Amit el tudsz hinni, azt meg is tudod valósítani – azaz az önbizalom szükséges ereje

Ha már olyan sok szó esett a választásokról, hogy merre szeretnénk haladni és mit szeretnénk elérni, lépjünk most egyet tovább és nézzük meg mi a következő lépés. Ha eldöntötted az irányt és meghatároztad a célt, jöhet a megvalósítás. Mégis min bukunk el olyan sokszor, amikor ez a része jön a dolgoknak? A megvalósítás nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Ugyanakkor, nem is olyan lehetetlen, mint ahogyan azt legtöbbször gondoljuk.  Mi kell ahhoz, hogy sikeresen legyünk benne? Egész egyszerűen az alap összetevő: az önbizalom.

Olvastam egyszer egy mondást, aminek valahol az volt a lényege, hogy amit el tudsz hinni, azt meg is tudod valósítani.

Szóval a recept a kellő önbizalom. Na de hogy lehet erre szert tenni? Sok technikát, módszert, gyakorlatot lehet rá találni a könyvekben, a különböző tréningeken, amelyek rövidebb-hosszabb ideig valóban hatékonyak, segítenek is. De talán Te is tapasztaltad már, hogy egyszer csak kifulladhat valahol ez az egész. Már nem tudod meggyőzni magad a megerősítéseket ismételgetve, hogy jó vagy, sikeres vagy, meg tudod csinálni, semmi nem állíthat meg, és így tovább. Az a tapasztalatom, hogy ezek a technikák egy szintig tudnak eredményesek lenni, egy szint után egyik sem tudja kikerülni, és Te sem fogod megúszni a TAPASZTALÁST. Igen, talán soha nem jutsz el odáig, hogy azt érezd „most már készen állok”, talán mindig fel tudnál sorolni még pár olyan indokot vagy pár olyan tanulnivalót, elvégeznivalót, ami miatt még halogatnád a cselekvést. De egy ponton túl ezek már csak kifogások. Ismerős a helyzet?

Energetikai szinten ez azt jelenti, hogy a tudás energiáját, amelyet a tanulás által veszel magadhoz, át kell alakítanod a cselekvésen keresztül tapasztalattá, hogy a szellem megnyilvánulhasson az anyagban. Ha ezt nem teszed meg, akkor vagy túlfeszít és érzelmi kitörésekben nyilvánul meg ez az energia, vagy meddő és erőtlen módokon elillan valamerre, ami biztosan nem az, ami a Te eredeti szándékod volt. Valamerre mozdulni fog az biztos, mert ez az energia törvénye, hogy meg kell nyilvánulnia. Te döntöd el, hogy miben és hogyan. És az is döntés, amikor nem veszed ezt figyelembe, nem teszed bele a szándékot, csak hagyod, hogy legyen, ami alakul. De jó ez neked?

A valódi önbizalom a „megcselekvés” által forrja ki magát, és a tapasztalásokon keresztül csiszolódik. Nem baj, ha nem vagy még tökéletesen készen, nem baj, ha nem tudsz még mindent 100%-ra. Ez mind alakulni fog, ahogy elkezded megtenni a célodhoz vezető lépeseket.

Lehet hibázni. Sőt! A hibáid lehetnek akár a legnagyobb tanítóid. Csak gyakorolj, gyakorolj, és gyakorolj, hogy jöjjenek a tapasztalások, amelyek erősítenek belül és mutatják a további utat. Miért van erre szükség?

Mert az elméleti tudás nem valódi önbizalom. Amikor a tudásodat a szándékod és akaratod által cselekvésbe fordítod, abból válhat megerősítéssé számodra; akkor érezheted, hogy tökjó, megcsináltad éles szituációban is, sikerült! És lehet, hogy idáig többszöri nekifutásra és többszöri irányváltás és újratervezés során fogsz eljutni. De ez mind rendben van! Hiszen „gyakorlat teszi a mestert”, nem igaz?

Ne ess abba a hibába, hogy egyből a célban akarsz lenni! Nézd meg, hogy hol tartasz éppen és hova akarsz elérni, de lehet, hogy oda hosszabb út vezet, több állomással és különböző szakaszokkal. Ha feladod, mert türelmetlen vagy és akaratos, és nem veszed számításba a kudarcokat is, akkor nem a jó úton jársz és nem a kívánt eredményt fogod elérni.

Értékelj tehát minden egyes „kis” részeredményt, mert ezek lesznek önértékelésed építőkövei. Köszönj meg mindent megerősítő és építő jellegű visszajelzést, vagy ha nem kapsz ilyet senkitől sem, el ne felejts Te magadnak adni! Kell a megerősítés, akár kívülről, akár belülről fakad.

Összefoglalva tehát a cselekvés és megvalósítás által tudjuk birtokba venni képességeinket és adottságainkat, attól lesz mindezekből valódi tudás, amely önbizalomhoz vezet, ha ezeket a látens, bennünk szunnyadó lehetőségeket a gyakorlatba ültetjük. Tapasztalni, megfogni, megragadni, vagyis fizikai szinten, az anyagban megvalósítani

Ha pedig úgy érzed, következő lépésként belső világod mélyebb megismerése hív, itt egy remek program, ahol a nyaralást és önismereti munkát kellemesen ötvözheted, mindezt a benned elő archetípusok felfedezésének segítségével: NYÁRI TÁBOR - Az Élet művészete, avagy harmónia teremtés az archetípusok segítségével>>>