„Levegős” jegyben járunk

Amikor egy-egy archetípushoz vagy őselemhez kapcsolódunk, azt jelenti, hogy megvizsgáljuk és megtapasztaljuk, hogy bennünk személy szerint hogyan van jelen ez az adott minőség. Mi az, amit kivált belőlünk és hogyan? Vajon erőforrásként érzékeljük, vagy inkább az árnyoldalait, netán a hiányát tapasztaljuk meg?

Annak ellenére, hogy ugyanazokból a jelentésekből, értelmezésekből indulunk ki (pl. a tűz mindenkinek a meleget juttatja eszébe, ahogyan a víz például az áramlást), amikor elkezdjük személyre lebontva megnézni, már sokkal árnyaltabbá válik a fogalom, és egyáltalán nem is olyan egyértelmű képet kapunk.  Mert van, akinek a tűz melege a biztonságot jelenti, és van, akinek a veszélyt az elégésre, a felgyulladásra.

Hogy mégis miért érdemes ilyen szempontból is feltérképezni önmagunkat? Mert rengeteget segíthet abban, hogy egy-egy elakadásunkat, lelki blokkunkat felfedezzük, feloldhassuk, vagy éppen elfogadjuk ezeknek az ősidők óta működő mintáknak, minőségeknek a segítségével.

Vegyük például a Levegő elemet, amellyel egyébként a következő RituálTánc mozgásmeditáció alkalmával bővebben is találkozhatunk.

Mi jellemzi leginkább a Levegő elemet? A tágasság, mozgás, mozgékonyság, kötetlenség, szabadság, frissesség, változás. Hozzá kapcsoljuk még az intellektust, a tudás megszerzését és rendszerezését, valamint a kommunikációt is.

Persze mint, mindenben, itt is találunk elcsúszásokat, vagyis ha valamiből túl sok, vagy túl kevés van, onnantól már nem működik olyan gördülékenyen a dolog. Például, a túl sok levegő a természetben erős szélként, viharként, tájfunként jelenhet meg. Míg az ember lelkiségében mindez kettőségben nyilvánul meg, ahol igencsak nehéz a két különböző oldal egyensúlyba hozása, integrálása. A fizikai testben a mozgást és mozgatást uralja a levegő. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy milyen érzés az, amikor belénk szorul a levegő, azaz megreked, nincs áramlás, és így mi is ledermedünk, megmerevedünk.

Természetesen alkat, habitus és az eddigi megtapasztalások függvénye, hogy kiben hogyan jelenik meg ez az elem, mennyire tudja uralni a kilengéseit, vagy éppen mit kezd az egyensúlytalanságból eredő elakadásokkal, blokkokkal.

Ha kíváncsi vagy, Te hogyan állsz a levegő elemmel önmagadban, íme néhány kérdés az általa mozgatott területekkel és viselkedési mintákkal kapcsolatban:

  • Mennyire tudsz felemelkedni a problémáid fölé, hogy egy tágabb perspektívából is megnézd a helyzetedet?
  • Mennyire tudsz rugalmasan hozzáállni mindahhoz, amik veled történnek?
  • Képes vagy-e egyszerre több dologra is figyelmet fordítani?
  • Alkalmazkodsz az élet eseményeihez, vagy inkább Te akarsz mindent irányítani?
  • Ismered az élet „napos oldalát”? Tudsz könnyed, spontán és játékos lenni?
  • Tudod-e egyensúlyban tartani az aktivitást és elcsendesedést magadban, a mindennapjaidban?
  • Nehezen döntesz? Amikor döntés előtt állsz, az eszedre hallgatsz, vagy a szívedre?
  • Mit jelent számodra a tudás? Szoktad magad tovább képezni? Mi az, ami most valóban érdekel?
  • Képes vagy őszintén, szívből kifejezni magad?
  • A kommunikáció milyen formáját szereted, mi az, amiben otthon érzed magad?

Érdemes egy kis időt rászánnod, és elmerengened azokon a kérdéseken, amelyek a leginkább megérintenek, akár azzal, hogy erős ellenállást vagy tiltakozást érzel feléjük. Talán éppen egy olyan viselkedési mintát fedezel fel magadban, amely már nem szolgál téged, és éppen itt az ideje, hogy átalakítsd, helyet adva az új áramlatoknakJ

Amennyiben szeretnél a Levegő elem mozgékonyságához is kapcsolódni, és úgy felfedezni hogyan állsz ezzel a minőséggel az életed különböző területein, akkor várunk szeretettel hétfői mozgásmeditációnkon: RITUÁLTÁNC – Kapcsolódás a Levegő elemhez>>>