Asztrológiai előrejelzés június 1-15-ig Szilágyi Katitól

A két hét fő fényszögei:  Merkúr-Jupiter szembenállás oldódik; Nap-Hold együttállás (újhold); Vénusz-Plútó trigon; Merkúr a Rák jegyébe lép; Merkúr-Uránusz szextil; Nap-Neptunusz kvadrát; Vénusz az Ikrek jegyébe lép; Nap-Jupiter szembenállás; Mars-Szaturnusz szembenállás; Mars-Neptunusz trigon; Merkúr-Neptunusz trigon; Jupiter-Neptunusz kvadrát; Merkúr-Szaturnusz szembenállás

A mottó: Ne hagyjuk otthon az esernyőt és a gumicsizmát: a melegedéssel együtt a nehézségeink szaporodnak, ám a víz csak esik tovább. A hónap első hete ügyintézésre még mindig jó, utána fokozatosan nehezednek a dolgaink, és indulatos helyzetekbe kerülhetünk.

Kapunk egy kis bemutatót a monszunéghajlatból. A sok eső, zivatar mellett erős páratartalom nehezíti a könnyed nyárkezdést – pedig a hőmérséklet nyáriasodik. Kettéválasztódik a hónap eleje: a könnyedebb, pörgősebb első hét után sarkított érdekérvényesítési helyzetekben, dühös kirobbanásokban találhatjuk magunkat 15-e táján. A hónap első fele kiválóan alkalmas két szellemi gyakorlatra: az indulataink féken tartására és az intuícióra való ráhangolódásra – ezt érdemes gyakorolni most, nem az izmozást.

MÁJUSI ESŐ ARANYAT ÉR – ÉS A JÚNIUSI?

Velencének megszámlálhatatlan testvérvárosa született mostanában, akik mind elmondhatják magukról: a ’vizek városa’.  Június elejét továbbra is uralja az esős, vizes idő, bár most már inkább monszun jellegű, hiszen a meleg is megérkezik. Rövidnadrág, póló, gumicsizmával – ez lesz a legpraktikusabb öltözék június elején is, amikor a Merkúr is a vizes Rák jegybe lép június 4-én. Bár kicsit energiahiányosak leszünk június első hetének lelején, azért az ügyintézések továbbra is jól mennek, mindenképpen használjuk ki ezt az időt, hogy minél több ügyes-bajos dolgot elintézzünk! Ne halogassuk a vizsgákat, szerződéskötéseket sem június közepére.

Június 9-én a Vénusz az Ikrek jegyébe lép, könnyedebbek, lazábbak lesznek az érzelmi történések – ez néha azt is jelentheti (különösen, mert a Nap negatív fényszögbe kerül ugyanekkor a Neptunuszzal), hogy szívesen flörtölünk, vagy próbálunk ki akár titkosabb légyottokat. Most nem a mély érzelmek, pláne nem az érzelmi elköteleződés ideje van: ügyeljünk erre, mert sok lesz a homály, a bizonytalanságban tartás, a megtévesztés és a becsapás/becsapatás lehetősége. Ha a magunk részéről a vállalható, egyenes utakat járjuk, akkor nem esik bajunk a Neptunusszal, mert számunkra csak a sok esőt fogja jelenteni.

Június 10-én indulnak a nehezebb fényszögek, amikor a Nap szemben áll a Jupiterrel – ez arra utal, hogy nem nagyon tudjuk befogadni, vagy elfogadni, ami történik velünk, úgy gondoljuk, mindig nekünk van igazunk. A „nekem ez jár(na)” típusú gondolkodásmódot is erősíti ez a fényszög, most láthatóvá válik a sok felháborodott, saját helyzetét negatívnak látó ember a világban. Ha viszont körömszakadtáig ragaszkodunk a saját nézőpontunkhoz, a helyzet csak elmérgesedik, amikor június közepén létrejön az égen egy erős szembenállás: a Merkúr együtt áll a Marssal a Rák jegyében (érzelmileg fel vagyunk tüzelve, hogy nekünk van igazunk), és ők ketten állnak szemben a Szaturnusszal és a Plútóval. Ez azt jelzi, hogy bizony bele fogják dörgölni az orrunkat abban, hogy nem mindig „jár” nekünk minden -  és ha még igazunk is van, nehéz érvényt szerezni neki. Június 10-től egészen június 21-ig, a napfordulóig mindenképpen kerüljünk minden jogi témájú ügyet, ahol szembe kellene szállnunk valakivel. Hacsak lehet, inkább halasszuk az ilyen ügyeket, pereket későbbre, akár a bírósági nyári szünet utánra.  Most csak homályos vagdalkozásokba, erőgyakorlásba mehetünk bele, amellyel mindkét fél veszítene.

Éppen így, az utazásnak sem nagyon kedvez ez az időszak: hacsak tehetjük, ne pont a tanítási szünet kezdetén menjünk nyaralni. A közlekedés akadályoztatva lesz, az emberek őrült idegesek, és minden bizonytalan, homályos, nem kiszámítható. Vészeljük át ezt a feszült időszakot inkább otthoni rendcsinálásokkal, meditációkkal, önismerettel, vagy akár napi egy pohár borral. Ritkán biztatok ilyesmire, de most a feszültség örömteli oldása is feladatunkká válik.  Akik autót vezetnek, ebben az időszakban fokozattan figyeljenek oda, sok lesz a figyelmetlenség, és a sok víz sem könnyíti meg a vezetést, dühös pára lesz a fejekben.

