A test tudatossága

Mit is jelent ez az egyszerű, de talán szokatlan kifejezés: a test tudatossága?

Általában csak a gondolatainkról szoktunk úgy beszélni, hogy az tudatos. Amikor egy érzelmet valóban átélek, az érzelmi tudatosságban vagyok. Amikor fáj a lában és ezt élem át, a test tudatosságában vagyok. Magától értetődő, hogy tudatossá tehető belső világunk több más területe. Nem könnyű azonban tudatossá tenni magát a tudatállapotot, amelyben vagyok, és elkülöníteni ezt a létállapotot a többi élmény állapotától.

Mindennapjainkban leggyakrabban a feladatra, a helyzetre, a többi személyre figyelek: pl. amikor odamegyek az ajtójoz, hogy kinyissam valakinek, gondolataimra és az érkező személyre figyelek. Ritkán vagyok a test tudatosságában, vagyis nem tudatos a lábamban az izmok feszülése, ahogyan lépek, vagy a kezem ellenoldali automatikus mozgása. Nem tudom, hogyan tartom magam, hogyan gördülnek a csigolyák a hátamban, miközben beengedem a személyt, még a légzésemet sem érzékelem a köszöntő szavak kimondása alatt.

A test tudatosságára azonban nagy szükségünk van. Csak úgy vehetjük észre, hogy feszült a hátizmom, ha tudatossá válik. Ha ez korai stádiumban történik, nem kell a fájdalomig eljutnia a feszültségnek. Ha időben változtatunk a testtartásunkon vagy tornázni kezdünk, aktívan tettünk valamit jobb közérzetünkért, és nem utolsó sorban egészségünkért. Amikor ezzel kezdünk foglalkozni, azt vesszük észre, hogy nem is olyan könnyű a test tudatosságát fenntartani. A legtöbbször csak a kialakult betegséget és a fájdalmat vesszük tudomásul, sokszor elkeseredetten, dühösen. A test tudatosságának javítása segíthet a testi bajok megelőzésében.

Nem a megbetegedés az egyetlen terület, ahol fontos szerepe van a testi tudatosságnak. Éppilyen fontos szerepe lehet hangulatunk, közérzetünk javításában. Pillanatnyi állapotunkban ugyanis sokkal nagyobb súlya van testi hogylétünknek, mint gondolnánk. Emésztésünk, feszült izmaink, hormonrendszerünk működése, vegetatív idegrendszerünk tónusa - hogy csak néhány ismertebb összefüggést említsek - mind közrejátszik abban, éppen hogyan érezzük magunkat. Megtanulhatjuk, mi okoz kellemes testérzetet, így tudunk tenni valamit önmagunkért.

Érzelmi életünk harmadik fontos területe a test tudatosságának. Gyakran nem vagyunk tisztában azzal, hogy valami esemény bánt minket, vagy még mindig aggódunk pl. a munkahelyi problémák miatt. Különösen fontos ezt tudni a gyermekkori elfeledett tapasztalatainkkal kapcsolatban. A test bölcsen őrzi ezeket az érzelmi lenyomatokat, és ha érdeklődünk iránta, nyomra vezet. Testünk egyszerűen, a maga nyelvén válaszol, és a test tudatossága segít észrevenni a választ. Az érzelem így lereagálhatóvá válik, és megszűnik mozgósító hatása. Az érzelmi összefüggések adnak kulcsot ahhoz, hogy felfedezzük jelen életünk és a múltunk közötti kapcsolatot.

A testmozgás során sem mindig a test tudatosságára figyelünk. Különösen a testépítő gyakorlatok végzése tehetik erőszakossá a személyt önmagával, nem veszi figyelembe még azokat a határokat sem, melyek már az egészségét veszélyeztetik. A test tudatossága annak tudomásul vétele, valójában mi is az, amit érzékelek a testemben, és erre a tudásra támaszkodva testi - lelki szükségleteimhez optimálisan tudok alkalmazkodni.

Azoknak ajánlom az alábbi gyakorlatokat, akik úgy érzik nehezen tudnak kikapcsolódni, nem szívesen fekszenek hanyatt a gyakorlás elkezdéséhez, vagy nem érzékelik elegendően testi jelenségeiket. Ajánlom azoknak is, akik szoronganak, ha lecsukják a szemüket vagy éppen érzelmi válságban vannak.

Alkalmazzuk ezeket a gyakorlatokat saját aktuális állapotunknak megfelelően, kreatívan, szükségleteinkhez mérten. Szánjunk rájuk időt, próbáljuk ki, hogyan tudunk kellemes állapotot elérni. A test tudatosságában való lét tapasztalataim szerint nagyon sok embernél nem az ellazulást, hanem eleinte éppen a szorongást, a feszültséget hívja elő. Ezeknek a gyakorlatoknak a próbálgatásával, majd rendszeres gyakorlásával eljuthatunk egy nyitottabb állapotba, ahol a test már nemcsak a feszültségeket tárja elénk, sokszor igen kellemetlen módon, hanem örömünket leljük a felfedezésekben.

A lenti gyakorlatokat végezhetjük egészen röviden, akár csak egy percben egy jóleső mozdulatot idézve fel vagy gyakorlatszerűen, 5-10 percben. Annál több időt nem érdemes ráhagyni, mert csak elálmosodunk, és az már egy másik formája a pihenésnek. Ha kedvünk van variálhatjuk az egyes gyakorlatokat, de mindenképpen tartsuk be az előkészítő és a befejező lépéseket. Ha valamire ráébredünk vagy érzelmeket kelt bennünk egy élmény, meséljük el valakinek vagy írjuk le. 

Gyakorlat

Relaxáció a kilégzés segítségével

Ebben a gyakorlatban azt az egyszerű élettani helyzetet használjuk fel a relaxáció céljára, hogy a kilégzés alatt némi ellazulást tapasztalunk. Ezt a gyakorlatot is bővíthetjük tetszés szerint.

Minden egyes izomcsoportot megfigyelünk, majd fokozatosan, lassan növelve az erőt, megfeszítünk, és tudatosítjuk a feszült izom állapotát. Az elengedéskor követjük az adott izomcsoportban az ellazulás folyamatát. Minden lépést 2-3X ismétlünk meg.

- Kényelmesen elhelyezkedek, nyújtózok.

- Érzem a lábaimat. Enyén megfeszítem a lábaimat. Kilégzésre elengedem a lábaimat.

- Érzem a karjaimat. Enyhén megfeszítem a karjaimat. Kilégzésre elengedem a karjaimat.

- Érzem a medencémet. Enyhén megfeszítem a medencémet. Kilégzésre elengedem a medencémet.

- Érzem a hátamat. Enyhén megfeszítem a hátamat. Kilégzésre elengedem a hátamat.

- Érzem a mellkasomat. Enyhén megfeszítem a mellkasomat. Kilégzésre elengedem a mellaksomat.

- Érzem a nyakamat. Enyhén megfeszítem a nyakamat. Kilégzésre elengedem a nyakamat.

- Érzem az arcomat. Enyhén megfeszítem az arcomat. Kilégzésre elengedem az arcomat.

- Egész testem kényelmesen pihen.

- Végül 2-3 perc múlva fokozatosan ismét megmozdítom tagjaimat, visszatérek a gyakorlatból.

Kellemes gyakorlást!

Éva