Anya, Belső Anya, Ősanya

Amikor elindulunk önmagunk megismerésének útján, kikerülhetetlen, hogy a szüleinkkel való kapcsolatunkat, így az Anya és az Apa archetípushoz való hozzáállásunkat is, tisztázzuk. Alaptémák, hatalmas irodalommal. A lelki terápiákban is újra ás újra az anyához és apához, a Belső Anyához és Belső Apához fűződő sebeket oldjuk és gyógyítjuk, közeledve ezáltal az Isten anyai és apai minőségeinkhez.

Ebben az írásban most az Anya archetípus témáját járjuk körül, a test – lélek – szellem szintjein.

Anya - Az elég jó anya

Van a pszichológiában egy kifejezés: az elég jó anya. Arra utal, hogy nincs, vagy talán nem is tud egy anya tökéletes lenni. És akkor sem jó, ha túl lazán tartja, elengedi a gyermekét. Az elég jó anya megteszi mindazt, ami a szívéből, erejéből, tudásából a leginkább telik. Minden hibájával és jóságával együtt. Nem lehet mindentől megvédeni a gyermeket, nem lehet mindenre megtanítani. De nagyon sok mindenre igen. Meg lehet tanítani arra, hogy ő egy mindenképpen szerethető egyéniség, saját képességekkel és adottságokkal. Meg lehet tanítani arra, hogy az Élet egy biztonságos hely és élni szép. Meg lehet tanítani a mindennapok örömeinek felfedezésére. Meg lehet tanítani a természet és minden élőlény tiszteletére. Emberségre lehet tanítani.

Kérdések a további elmélyüléshez:

Neked milyen a kapcsolatod édesanyáddal? Mire emlékszel legkorábbi emlékként vele kapcsolatban? Mennyire volt jelen köztetek az érintés, ölelés? Hogyan fejezte ki a szeretetét feléd? Mi az a legfontosabb mondat, ami az ő tanítása a számodra? Mit szeretsz a leginkább benne, és mi az, ami a leginkább elfogadhatatlan a számodra?

Belső Anya - érzelmeink tengerében

Asztrológiailag a Rák jegyéhez tartozó Anya archetípus uralkodó bolygója a Hold. A Hold a bennünk élő anyai- és ősi női princípiumok hordozója, legyünk ebben az életünkben akár nők, akár férfiak. Tudattalanunk mélységeit, ösztönös érzeteinket és a mindennapokban megélt érzelmi mintáinkat ismerhetjük meg általa. Az érzelmi életünkhöz, az érzéseinkhez, az ismeretlenhez, a láthatatlanhoz és a megmagyarázhatatlanhoz való hozzáállásunk azt mutatja meg nekünk, hogy a bennünk élő Anyával milyen a viszonyunk, mit tanultunk tőle és most mennyire fogadjuk el a vezetését, a jelzéseit.

Kérdések a további elmélyüléshez:

Milyennek látod a világot? Félelmetesnek, veszélyesnek, fenyegetőnek, bizonytalannak? Vagy inkább barátságosnak, kellemesnek, örömtelinek, felfedezésre várónak? Mennyire mered megélni az érzéseidet? Hogyan állsz hozzájuk? Megpróbálod elnyomni őket, mert gyengének és sebezhetőnek érzed magad tőlük? Vagy inkább megengeded és elfogadod őket, hogy megnézd, mit jeleznek, merre vezetnek?

Ősanya - az Univerzum bölcsőjében

Legmagasabb szinten, az Isten anyai minőségének megnyilvánulása ahhoz a tudatállapothoz hasonlítható, amikor teljes elfogadásban, feltétel nélküli szeretetben, elvárások nélkül lebegsz az univerzum végtelen tiszta energiájában. Minden rendben van, és ezt inkább érzed, semmint tudod. Biztonságban vagy, és mindent megkapsz, amire szükséged van az élet örömteli megéléséhez. Jó vagy olyannak, amilyen vagy. Szeretve vagy.

Kérdések a további elmélyüléshez:

Mikor érezted úgy, hogy elfogadnak és szeretnek téged, minden elvárás nélkül? Félre tudod-e tenni a holnaptól való állandó félelmet és aggódást, és megbízni az élet tápláló erejében? Mennyire tudod szívből élni az életedet, az érzéseid, az intuíciód és az érzeteid jelzéseit követve? Szoktál hallgatni a megérzéseidre? Tudsz-e bízni magadban? És az életedet formáló láthatatlan erőkben?