a Monarchiában hogyan? Magyar vagyok, de Trianon után hogyan?), és rengeteg feszültséggel és létbizonytalansággal. A magyar lélek a feszültség, létbizonytalanság és identitásváltozás érzését humorba szokta fojtani: az 1850-es években születtek meg az első vicclapok – az 1930-as évek pedig a Kabos Gyula-filmek, a kabarék és Rejtő Jenő-regények virágkorát hozta – talán ezúttal is a humor segíthet leginkább át minket ezen az átmeneten. 

Ha gazdaságilag nézzük, akkor az Uránusz előző Bika jegyben tartózkodásakor (1934-42) a „nagy álom” a biztonságot jelentő ÁLLÁS volt, havi kétszáz pengő fix-szel. Megjelentek a „celebek” (híres színészek, zenészek, mozihősök) https://www.youtube.com/watch?v=ZJ84vAQxhHQ

Ez az álom az azóta eltelt időszakban megszilárdult, hétköznapivá vált. Mindenkinek lehet ÁLLÁSa, a celebek száma milliókra rúg – és ezek a keretek mára már túl szűkké váltak.

Most a „nagy álom” talán a saját ’vállalkozás’, de nem kifejezetten meggazdagodási, hanem inkább kreativitási és az önmegvalósítási célból – az álom tehát a saját ötleteinkből és gondolatainkból, alkotásunkból való megélés (nem a nagyvállalat-dinasztia alapítás). Egyre többen inkább erre vágynak a fix állás helyett – az Uránusz tehát ezen a téren hozhat változást, szabadulást a fizetett rabszolga-létből – de ahogy szokta, identitásváltozással (magyar vagyok, de egy globális világban élve hogyan?), sok-sok létbizonytalansággal és feszültséggel.

Érdemes tehát mindannyiunknak átgondolni, mi magunk hogyan állunk az identitásváltozással és saját „nagy álmunkkal”. Mibe helyeztük eddig a biztonságunkat? Mi van akkor, ha az, amibe helyeztük, változni fog? Hol találhatjuk meg a belső biztonságot akkor is, ha a külső keretek elmozdulnak? Ha kifáradtunk a Nemtetszik-gomb nyomogatásában, gondolkodjunk el ezeken a kérdéseken.

Szilágyi Katalin asztrológus írása
Bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, 20 385 9483

Napunk a Bika jegyében jár, ami a bennünk élő Szeretőt szólítja életünk színpadára. Róla itt olvashatsz többet:
Szerető archetípus>>>