A nehezítettség június 14-15-16-án „tetőzik”, talán éppen árhullámokkal együtt.

MIKOR ÉR MÁR VÉGET EZ A SOK VÍZ?

Az ember általában úgy van vele, hogy igazából 25 fokos, napsütéses időben érzi igazán jól magát, ahol éjszaka, amíg nem látja, azért esik egy kis eső, hogy minden szép zöld maradjon, és ne legyen por. Ezért aztán néha a szárazságra panaszkodik, néha a túl sok esőre. A klímaváltozás azonban olyan jelenség, ami hosszabb távú módosulásokat hoz be az általunk megszokott képbe – és ez az asztrológiában is látszik.

Sok asztrológus kollégám említette már, hogy ez az év kicsiben ízelítőt hoz arról, ami igazán jövőre fog teljes mértékben megmutatkozni. Az időjárási furcsaság az egyik ilyen dolog.

A víz, pláne a sok víz, a tenger és az áramlás, áradat, mind a Neptunusz bolygóhoz tartozó analógiák. A Neptunusz most otthonában jár, a Halak jegyében.  Szóval a Víz, és minden, ami ehhez kapcsolódik, erős és sodró.

A Neptunusz keringési ideje 165 év – utoljára tehát éppen a XIX. század közepén, felfedezésének idején járt otthonában, a Halak jegyében, amikor nemcsak az árvizek, hanem az érzelmek, a romantika is tombolt. https://www.youtube.com/watch?v=gTKsHwqaIr4  A Neptunusz átlagosan tehát 14 évig tartózkodik egy jegyben, így elég sok ideig marad, hogy éreztesse hatását.

Most legutóbb 2011 áprilisában lépett be otthonába, nyolc évvel ezelőtt. Ez idő alatt jegyeztük fel a legmagasabb, több napos áradással levonuló vízállást a Dunán, 2013-ban – és máshol a világban is számos, áradással járó természeti katasztrófa történt, a legtöbb Ázsiában és idén például Ausztráliában – volt olyan ausztrál város, ahol a korábbi utcán krokodilok úszkáltak. https://www.telegraph.co.uk/news/2019/02/04/crocodiles-roam-flooded-streets-floodgates-major-dam-opened/

Úgyhogy a „sok víz” még nem ér véget, most vagyunk igazából a közepén a Neptunusz-áthaladásnak – 2025-ben fog végleg kilépni a vizet erősítő Halak jegyéből. Igen, addig lesz sok eső, fel kell készülni esős tavaszokra, nyarakra és telekre, árhullámokra és lavinákra.

A Neptunusz a feltartóztathatatlan hullámot, sodró erőt is jelképezi, amelynek nem nagyon lehet ellenállni. Ezért, amikor a közlekedésről van szó, és a közlekedést jelképező Merkúr nehéz fényszögbe kerül a Neptunusszal, az sokszor kaotikus helyzetet, sok havat, vizet, vízbetörést, vagy ezzel kapcsolatos problémát jelent. Fájdalmas aktualitást ad ennek a halálos áldozatokkal is járó május 29-i dunai hajóbaleset, ami éppen egy Merkúr-Neptunusz kvadrát idején történt. A Neptunusz a víz mellett a köd, a homály, a bizonytalanság szimbóluma is, sokszor hoz olyan helyzetet, hogy „nem vettem észre”, „nem láttam”, „csak úgy előbukkant”. Nyilván záporozó hóban, esőben egy ilyen helyzet gyakoribb, erre mindig ügyelnünk kell ezekben az években.

Amellett azonban, hogy kétségtelenül vízzel áraszt el bennünket – és még fog is – milyen pozitív dolgokat hoz a saját otthonában járó Neptunusz? Elsősorban a megérzések, az intuíció terén, a szellemi világgal való kapcsolattartásban hoz nekünk segítséget. Ugyanúgy áradnak hozzánk a másik, láthatatlan világ információi, mint a víz – és ezekre most jóval fogékonyabbak leszünk. Ahogy 165 évvel ezelőtt a romantika szeszélyes és szélsőséges érzelmei borzolták fel a kedélyeket, és hoztak lelkesítő forradalmakat 1848-ban világszerte, most ugyanezt egy magasabb síkon, nem az érzelmek, hanem a megérzések síkján éljük át. Az egymásra való ráhangolódás, és a szellemi, spirituális forradalmak vannak a fókuszban. Az erős áradat szellemi téren is feltartóztathatatlan. Ahogy a romantika forradalma létjogosultságot adott az addig elfojtott érzelmeknek, köztük az igaz szerelemnek, úgy az uralmi Neptunusz 2025-ig is egy másik világot formál körülöttünk, bennünk: az egymás iránt nyitott, egymásra ráhangolódni képes, a tudatos intuícióra, mint működési módra támaszkodó Új Társadalom alakul most a Halakban járó Neptunusz párás-vizes méhében.

Csak egy esélyünk van: élni a lehetőséggel, amit képvisel.

Szilágyi Katalin asztrológus írása
Bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, 20 385 9483

Ebben az időszakban a Közvetítő archetípus van a fókuszban. Itt olvashatsz többet róluk:
Közvetítő archetípus>>>